Atostogautojų neatbaido nepastovūs lietuviškos vasaros orai. Kurortų verslininkai ramina, kad kainos, palyginti su pernykštėmis, neturėtų keistis, tačiau patyliukais prisipažįsta, kad kai kas gali šiek tiek pabrangti.

Palanga atgyja

Kiekvieną savaitgalį Palangos gatvėse matyti vis daugiau žmonių. Kurortas atgyja.

„Jau savaitgaliais juntamas judesys. Kavinės pilnos, gatvėse aktyvu. Mes ne tik vasarą laukiame svečių. Nes dabar ir kainos kur kas žemesnės nei vasarą, o įvairių specialių pasiūlymų tikrai esame pateikę“, - ragino jau dabar važiuoti į Palangą šio kurorto viešbučių ir restoranų asociacijos (VRA) prezidentė Ingrida Valaitienė.

Ingrida Valaitienė

Kol kas Palangos verslininkai labiau laukia artėjančio Velykų savaitgalio nei kurortinio sezono. Tačiau vasarai pasiruošimas taip pat vyksta. Minėtoji Palangos VRA sezonui ruošiasi organizuodama susitikimus su kontroliuojančiųjų institucijų atstovais. Pasak prezidentės I. Valaitienės, vidinis pasiruošimas vyksta palaipsniui.

„Tik jis nėra dar matomas. Organizuojame susitikimus su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, viešosios tvarkos, Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovais, su kuriais aptarsime kylančias problemas, kaip būtų galima jų išengti. Norime bendradarbiauti, o ne laukti, kol nubaus. Siekiame gražiai pasiruošti sezonui“, - sakė verslininkė.

Žada pernykštes kainas

Paklausta, kokių kainų tikėtis per artėjantį sezoną, I. Valaitienė sakė, kad kiekvienos įmonės vadovas sprendžia savarankiškai.

„Tačiau tie, kurie išmintingai žiūri į verslą, protingai pažiūrės ir į kainodarą. Tačiau raginčiau nesusifokusuoti į pavienius atvejus. Palangoje pasirinkimas yra didelis. Galima pavalgyti nuo 2 eurų iki begalybės. Gaila, kad matoma tik blogiausia, ir tik J. Basanavičiaus gatvė. Galiu pakviesti ir parodyti daugiau gražių vietų Palangoje“, - žadėjo verslininkė.

J. Basanavičiaus gatvėje įsikūrusio viešbučio ir dviejų kavinių savininkas Ramūnas Pocevičius prisipažino, kad neseniai pas jį buvo atvykę svečiai, kurie palygino jo kavinių ir kelių restoranų Klaipėdos rajone patiekalų kainas.

„Jie nustebo, nes mūsų patiekalai nebuvo brangesni. Mes kaip tik dabar atliekame visų patiekalų kalkuliaciją, lyginame pernykščių produktų kainas ir prognozuojame, ką turėsime vasarą. Atvirai prisipažinsiu, kad žuvies patiekalai šiek tiek pabrangs. Jei pernai kuris nors jų kainavo apie 11 eurų, tai šią vasarą pabrangs iki 12,5 euro. Tai lemia padidėjusi žuvų kaina. Tačiau vištienos, kiaulienos patiekalai nebrangs, o daržovės tikrai atpigs“, - atskleidė verslininkas.

Jis taip pat prisipažino, kad šiuo metu pusė jo viešbučio kambarių jau rezervuota. „Visoms didžiosioms vasaros šventėms kambariai užimti. Didžiąją dalį klientų sudaro lietuviai, po jų – estai. Net nustebau, kai tą sužinojau“, - juokiasi R. Pocevičius.

Kitų viešbučių duomenimis, Palangoje didžiąją dalį poilsiautojų sudaro lietuviai, o iš užsieniečių net 60 proc. atvyksta iš Latvijos, po latvių rikiuojasi baltarusiai, rusai. Aktyvūs yra estai, lenkai.

Aktyvėja rusai

Neringos verslininkai taip pat patvirtino, kad kambarių rezervacija vasaros sezonui jau vyksta. Kai kurių apgyvendinimo paslaugas teikiančių įmonių atstovai teigia, kad net aktyviau nei pernai.

„Labai aktyvūs rusai. Tik sunku atsakyti, ar jie atvažiuos, nors ir užsiregistravo, tačiau akivaizdu, kad jei registruojasi, tai sunkmetis pas juos jau baigiasi“, - sakė Irma Baltrušaitienė, įmonės „Neringos turizmas“ vadovė.

Paklausta apie kainas, verslininkė tvirtino nematanti priežasčių, kad jos turėtų kilti.

„Manau, kad kainos bus tokios pačios, kaip ir pernai. Gal kai kurie ir pakels jas vienu kitu procentu. Bet tai tikrai nebus pasipinigavimas, o nulemta dėl padarytų investicijų, atnaujintų baldų, arba pasiūlytų naujų papildomų paslaugų“, - sakė I. Baltrušaitienė.

Traukiniu iki Nidos?


Lietuvos pajūrio kurortai visais būdais stengiasi apriboti lengvaisiais automobiliais atvykstančių poilsiautojų skaičių, tačiau tos pastangos neduoda lauktų rezultatų.

Palangiškiai svarsto įvesti pagalvės mokestį visiems atvykstantiesiems automobiliais. O Neringa pernai pakėlė lengviesiems automobiliams taikomą vadinamąją ekologinę rinkliavą iki 20 eurų, tačiau tai nepadėjo.

Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis tvirtina, kad norą sumažinti lengvųjų automobilių skaičių nerijoje lemia nepakankama automobiliams laikyti infrastruktūra.

„Žmonių galime priimti labai daug, tačiau automobiliams vietų turime labai mažai. Tačiau pernai, kad ir kaip bebūtų gaila, net ir pakeltas mokestis nepadarė jokios įtakos jų skaičius. Lengvaisiais automobiliais poilsiautojų į Neringą atvažiavo tiek pat, kiek ir 2015-aisiais. Nors ir orai buvo nepalankūs“, - stebėjosi D. Jasaitis.

Jis tikisi, kad transporto srautus pavyks apriboti pasiūlius alternatyvą – galimybę į Neringą atvykti traukiniu.

„Šiemet siūlysime alternatyvą automobiliui. Jau susitarėme su AB „Lietuvos geležinkeliais“, kad iš Vilniaus, Kauno bus galima atvažiuoti su tuo pačiu traukinio bilietu iki Nidos ir Juodkrantės. Atvažiavusieji į Klaipėdos traukinių stotį iškart persės į autobusą ir tęs kelionę iki Neringos. Alksnynėje jų neapmokestinsime. Norime būti lengvai pasiekiami. Ar tai pavyks, bijau pasakyti, tačiau judame stipriai to link“, - kalbėjo D. Jasaitis.

Bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ atstovai patvirtino, kad į sezoną tokiu būdu keliauti tikrai bus.

„Sudarysime galimybę iš Kretingos geležinkelio stoties autobusu atvažiuoti į Palangą, o iš Klaipėdos stoties – į Juodkrantę ir Nidą. Dar ne iki galo nusprendėme, ar užteks nusipirkti traukinio bilietą, ar reikės kažkiek primokėti papildomai, tai pranešime jau kitą savaitę“, - DELFI sakė „Lietuvos geležinkelio“ atstovas.

Kuo blogesnė Neringa?

Darius Jasaitis, komentuodamas Neringos savivaldybės sprendimą apmokestinti atvažiuojančius į Neringos savivaldybės administruojamą Kuršių nerijos nacionalinio parko teritoriją automobiliais per patį atostogų įkarštį nuo birželio 20 d. iki rugpjūčio 20 d. 20 eurų, nepraleido progos įgelti sostinei.

„Man nesuprantamas nepasitenkinimas mūsų tokiu sprendimu. Štai, Vilniaus centre visi jau seniai moka po 2,5 euro už valandą, ir nieko. Jei aš nuvažiuoju į sostinę, tai per keturias ten praleistas valandas sumoku 10 eurų. Be to, Vilniuje nėra nemokamo tualeto, o Neringoje jie visi nemokami“, - kalbėjo meras.

Jis priminė, kad didesnė rinkliava galioja tik du mėnesius. Kitu metu atvažiuojantiesiems į Neringą automobiliais tenka mokėti tik 5 eurus.

Balanos gadynė

I. Baltrušaitienė pusiau juokais pusiau rimtai paragino nelaukti vasaros, o į Neringą atvažiuoti jau kitą savaitę, kai visame pusiasalyje net dvi dienas nebus elektros. „Tai bus savotiška romantika. O pamatyti Neringoje tikrai yra ką ne tik vasarą, ir renginių visokių organizuojame“, - juokėsi verslininkė.

Jau dabar pro automobilio ar autobuso langą neišlipant galima pamatyti Naglių rezervato kopas. Kuršių nerijos nacionalinis parkas pasistengė, kad būtų pašalintos gražų vaizdą užstojančios kalnapušės.

Elektros tiekimas Neringos vartotojams laikinai bus išjungtas balandžio 13-14 d., nes reikės remontuoti elektros liniją, jungiančią žemyninį elektros tinklą su kurortiniu pusiasaliu. Laidai bus keičiami linijos atkarpoje, einančioje virš Kuršių marių. Ten apatinius laidus pažeidė kelis kartus neleistoje vietoje plaukę laivai.

I. Baltrušaitienė nė kiek nesureikšmina, kad dvi dienas teks gyventi be elektros. „Manau, kad remontui laikas buvo pasirinktas neblogas. Geriau jau dabar, nei vasarą įvyktų avarija ir be elektros tektų gyventi neribotą laiką. Daugelis Nidoje turi benzininius elektros generatorius, todėl kaip ištversime“, - sakė neringiškė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (319)