Tai galima sieti ir su nutukusių žmonių skaičiaus didėjimu. Pasak Lietuvos Nacionalinės sveikatos tarybos, sergamumas cukriniu diabetu kasmet įgauna vis didesnę „epidemijos“ grėsmę. Per dešimtmetį susirgimų cukriniu diabetu skaičius tarp vaikų (0–17 metų) padidėjo daugiau nei 60 proc. Viena to priežasčių — visuomenė nepakankamai informuota apie paslėptą cukrų sveikai atrodančiuose produktuose.

Cukrus yra legalus narkotikas

Mokslininkas „Tom Rath“ savo knygoje „Valgyk. Judėk. Miegok“ aiškina, kad cukrus yra tikrų tikriausias toksinas. Jis skatina diabetą, nutukimą, širdies ligas ir vėžį. Dabartiniu metu kasmet kiekvienam asmeniui tenkanti 68,04 kg suvartojamo cukraus ir jo pakaitalų dozė pražudo daugiau žmonių nei kokainas, heroinas ar bet kuri kita kontroliuojama medžiaga. Vienoje ataskaitose, kuria remiasi autorius, cukrus pavadintas saldainiais vėžio ląstelėms. Spartindamas senėjimą ir uždegimus organizme, jis skatina auglių vystymąsi. Todėl, teigia T. Ruth, sumažinę cukraus vartojimą mažiname vėžio tikimybę.

Prie cukraus priprantama panašiai kaip ir prie cigarečių. Kaskart valgant saldumynus smegenys nušvinta, gamina dopamino ir reikalauja dar daugiau cukraus. Neuromokslininkai jau seniai atskleidė, kad visai kaip narkotikai saldainiai uždega mūsų smegenų atpildo sritis. Be to, smegenys ilgainiui ima toleruoti cukrų kaip ir alkoholį ar tabaką. Viskas baigiasi tuo, kad organizmas reikalauja vis didesnio jo kiekio, kad vėl patirtų malonų pojūtį.

Cukraus vartojimas siejamas su smegenų mažėjimu

Sveikatai kenkia net viršutinė normalaus gliukozės kiekio norma (nuo 82 iki 110 mg/dl). Jeigu kraujyje esantis cukraus lygis nuolat laikosi ties viršutine normalaus kiekio riba, mokslininkai šį reiškinį sieja su ženkliu smegenų mažėjimu. Kuo daugiau cukraus suvartojate, tuo didesni uždegiminiai procesai vyksta organizme. Jie skatina spartesnį senėjimą, tiek vidinį, tiek išorinį. R. Ruth įsitikinęs: "mes paprasčiausiai neturime jokios svarios priežasties, dėl kurios be cukraus, gaunamo iš neapdorotų vaisių ir daržovių, dar turėtume vartoti jo papildomai".

Dabartiniu metu kasmet kiekvienam asmeniui tenkanti 68,04 kg suvartojamo cukraus ir jo pakaitalų dozė pražudo daugiau žmonių nei kokainas, heroinas ar bet kuri kita kontroliuojama medžiaga. Vienoje ataskaitose, kuria remiasi autorius, cukrus pavadintas saldainiais vėžio ląstelėms. Spartindamas senėjimą ir uždegimus organizme, jis skatina auglių vystymąsi.
T. Ruth

Dėl to vaistų kompanijos dabar suka galvas, kaip išrasti junginius, mažinančius normalų organizmo cukraus įsisavinimą. Norima sukurti piliules, kurias žmogus galėtų vartoti kiekvieną dieną, kad neutralizuotų potraukį cukrui ir taip sumažintų širdies ligų, diabeto ir vėžio riziką. Vis dėlto panašiai kaip nikotino kramtomoji guma ir pleistrai, šis problemos sprendimas laikinas. Ilgainiui patys turėsite atprasti nuo papildomo cukraus, tikina R. Ruth savo knygoje.

Koks cukraus kiekis yra sveikas

Pasaulio sveikatos organizacija siūlo suvartoti ne daugiau 50 g cukraus, o Amerikos širdies asociacija (American Heart Association) rekomenduoja apriboti papildomo cukraus vartojimą iki 25 g (6 arbatinių šaukštelių) per dieną moterims ir 38 g (9 arbatinių šaukštelių) vyrams, tačiau būtų geriau, jei bendras per dieną suvartojamo cukraus kiekis būtų išreikštas vienaženkliu skaičiumi. Tačiau paskaičiuota, kad vidutinis amerikietis per dieną suvartoja 95,3 g cukraus. Vaikams šitos ribos skiriasi priklausomai nuo jų amžiaus ir kalorijų poreikio bei svyruoja nuo 3 iki 6 arbatinių šaukštelių (12 – 25 g) per dieną. Šios normos paskaičiuotos įskaitant ir natūraliai esančius cukrus bei visas jo atmainas (rudas cukrus, maltodekstrinas, gliukozė, fruktozė, laktozė, sacharozė, invertuotas cukrus ir t.t.). Mat cukrų natūraliai yra vaisiuose, piene, meduje ir pan.

Jeigu kraujyje esantis cukraus lygis nuolat laikosi ties viršutine normalaus kiekio riba, mokslininkai šį reiškinį sieja su ženkliu smegenų mažėjimu. Kuo daugiau cukraus suvartojate, tuo didesni uždegiminiai procesai vyksta organizme.

Jei vartosite mažiau cukraus ir jo pakaitalų, kūnas greitai pajus naudą, rašo R. Ruth ir pamini tyrimus, kurie rodo, kad sumažinę suvartojamos fruktozės kiekį, didžiulius pokyčius pastebėsite jau po dviejų savaičių. Susilpninus biologinį potraukį saldumynams, laikui bėgant prireiks žymiai mažiau valios pastangų atsisakyti torto.

Kaip atsilaikyti saldumynams

Mitybos specialistas Artūras Sujeta įsitikinęs, kad nesaikingas cukraus vartojimas – reali problema visame pasaulyje. Vaikai ir paaugliai vis dažniau serga II-ojo tipo diabetu, metaboliniu sindromu ir kitomis ligomis, kurias galima sieti su cukrumi, kurio visose pramoninėse maisto prekėse yra žymiai daugiau, negu reikia.

Jis taip pat cukrų lygina su narkotikais, kadangi saldumynai stimuliuoja smegenų atpildo centrus, sukelia pripratimą.

Šis maisto priedas, teigia ekspertas, yra visiškai nebūtinas. Jei jaučiate liguistą poreikį saldumynams, gali būti, kad jums trūksta chromo. Šis mikroelementas reguliuoja angliavandenių apytaką, subalansuoja gliukozės kiekį kraujyje ir padeda sumažinti norą valgyti saldžiai. Kita saldumynų poreikio priežastis, labiau tipiška moterims, cinko trūkumas. Todėl A. Sujeta siūlo atsižvelgti, ar netrūksta būtiniausių maisto medžiagų, vartoti reikiamus maisto papildus bei jokiu būdu nekeisti cukraus saldikliais.

Cukraus kiekis įvairiuose produktuose

Ko žmonės dažniausiai nesupranta, sako pašnekovas, kad bet koks cukrus (krakmolas, pieno cukrus, vaisių cukrus) galiausiai vis tiek virsta į gliukozę. Skiriasi tik pasisavinimo greitis. Kuo greičiau kūnas pasisavina cukrų, tuo jis blogenis: sukelia stresą endokrininei sistemai, yra neišnaudojamas ir kaupiasi riebalų pavidalu.

Specialistas atkreipia dėmesį ir į itin pavojingus derinius, kurie žmogui paprastai atrodo labai skanūs: cukrus ir kofeinas, cukrus ir alkoholis, cukrus ir riebalai, cukrus ir druska. Tokie deriniai labai populiarūs, tačiau, kaip rodo moksliniai tyrimai, veikia sinerginiu principu – žala padvigubėja.

Kaip žinoti, kur cukraus per daug

Mitybos specialistas A.Sujeta visų pirma rekomenduoja vertinti produktų sudėties lenteles taip: jei 100 g produkto yra mažiau nei 5 g cukrų, toks produktas laikomas turinčiu mažai cukraus. Jei produkte yra daugiau kaip 15 g cukraus – jis labai cukringas ir jo reikėtų vengti.

Daugiausiai cukraus turintys produktai (100 g): pusryčių dribsniai (virš 20 g cukraus), saldūs jogurtai (apie 19 g cukraus), greitai paruošiamos sriubos (iki 15 g cukraus), padažai (viename šaukšte iki 4 g cukraus), įvairūs javainiai „sveikuoliams“ (viename apie 9 g cukraus), skardinė kokakolos ar kito saldaus gėrimo (iki 35 g cukraus).

Saldumynuose, žinoma, cukraus kiekis išvis ypatingai didelis: 100 g medaus yra 74,7 g cukraus, juodajame šokolade – 38,3 g, pieniniame šokolade – 47,1 g, saldainiuose per 50 g, chalvoje – 41,5 g.

Ne paslaptis, kad daug cukraus yra ir vaisiuose. Pavyzdžiui, 5 kg arbūzas turi 100 šaukštelių cukraus, 1 kg bananų (4-5 vnt) – 45 šaukštelius, vynuogių kekė – 40 šaukštelių, 1 kg obuolių (apie 5 vnt) – 12 šaukštelių.

Jei jaučiate liguistą poreikį saldumynams, gali būti, kad jums trūksta chromo. Šis mikroelementas reguliuoja angliavandenių apytaką, subalansuoja gliukozės kiekį kraujyje ir padeda sumažinti norą valgyti saldžiai. Kita saldumynų poreikio priežastis, labiau tipiška moterims, cinko trūkumas.
A. Sujeta

Patartina nenumoti ranka į didelį paslėpto (arba ne) cukraus kiekį populiariuose produktuose ir rinktis tai, kas suteiks jums daugiau naudos, nei žalos. Cukraus vartojimas sukelia priklausomybę, tačiau pamažu mažinant jo kiekį galima įprasti neviršyti rekomenduojamos normos. Atsisakę šio „legalaus kokaino“ teigiamus pokyčius, mokslininko T. Ruth teigimu, pajusite jau po dviejų savaičių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (199)