Ilgiau pasivaikščiojus po Vilniaus požemines perėjas galima pasijusti lyg prekybos centre: maisto produktai, kosmetika, aksesuarai, avalynė, drabužiai, butinė chemija, gėlės, mobiliųjų telefonų aksesuarai ir taisyklos – tai tik dalis paslaugų ar prekių, kurias galima įsigyti. Aplankėme tris iš jų: Šeškinėje, Lazdynuose bei vieną naujausių Konstitucijos prospekte.

Praeivių daug, tačiau pirkėjų trūksta

Nors Lazdynuose rasite vos tris kioskus, tačiau juose galima nusipirkti ne tik maisto, tačiau ir kitų kasdien naudojamų prekių – rankinių, žaislų, aksesuarų ar kosmetikos.

Mėsos gaminiais bei pieno produktais prekiaujanti Teresė jau pensininkė. Kaip pati teigia, vos po pusmečio praleisto namuose supratusi, kad užsidaryti tarp keturių sienų jai dar ne laikas. „Išėjau į pensiją, pabuvau namuose, pajaučiau, kad stogas važiuoja. Pasijaučiau nereikalingas žmogus“, – pasakojo Teresė. Ilgus metus dirbusią banke, vėliau sandėlio vadove, šiandien besišypsančią garbaus amžiaus moterį galima išvysti Lazdynų požeminėje perėjoje.

Požeminė perėja Konstitucijos prospekte

Pardavėjos teigimu, pirkėjų srautą vertinti sunku. Praeivių daug, nes požeminė perėja jungia dvi viešojo transporto stoteles. „Norėtųsi, kad pirkėjų būtų daugiau, prekių daug nevežame“, – teigė pardavėja.

Lietuvišką sūrį veža iš Lenkijos

Pieno produktai vežami iš Lenkijos, mėsa – įvairiai, galima rasti tiek lenkiškos, tiek lietuviškos. Paradoksalu, jog net lietuviškas sūris yra atvežamas iš Lenkijos. „Sūrį pagamintą Lietuvoje mes vežame irgi iš Lenkijos, nes paskaičiavus pervežimo sąnaudas ir pridėjus antkainį, vis tiek taip yra pigiau, nei pirkti čia“, – teigė pašnekovė. Didžiosios dalies prekių kainos šiame kioske nurodomos dvejomis valiutomis – eurais ir litais. „Norime parodyti, kad niekas nepabrango“, – teigė įvairiais produktais prekiaujanti moteris.

Palyginus kainas su tame pačiame mikrorajone esančiomis parduotuvėmis, galima teigti, jog daug produkcijos požeminėje perėjoje galima įsigyti pigiau.

Požeminė perėja Lazdynuose

Pavyzdžiui, 1 l pieno galite įsigyti už 0,7 Eur, o parduotuvėse vidutinė kaina 0,8–0,9 Eur. Fermentinį sūrį parduotuvėje kainuojantį apie 3 Eur, galite įsigyti už 2 Eur (350 g). Paštetas požeminėje perėjoje kainuoja 0,3 Eur, parduotuvėje apytiksliai nuo 0,45 Eur, tepamas sūrėlis 0,87 Eur, vidutinė kaina parduotuvėje – 1,15 Eur.

Visgi kainas lyginti sunku, didžioji dalis prekių požeminėse perėjose yra atvežtos iš Lenkijos, todėl nėra visiškai analogiškos parduodamoms prekybos centruose.

Prekybininkė teigia anksčiau girdėjusi kalbų, kad tokias prekybvietes požeminėse perėjose planuojama uždaryti, tačiau esą dabar, „pasikeitus valdžiai“ tokios kalbos nurimo. Kad tokių planų nėra DELFI patvirtino ir Vilniaus savivaldybė.

Vilniaus miesto savivaldybės Turto departamento Licencijavimo ir leidimų skyriaus vedėjo Gintaro Karandos teigimu, miesto valdžia tokių planų tikrai neturi: „Vilniaus miesto savivaldybė yra sudariusi sutartis su kioskų ar paviljonų savininkais, kurios galioja iki 2018 m. kovo 31 d. Sutartys sudarytos su tais prekiautojais, kurie turi prekybos vietas požeminėse perėjose: Ukmergės g., Šeškinės seniūnijoje yra 8 paviljonai, o Laisvės pr., Lazdynų seniūnijoje – 3 kioskai. Planų uždrausti prekybą požeminėse perėjose šiuo metu nėra.“

Savivaldybės atstovas teigia, kad norint gauti leidimą prekiauti iš kiosko ir paviljone prekiautojas turi pateikti prašymą ir sudertintą kiosko ar paviljono projektą miesto savivaldybei. Be to, prekiautojas prieš gaudamas leidimą, privalo turėti pasirašytą kiosko ar paviljono priežiūros sutartį bei sumokėti vietinę rinkliavą.

Avalynė vos už 9 eurus

Konstitucijos prospekto požeminė perėja prie prekybos centro „Europa“ viena naujausių Vilniaus mieste. Maisto produktų čia nerasite, tačiau drabužių, avalynės – gausu. Kainos čia taip pat nesikandžioja, suknelę galite įsigyti už 16–18 Eur, kelnes už 13 Eur, striukę už 30 Eur, o avalynės kainos svyruoja nuo 9 iki 39 Eur.

Prekyba požeminėse perėjose

Visgi ne visuomet visų parduotuvių durys atvertos. Kai kurios jų būna uždarytos ir visą dieną, kitos nedirba pietų metu ir apie tai pirkėjus informuoja tik paliktas raštelį ant durų.

Verslininkė Elžbieta šioje požeminėje perėjoje esančioje parduotuvėje prekiauja specifinėmis prekėmis – perukais, šinjonais, plaukais priauginimui, blakstienų bei nagų priauginimo priemonėmis.

Paklausta, kaip kilo mintis atidaryti parduotuvę požeminėje perėjoje, verslininkė teigė, kad tai buvo jos pirmoji parduotuvė, todėl ieškojo vietos, kurioje būtų pakankamas potencialių klientų srautas ir prieinama nuomos kaina. Šį verslą pradėjusi prieš 12 metų, šiandien moteris sako klientų srautu nesiskundžianti. Jos teigimu, sėkmė lydi dėl įdirbio, specifinio kliento ir mažos konkurencinės rinkos.

„Mūsų klientai yra profesionalūs kirpėjai, kino ir teatrų atstovai, onkologinėmis ligomis sergantys žmonės, didmenininkai. Kalbant konkrečiai apie parduotuvę Konstitucijos prospekte, galiu teigti, kad maždaug 40 proc. klientų yra nuolatiniai, likę – lankosi pagal poreikį“, – teigė pašnekovė. Šiandien verslininkė turi dvi parduotuves Vilniuje ir vieną Šiauliuose. Anot pašnekovės, nuomos kaina yra panaši kaip mažuosiuose prekybos centruose. Verslininkės nuomone, ne visos parduotuvės toje pačioje požeminėje perėjoje galėtų pasigirti pakankamu klientų srautu, nes jų prekės nėra išskirtinės.

Požeminė perėja Konstitucijos prospekte

Prekės pigios, bet niekas neperka

Šeškinės požeminėje perėjoje kioskų kur kas daugiau nei Lazdynuose, o prekių pasirinkimas taip pat didesnis. Čia galite rasti vaikiškų drabužių, sauskelnių, apatinio trikotažo parduotuvių, konditerijos produktų. Pavyzdžiui, tokių pačių sausainių kilogramo kaina – 6,3 Eur/kg, o viename iš didžiųjų prekybos centrų – 8 Eur. Pirštines ar kojines galima įsigyti vos už 1–1,5 Eur.

Nepaisaint nemažo pasirinkimo ir prieinamų kainų, pardavėjų teigimu, klientų srautas mažas. Didžioji dalis kioskų tušti, užeina vos vienas kitas klientas, o pardavėjų nuotaikos niūros. „Šiandien pardaviau vos kelias poras avalynės po 4 Eur“, – teigė viename iš kioskų batais prekiaujanti moteris. Jos teigimu, klientų mažai, dažniausiai užeina tie patys žmonės. „Bet juk batams susidevėti reikia laiko, nuolatinis klientas jų taip pat neperka dažnai“, – patirtimi dalijosi prekeivė.

Požeminė perėja Šeškinėje

Savivaldybė žada užtikrinti didesnį prekybininkų saugumą

Vilniaus miesto savivaldybė, siekdama užtikrinti prekeivių ir praeivių saugumą, prieš kelis metus perėjose įmontavo vaizdo kameras. Visgi kai kurių pardavėjų teigimu, saugūs jie čia nesijaučia, nes užklystanti auditorija – įvairi.

„Rytais atsidarome atskirai, tačiau vakarais kioskus stengiamės uždaryti kartu. Ypatingai žiemą saugiai nesijaučiame, o tos kameros neveikia“, – teigė Lazdynuose dirbanti moteris. Jos teigimu, požeminėje perėjoje gausu narkomanų, alkoholikų, netrūksta ir priekabių ieškančių praeivių. Pardavėja teigia jau susidūrusi ir su keliomis pavojingomis situacijomis: „Man iš rankų per langelį bandė pastverti dešrelių maišelį, iš kolegės bandė vogti sausainius, bet nesėkmingai“, – pasakojo Lazdynų požeminėje perėjoje dirbanti Teresė.

Net ir belaukiant pokalbio su prekybininke, prie jos priėjo apsvaigusi pirkėja, o belaukdama kol jos prekės bus paruoštos iš maišo išsitraukė alkoholinio gėrimo butelį. „Būna ir man pasiūlo, aš vis atsisakau“, – nusijuokė prekeivė.

Verslininkė Elžbieta teigė, kad Konstitucijos prospekto požeminėje perėjoje tiek ji, tiek pardavėjos jaučiasi saugiai. „Turime įmontuotas kameras atskirai savo parduotuvėje, jaučiamės saugiai. Taip, buvo pora vagysčių, kuomet vagys stvėrė daiktus esančius šalia durų. Rimtų incidentų nesame turėję“, – pasakojo pašnekovė.

Vilniaus miesto savivaldybės Saugaus miesto departamento Administracinės veiklos skyriaus Organizavimo poskyrio vedėjas Gintaras Leperskas patvirtino, jog kai kuriose pėsčiųjų perėjose įmontuotos kameros neveikia: „Dalyje požeminių pėsčiųjų perėjų, pvz.: Konstitucijos ir Laisvės prospektuose, Ukmergės gatvėje buvo įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, tačiau sutartys dėl šių kamerų priežiūros pasibaigė.“

Anot G. Lepersko, šiemet sostinėje planuojama įdiegti šiuolaikišką integruotą vaizdo stebėjimo sistemą. Senas vaizdo kameras pakeis 103 naujos, automatizuota sistema fiksuos tam tikrus įvykius ir užfiksuoti vaizdai ir garsas realiu laiku bus perduodami į Vilniaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui, savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui bei SĮ „Susisiekimo paslaugos“.

„Naujosios vaizdo stebėjimo kameros pakeis didžiąją dalį mieste įrengtų, tačiau jau pasenusių kamerų, kitos 50 naujų kamerų bus įrengtos naujose vietose – ten, kur jų labiausiai reikia: didžiausiose žmonių susibūrimo vietose, itin judriose gatvių sankryžose, prie turgaviečių“, – komentavo savivaldybės atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (221)