Ketvirtadieniais ir penktadieniais prie Karoliniškių turguje įsikūrusio Miroslavo ir jo žmonos Danos paviljono žmonės būriuojasi jau nuo ankstaus ryto. Tam, kad gautų šviežios, ką tik atvežtos žuvies, gyvoje eilėje stovi ir tie, kurie mėgsta ją valgyti dažnai, ir tie, kurie šį produktą renkasi tik tada, kai būtina.

Stintos

Tiesa, pastarųjų, anot Miroslavo, gerokai daugiau. „Pas mus nėra tokių žuvinių tradicijų, kaip kokioje Ispanijoje ar Italijoje, kur žuvį valgo kasdien. Čia didžioji žmonių dalis ją valgo tik per pasninkus.“

Prekeivio žodžius patvirtino ir kalbinti pirkėjai. „Paskutinį kartą žuvies valgiau per Kūčias. Nesu didelė jos mėgėja. Žinau, kad įvairios sveikos mitybos taisyklės skatina valgyti žuvį, kad tai yra sveika, tačiau mane tik pasninkas priverčia tai prisiminti,“ - sakė ponia Janina, ką tik nusipirkusi skumbrės.

Populiariausia – stintos

Kalbant apie gyventojų mėgstamiausias žuvis, Miroslavas neslepia, kad lašiša ir lydeka – dažnas jo pirkėjų pasirinkimas. Vis dėlto, šiuo metu jų kainos pakilusios, o tai verčia keisti vartojimo įpročius.

„Šiuo metu populiariausia žuvis yra stinta. Jau prasidėjo jų gaudymo sezonas Kauno mariose, todėl kaina sumažėjo,“ - teigia pašnekovas. Pas jį mažų stintų kilogramas kainuoja 2,99 Eur, o didesnių – 6,49 Eur.

Miroslavas

Dar viena neretai perkama žuvis yra strimėlė. Tačiau šiuo skanėstu, anot Miroslavo, pirkėjai dažniausiai lepina savo katinus.

Kiekvienam pagal skonį

Kita pardavėja Dana pasakoja neretai sulaukianti pirkėjų, ypač tų, kurie retai valgo tokius patiekalus, klausimo: o kokia žuvis skaniausia?

„Jei pirkėjas prašo patarimo, kurią žuvį pirkti, visada išklausinėjame, kas jam priimtiniausia. Priklauso, ar mėgsta riebiau, ar liesiau, ar mėgsta išdarinėti kaulus, o gal pirmenybę teikia filė?“ – pasakoja moteris.

Tiesa, kurią rūšį rinktis tiems, kas ieško sveikiausio varianto, Dana pataria nedvejodama – tai silkė ir skumbrė. „Žinoma, geriausia natūrali, neauginta, plaukiojusi jūroje, kad nebūtų apdorota,“ - sako ji.

Pasakyti, ar žuvis gera, galima iš akių

Jau ne vienerius metus šioje srityje dirbantis Miroslavas tiksliai gali pasakyti, ar žuvis yra šviežia, o gal jau pastovėjusi?

„Vienas iš būdų, kaip atskirti, ar ji nepasenusi, yra pažiūrėti žuviai į akis. Jei jos permatomos, skaidrios, reiškia žuvis gera. Jei apsitraukusios – pirkti nepatarčiau. Taip pat patikrinti galima įspaudus į žuvį pirštu – tai padarius neturi likti duobutės,“ - patarimais dalijasi vyriškis.

Kaip atskirti šviežią žuvį

Atskirti, ar ketinama pirkti žuvis nėra pasenusi, dar galima ir pagal spalvą – prekeivis pabrėžia, kad ji būtinai turi blizgėti. Jei spalva jau matinė – aišku, kad sugedusi. „Vis dėlto, kilus abejonėms, ar patiekalas iš tiesų bus valgomas, jo verčiau iš viso nedėti į burną,“ - pataria Miroslavas.

Pasninko reikšmė

Nors žuvies prekeiviai tikina, kad pasninko metu pardavimai gerokai išauga, klebonas Eimutis Marcinkevičius teigia, kad tai labiau vyresnių tikinčiųjų tradicija. O štai jaunimas randa pasiteisinimų. „Mėsos neatsisakyti dažnai pasirenkama kelionėje, sergant, būnant svečiuose, laidotuvėse. Tai išimtys, kada pasninko galima nesilaikyti, tačiau giliai tikintys ir norintys deramai pasiruošti šventėms, pasninkauja net ir tokiomis aplinkybėmis,“ - sako dvasininkas.

E. Marcinkevičius primena, kad pasninko reiškinys – tai Kristaus kančios pagerbimas, kūno apsivalymas prieš didžiąsias šventes. „Anksčiau pasninko buvo laikomasi prieš kiekvieną šventę, dabar laikomasi tik prieš Kalėdas ir Velykas. Tikintiesiems pasninkauti privaloma penktadieniais, nors giliai tikintys mėsos patiekalų atsisako ir trečiadieniais, kai kurie net ir – visą savaitę prieš Velykas, nors tai ir nėra privaloma.

Įdomu ir tai, kad pasninkas žinomas ne tik Lietuvoje. Štai, pavyzdžiui, Airijoje per šv. Patriko dieną tai yra privalomas dalykas, tačiau tikintiesiems tą dieną leidžiama valgyti džiovintą jautieną.

Vegetarams pasninkauti irgi galima

Nors pasninkas visų pirma asocijuojasi su mėsos atsisakymu, anot E. Marcinkevičiaus, tai visų pirma yra susilaikymas nuo persivalgymo apskritai. Todėl tikintieji vegetarai ir veganai taip pat turi galimybę apsivalyti prieš didžiąsias šventes.

„Tomis dienomis reikėtų vieną kartą dienoje pavalgyti stipriau, o visus kitus kartus tik lengvai užkandžiauti. Vegetarai, kaip ir bet kurie kiti, turėtų stengtis nepersivalgyti. Nes persivalgymas, vis dėlto, viena iš didžiųjų nuodėmių,“ - sako jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)