DELFI jau rašė, kad praėjusią savaitę į visuomenę dėl Vilniaus gatvės remonto kreipėsi salotų baras „Mano Guru“. Nuo psichoaktyvių medžiagų priklausomiems asmenims į gyvenimą padedanti grįžti įmonė išgyvena sunkius laikus, dėl remonto stipriai sumažėjo klientų skaičius, o apyvarta krito beveik per pusę.

„Mano Guru“ vadovė Reda Sutkuvienė pasakojo, kad jei situacija nesikeis, teks atleisti darbuotojus, o gal net išvis nutraukti veiklą. Po DELFI publikacijos redakciją pasiekė pasipiktinusių vilniečių skundai dėl netinkamai parinkto laiko gatvės remontui.
Vilniaus gatvės rekonstrukcija

„Perskaičius jūsų kolegų straipsnį pasidarė labai pikta ir graudu. Šia gatve tenka dažnai vaikščioti, galiu pasakyti, kad šioje gatvėje nei vienas darbininkas nedirba nuo gruodžio 20 ar 22 dienos. Šiandien dar niekas nedirba, turbūt laukia pavasario, kol baigsis žiema.

Kodėl savivaldybė nepradėjo gatvės tvarkyti pavasarį? Nesvarbu jiems, kad užsidarys kavinės, atleis darbuotojus. Savivaldybės atstovas mini, kad darbai bus baigti liepos mėnesį, o gatvėje ant iškabos lentelėje skelbia, kad kovą“, – laiške rašo vilnietė Monika.
Vilniaus gatvės rekonstrukcija

Piktina ir verslininkus

Susisiekus su šioje gatvėje dirbančiais verslininkais, jie teigia nesuprantantys, kodėl darbai sustojo tokiam ilgam laikui.

„Vertinu situaciją labai blogai. Aišku, supranti, kad reikalingas remonto laikotarpis, kad atsirastų geri dalykai, bet, manau, kad labai nesėkmingai pasirinktas laikas tokiems darbams. Dabar jau du mėnesius darbai net nevyksta.

Jie buvo vykdomi, bet atėjo šaltas oras ir viskas sustojo. Svarbiausia, kad tuoj atšils orai, ten viskas pažliugs, koks tada laukia vaizdas? Manau, kad blogiausia dar priešakyje. Reikia raginti savivaldybę, kad ji kuo greičiau užsiimtų darbais“, – sako Vilniaus gatvėje įsikūrusio baro „Gringo“ direktorius Karolis Paliulis.
Vilniaus gatvės rekonstrukcija

Pašnekovo teigimu, šiuo metu dėl remonto darbų jų apyvarta krito maždaug 15 proc. Šalia esančio baro „Republic no. 4“ vadovas Edvinas Juškauskas skaičiuoja dar didesnius nuostolius, anot jo, klientų srautas sumažėjo beveik trečdaliu.

„Situacija labai bloga, gėda už Vilniaus valdininkus. Kaune jau išlipome iš to, kad prasideda remontas, viską išardo ir du metus nieko nedaro. Bet Vilniuje, kur viskas labai apgalvota, tokios situacijos nesitikėjome. Ir prieš remontą pristatinėjo, kad ims ir greit viską padarys, nesukels keblumų. Truputį keblumų sukėlė. Niekas neprivažiuoja, nei prekės, nei šiukšlių vežėjai“, – pasipiktinimo neslėpė E. Juškauskas.

Tiesa, visi kalbinti verslininkai tikino, kad dėl besitęsiančių nepatogumų veiklos nutraukti tikrai neplanuoja, tačiau gali tekti mažinti etatų skaičių.
Vilniaus gatvės rekonstrukcija

Vis dėlto „La Birra“ vadovas Nerijus Petrulis nusiteikęs optimistiškai: „Bet koks remontas ir bet kokie kliuviniai atsiradę verslui niekada nedžiugina. Bet žiūrime į tolimesnę perspektyvą, kai darbai baigsis viskas bus tik geriau.

Aišku, didžiausias liūdesys yra tame, kad darbų planavimai iš savivaldybės pusės yra keistoki. Dar iki šiol kabo ženklas, kad darbai planuojama bus baigti apie kovo 1 d. Tikėtina, kad jie iki to laiko tikrai nebus baigti ir viskas užsitęs iki rudens.“

Baigs vidurvasarį

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža DELFI sako, kad darbai turėtų būti baigti iki šių metų liepos vidurio, o vėlavimus lėmė šalta žiema.
Virginijus Pauža

„Vos per kelis mėnesius Vilniaus gatvėje buvo sutvarkytos beveik visos požeminės komunikacijos: vandentiekis, kanalizacija, keičiami pastatų lietvamzdžiai ir kita.

Dėl nepalankių oro sąlygų šiuo metu darbai rekonstruojamoje Vilniaus gatvėje nevyksta, tačiau jau po poros savaičių ketiname vėl intensyviai atnaujinti darbus šioje gatvėje – bus klojami gatvių apšvietimo tinklai, telekomunikacijų tinklai, tvarkoma danga. Vilniaus gatvės remonto darbai prasidėjo vos pasibaigus viešųjų pirkimų procedūroms.

Vėliau pradėjus gatvės rekonstrukcijos darbus, nebūtume laiku, iki liepos mėnesio, suspėję jos rekonstruoti. Dedame visas pastangas, kad vilniečių mėgstama ir turistų itin gausiai lankoma gatvė, kurioje yra įsikūrę nemažai kavinių, restoranų, parduotuvių, būtų atidaryta jau šią vasarą“, – situaciją komentavo V. Pauža.
Vilniaus gatvės rekonstrukcija

Pašnekovas sako, kad gatvės remontui iš viso skirta 1,2 mln. eur., o šiuo metu jau panaudota 180 tūkst. eur. V. Pauža aiškina, kad verslininkai apie šią rekonstrukciją buvo informuoti iš anksto, o laikini nepatogumai vėliau atsipirks su kaupu ir Vilniaus gatvė taps gerokai patrauklesnė.

„Artimiausiu metu gyventojų patogumui šaligatviai bus atitverti nuo rekonstruojamos važiuojamosios gatvės dalies. Tose vietose, kur šaligatviai išardyti, bus įrengta skaldos danga. Rekonstravus Vilniaus gatvę pagerės susisiekimas dviračiu ir pėsčiomis, atnaujinta gatvė taps patrauklesnė tiek turistams, tiek miestiečiams, pritrauks daugiau investicijų.

Be to, rekonstravus Vilniaus gatvę, didysis Senamiesčio pasivaikščiojimo žiedas sujungs visus svarbiausius, turistų gausiai lankomus objektus – Vokiečių ir Didžiąją gatves, Rotušės aikštę, Pilies gatvę, Katedros aikštę, Gedimino prospektą ir V. Kudirkos aikštę. Vilniečiai ir miesto svečiai, keliaudami šiuo pažintiniu taku turės galimybę pamatyti žymiausius lankytinus miesto objektus“, – sako V. Pauža.
Vilniaus gatvės rekonstrukcija

Tiesa, nors verslininkai patvirtina, kad savivaldybė išties iš anksto informavo apie būsimą remontą, tačiau numatoma darbų pradžia nuolat keitėsi.

„Galiu paliudyti, kad įspėjimai dėl būsimo remonto buvo. Bet jų buvo ne vienas ir ne du. Mes juos gavome 2015 m. ir 2016 m. Neatsimenu, kada tiksliai jie prognozavo darbų pradžią, bet 2015 m. darbai neprasidėjo. Kadangi pranešimų buvo daug, nežinojai, ar čia yra eilinis įspėjimas ir darbų nepradėjimas, ar iš tikro jau prasideda darbai. Bet dabar suglaudi ausis, dirbi ir lauki, kada tai pasibaigs“, – sako K. Paliulis.

Kad sunkumų sukelia neaiški darbų eiga ir keičiami terminai pritarė ir E. Juškauskas: „Savivaldybė darbus turėjo pradėti vasarą, bet vis nukeldavo. Deja, dabar vasaros terasą jau turime pamiršti, todėl nukentės tiek apyvartos, tiek dar labiau sumažės žmonių, nes visi nori sėdėti lauke, todėl visi rinksis kavines, kurios turi tvarkingą vaizdą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)