„Tai yra mūsų šventė. Kai prieš savaitę bendravau su kolega, su kuriuo ilgai nekalbėjau, jam sakau, su Naujais, o jis man sako, su artėjančiomis Užgavėnėmis. Mus labiau sveikina su Užgavėnėmis nei su gražiausiomis metų šventėmis“, – juokiasi „Bebro blyninės“ įkūrėja E. Šiukštaitė.

Jauna mergina savo verslą pradėjo būdama vos dvidešimties. 2008 metais ji studijavo verslo vadybą, o per vasaros atostogas norėjo pabūti prie jūros ir papildomai užsidirbti.

„Ir tada toptelėjo, kam eiti kažkur dirbti padavėja ar kebabų kepėja, jei galima visa tai susikurti pas save. Turime sodybą netoli jūros, kuri yra pakelėje. Planas buvo toks, kad galbūt sustos mašinos, šalia buvo pramoginis miško takas vaikams, pasirodė kaip nebloga lokacija. Ten buvo visa tai padaryta“, – pasakoja verslininkė.

Idėja pardavinėti būtent blynus merginai kilo keliaujant Prancūzijoje, kur gatvėje jų nusipirkti nėra sudėtinga. Tiesa, E. Šiukštaitė paimdama šią idėją pritaikė ją lietuviškam skoniui.
Bebro blyninė

„Reikėjo pridėti mėsų, kas labai reikalinga šaltame klimate gyvenantiems žmonėms. Ta idėja nebuvo visai mūsų sugalvota, tik pats produktas patobulintas ir sugalvotas mūsų toks, koks jis yra dabar“, – sako mergina, kuri prekiauja 12-os skirtingų rūšių blynais.

E. Šiukštaitė atskleidžia, kad didelių investicijų pirmajai pradžiai nereikėjo, nedidelį medinį namuką pavyko pastatyti už kiek mažiau nei 3000 Lt, o vienintelė įranga, kurios reikėjo, buvo 800 Lt vertės kepyklėlė, ją padovanojo mama.

„Prekyba blynais buvo nematyta ir nauja. Visą gyvenimą atsiminsiu savo pirmąjį klientą, jis atvažiavo su visureigiu, buvo stambus, vyresnio amžiaus. Atėjo ir galvoju, na bus čia dabar, jis klausinės, kas čia tokio, kaip čia valgoma. O jis atėjo, pamatė meniu, visiškai nenustebo, iškart pasiėmė du didelius blynus, juos suvalgė stovėdamas, pakalbino, sako, labai skanu, apsisuko ir nuvažiavo.

Šiaip žmonės buvo nustebę, bet labai džiaugdavosi, visi sakydavo, namie taip sudėtinga su ta tešla blynus iškepti, tai čia labai gerai, ateini, suvalgai. Žmonės tikrai džiaugėsi, o kažkodėl ypač džiaugėsi vyrai. Ypač saldžiais blynais. Atmetimo reakcijų tikrai nebuvo. Tai buvo nauja ir žmonės nebijodami bandydavo“, – sako E. Šiukštaitė.
Bebro blyninė

Verslas plėtėsi pamažu

Mergina pasakoja, kad visada planavo kurti verslą, tačiau kad tai bus susiję su maistu, o tuo labiau blynais, niekada nebūtų pagalvojusi. Vis dėlto po pirmosios sėkmingos vasaros, per kurią pavyko ir šiek tiek užsidirbti, E. Šiukštaitė sulaukė pasiūlymų veiklą tęsti.

„Žiemą viena draugė, kuri žinojo, kad vasarą pasibandėm, sako, čia yra toks mėnesio trukmės ledo skulptūrų renginys Rotušėje, labai reikia kažkokio maisto kioskelio. Kad žmonės atėję galėtų atsigerti karštos kavos, arbatos, pavalgyti blynų.

Tada kilo mintis: aha, yra dideli masiniai renginiai, koncertai, festivaliai. Mes pradėjom nuo tų ledo skulptūrų, pasistatėme savo pirmąjį kilnojamą medinį namuką. Medinį, nes esame „Bebro blyninė“, jis buvo toks apšepęs, žodžiu, autentiškas. Su tuo namuku labai sėkmingai du metus važinėjome po visokius festivalius“, – pasakoja E. Šiukštaitė.
Bebro blyninė

Vėliau verslas plėtėsi, vieną vasarą pajūryje buvo galima rasti jau tris blynines, o praėjusiais metais buvo 8 taškai. E. Šiukštaitė pasakoja, kad plėtra galėjo būti ir greitesnė, tačiau imti paskolos iš banko ilgą laiką nenorėjo.

„Buvo labai nedrąsu įsipareigoti bankams, galiausiai to neišvengėm. Bet paskolą gauti buvo labai sudėtinga, reikėjo įkeisti turtą“, – sako verslininkė.

Merginos įkurtoje blyninėje įsigyti blynų galima nuo 2,5 iki 3 Eur.

Tiesa, šie metai gali būti paskutiniai, kai pajūryje ir įvairiuose festivaliuose bus galima pamatyti šias blynines. Verslininkė kalbėdama su DELFI užsiminė, kad jau artimoje ateityje planuoja keisti kryptį, nors nuo blynų per daug neturėtų nutolti.
Bebro blyninė

„Dabar bandome išeiti iš viso to ir pereiti į didmeninę prekybą, bet dar nepasakosiu, nes projektas dar tik turėtų įsivažiuoti.

Pradžia bus Lietuvos rinkoje, bet be eksporto turbūt neišsiversim. Dar ruošiamas rinkodaros planas, visa komunikacija, todėl kol kas nenorėčiau užbėgti specialistams už akių ir prišnekėti per daug“, – sako E. Šiugždaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)