Sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė tiek augindama savo vaikus, tiek dirbdama vaikų ugdymo įstaigose teigia pastebinti, kaip stipriai renkantis maistą mažamečių sąmonę veikia reklama. Ji pataria nedrausti vaikams parduotuvėse čiupti nesveiko maisto produktų ar saldumynų ir palaipsniui išugdyti mažamečių sąmoningumą.

„Parduotuvėse atsispindi visa vaikų viliojimo sistema maisto prekių pakuotėmis. Todėl natūralu, kad vaikas nori to, ką jam perša. Niekada negalima sakyti vaikui “ne, neimk šitos prekės, tai nesveika”. Leiskite jam pasiimti tuos nesveikus skanumynus, nešiotis po parduotuvę, o kol prieisit prie kasos – vaikas jau bus ir pamiršęs tą prekę. Su mano vaikais tai visada suveikia. Svarbiausia – nedrausti. Nes jei drausite – galite sukelti kritinę situaciją, kai vaikas verks, klyks, isterikuos”, - sako R. Bogušienė.

Netaikykite dvigubų standartų

Tėvams svarbu prisiminti, kad vaikai elgesį, įpročius dažniausiai kopijuoja iš tėvų. Todėl naivu tikėtis, kad jei patys namuose šlamšite bulvių traškučius, vaikas supras, kodėl jam jų valgyti neleidžiama.

„Savo pavyzdžiu tėvai turi mokyti vaiką susikurti teisingos mitybos įpročius. Lavinant vaiką galima jį atpratinti nuo nesveiko maisto ir besaikio saldumynų vartojimo. Kiek esu dirbusi su vaikais, pastebėjau, kad jiems svarbu viskuo, kaip sakoma, įsitikinti savo akimis. Pavyzdžiui, paprašius ant stalo sudėlioti tiek cukraus kubelių, kiek, jų nuomone, cukraus yra dviejų šimtų gramų guminukų pakelyje, jie maloniai nustemba, kai pamato, jog ant stalo cukraus kubelių tenka išrikiuoti net penkiasdešimt, kai sveika suvalgyti ne daugiau nei 12 gramų cukraus per dieną”, - siūlo R. Bogušienė.

Naminiai bulvių traškučiai

Mokykite pasirinkti patiems

Anot pašnekovės, vaikui svarbu išaiškinti, kad sveikatai nepalankūs produktai kaip saldumynai turi būti valgomi retomis progomis, švenčių metų, galbūt retsykiais norint pasilepinti, tačiau jie negali būti kasdienio mitybos raciono dalis ar tuo labiau pakaitalas. O tai ne lengvas uždavinys.

„Reikia mokyti vaiką atskirti sveikatos šaltinius nuo kenksmingų produktų. Tiek namie, tiek parduotuvėje galima leisti jiems žiūrėti, ragauti, rinktis ir patiems spręsti, ką valgyti galima taip formuojant natūralų vaiko norą gyventi sveikiau. Iš savo vaikų pastebiu, kad jie jau žino, kurie produktai yra sveikatos šaltiniai, kurie ne”, - tikina R. Bogušienė.

Griežtesniems tėvams ji siūlo nepamiršti, kad, išėję iš namų, mokyklos, vaikai atsiduria galybės pasirinkimų pasaulyje, todėl svarbu auginti jų sąmoningumą, supažindinti su maisto produktų sudėtimis, papasakoti apie ligas ir negalavimus, kuriuos tos medžiagos sukeia, išmokyti gerai pasirinkti ir apsieiti be draudimų.

Padiktuokite kompromiso sąlygas

Inga Davletova, jauna mama, auginanti trijų metų sūnų Jungtinėje Karalystėje stebisi matydama visišką savivalę savo atžaloms leidžiančius britus ir savo sūnų pratina ragauti nemaistingus saldumynus, užkandžius tik retomis progomis.

„Turbūt pasisekė, kad mano sūnus be jokių raginimų labai mėgsta sveiką maistą, sriubas, viską, ką mėgstame mes, jo tėvai. Žinoma, bulvytės fri, kukurūziniai čipsai jam irgi patinka, tačiau jam tokio maisto duodu labai retai, nebent jei kur nors keliaujame ir taupome laiką. Visi vaikai labai skirtingi, todėl svarbu atitinkamai juos auklėti. Prižiūriu penkių metų mergaitę, kuri yra labai gerai išauklėta, tačiau parduotuvėje jai norisi visko visko... Leidžiu jai pasiimti ką tik nori, tačiau tik vieną daiktą. Taip nekyla jokių isterikų”, - dalinasi patirtimi Inga.

Inga pasakoja parduotuvėse dažnai matanti vaikų isterijas, ją stebina kokie atsainūs kartais būna mažųjų britų tėvai – teigia, kad vaikas pats save išsiauklės, suformuos savo charakterį. Tokia logika besivadovaujantys tėvai į konfliktą linkusių vaikų į parduotuves tiesiog neima.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)