Praėjusių metų gegužę Vilniaus tarybos priimtas sprendimas šioje vietoje vėl leisti prekiauti alkoholiu iki 4 val. ryto sukėlė tikrą audrą visuomenėje, tačiau šiandien baro savininkų išplatintame pranešime spaudai tikinama, kad girdyklos šioje vietoje padaryti neplanuojama ir verslininkai esą tai įrodys gerais darbais bei dalyvavimu socialinėse akcijose. Be to, verslininkai pasidalino jau atnaujinto baro nuotraukomis.

Kilo problemų dėl prastos reputacijos

Kaip teigia naujojo baro savininkai, tai – socialiai atsakingas verslas, tačiau dėl prastos vietos reputacijos, rašoma pranešime spaudai, verslininkams kilo daug problemų.

Vienas iš „Little Big“ baro savininkų Eugenijus Rapšys pasakoja, kad pradėjus domėtis Vingrių gatvėje esančiomis patalpomis iš Vilniaus savivaldybės gavo neigiamą atsakymą. Tačiau jie esą nenuleido rankų ir praėję daug instancijų galiausiai kreipėsi į Vilniaus miesto merą Remigijų Šimašių.

„Dieną prieš miesto tarybos posėdį ant Vilniaus miesto mero „Facebook“ sienos parašėme viešą laišką. Turėjome aiškią šios vietos viziją ir žinojome, kad tai nebus paprasta girdykla, tačiau tai dar reikėjo įrodyti. Posėdžio dieną nuvykome į savivaldybę, kalbinome visus narius ir pasakojome apie baro idėją. Miesto meras mus pastebėjo ir užklausė, ar tai mes, tas jaunimas, kuris į jį vakar kreipėsi ir pasakė, kad jis mus palaiko. Po ilgo posėdžio sulaukėme gerų žinių – alkoholio licenciją turime“, – sako E. Repšys.

DELFI primena, kad „Psichbariu“ vadinama užeiga, kurioje kilo lemtingomis muštynėmis pasibaigęs konfliktas, neteko licencijos alkoholio pardavimui po 22 valandos, tad kurį laiką neveikė. Tačiau kovo 8 dieną mažoji bendrija (MB) „Mažai didelis“ pateikė prašymą Verslo Iicencijavimo ir leidimų skyriui išduoti licenciją verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais nuo 8 val. iki 4 val.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdyba, akcentuodama, kad 2015 metais čia buvo įvykdyta rezonansinė žmogžudystė, siūlė licenciją išduoti tik iki 23 val. Komisijos posėdyje dalyvavusi Senamiesčio bendruomenės atstovė nepritarė prekybai alkoholiniais gėrimais nuo 8 val. iki 4 val. ir išreiškė nuomonę, kad dėl rezonansinių įvykių ši vieta netinkama tokiam verslui.

Baras „Vingrių 17“ - Psichbaris

Bendrijos „Mažai didelis“ atstovai tikino, kad jų veiklos pobūdis skirsis nuo buvusios, žadėjo pakeisti baro interjerą, perdažyti pastato fasadą, įrengti apšvietimą ir pakeisti baro įvaizdį. Liberalų sąjūdžio ir Lenkų akcijos balsų persvara siūlymas neišduoti licencijos buvo atmestas.

Teritorija stebima vaizdo kameromis

Kaip teigiama pranešime spaudai, jaunuoliai savo pažadus keisti baro įvaizdį įgyvendino – atliko patalpų remontą ir net teigia ateityje skirsiantys dalį pelno labdarai.

„Dabar ši vieta sunkiai atpažįstama – graži ir tvarkinga aplinka, baro viduryje rusena židinys. Dėl saugumo laukas stebimas filmavimo kameromis, o savaitgaliais prie durų visada stovi apsauginis“, – rašoma baro išplatintame pranešime spaudai.

Baro savininkai nuo pat idėjos pradžios teigia norėję dalį pelno skirti labdarai. „Kol kas tik įsivažiuojame, todėl negalime skirti tiesioginių lėšų labdarai, tačiau radome tam alternatyvą. Kalėdiniu laikotarpiu darėme vakarėlių seriją, kurių įėjimo bilietas buvo negendantys maisto produktai. Pradžia gal ir kukli – surinkome apie 400 maisto produktų vienetų, kuriuos skyrėme „Maisto bankui“, tačiau tai tik pirmieji žingsneliai“, – pasakoja verslininkas.

Geri darbai, tikina jis, bare turėtų tapti tradicija. Pasak E. Repšio, vadintis socialiai atsakingu baru nepakanka – darbai turi tai pateisinti.

„Kol kas daugiau barų, užsiimančių tokia veikla, nežinau. Būtų smagu, jei taptume pavyzdžiu kolegoms iš kitų vietų. Vasarą planuojame daryti jungtinę labdaringą akciją su baikerių klubu ir muzikantais, tačiau kol kas apie tai kalbėti dar anksti. Stengsimės tęsti draugystę su „Maisto banku“ ir tikimės, kad prie to prisijungs ir kiti barai. Norėtųsi, kad bent didžiosios metų šventės paskatintų barus daryti gerus darbus“, – sako baro savininkas.

Sukėlė audrą

DELFI primena, kad prie Vingrių gatvėje buvusio baro „Psicbaris“ kompozitorius T. Dobrovolskis buvo sumuštas 2014 gruodžio 24-osios naktį, jis dėl patirtų traumų mirė ligoninėje 2015 m. sausio 6-ąją.

2015 m. sausio pabaigoje Vilniaus savivaldybė šiame bare apribojo prekybą alkoholiu. Nuspręsta leisti minėtame bare alkoholiu prekiauti iki 22 valandos, vėliau baras veiklą sustabdė. Tačiau jau 2016 m. gegužės mėnesį Vilniaus taryba vėl išdavė leidimą šioje vietoje prekiauti alkoholiniais gėrimais nuo 8 vai. iki 4 val. Šis Vilniaus Tarybos sprendimas visuomenėje sukėlė tikrą audrą – ne vienas žinomas žmogus pasisakė prieš alkoholio prekybos prailginimą.

„Žiūrint iš žmogiškos pusės, kol T. Dobrovolskio byla neišaiškinta, kol nusikaltėliai nenubausti, licencija negali būti grąžinta. Todėl mums, kaip visuomenei, būtų labai įdomu sužinoti, kokių asmenų sprendimu tai buvo padaryta“, – anksčiau DELFI sakė muzikantas Andrius Mamontovas.

Andrius Mamontovas

Pasak jo, mes turim žinoti, kuo galime pasitikėti, ir kuo ne, kas priima tokius sprendimus. Šį Vilniaus tarybos sprendimą kritikavo ir Seimo narys, kandidatas į Tėvynės sąjungos Lietuvos konservatorių partijos pirmininko postą Mykolas Majauskas. Anksčiau DELFI jis teigė, kad tai labai neatsakingas žingsnis ir ženklas, kad savivaldybė nepasimokė iš tragiškos nelaimės.

„Toje teritorijoje saugumo situacija nėra pagerėjusi tiek, kad galėtume priiminėti sprendimus išduoti alkoholio licencijas ir galbūt vėl sudaryti sąlygas tokioms baisioms nelaimėms įvykti. Sprendimas leisti išduoti barui licenciją tiek žmogiškai, tiek praktiškai nepriimtinas, turint omenyje, kad nebuvo atsižvelgta į policijos, senamiesčio bendruomenės nuomonę. Tai sunkiai suprantama“, – DELFI sakė jis.

Baro šeimininkai kreipėsi užtarimo į R. Šimašių

Bendrijos „Mažai didelis“ vardu į Vilniaus merą Remigijų Šimašių kreipėsi Tomas Vitkauskas. Laišku merui jis pasidalino socialiniuose tinkluose. „Kreipiamės į Jus ne tik kaip Jūsų rinkėjai, bet ir kaip jauno verslo atstovai, nes vis dar tikime, kad Lietuvoje galime kurti ateitį ir būtent gimtajame Vilniuje įgyvendinti savo svajones. Nors entuziazmo, gerų norų ir originalių idėjų mums nestinga, susidūrėme su sveiku protu sunkiai paaiškinamais biurokratiniais trikdžiais ir įkliuvome į beprasmę diskusijų ir svarstymų virtinę. Prašome jūsų pagalbos ir vis dar tikimės, kad galiausiai ir mums bus suteikta galimybė“, – rašė bendrijos „Mažai didelis“ nariai.

Vingrių g. 17 esantį pastatą jie žadėjo prikelti naujam gyvenimui: „Tai taps ne tik viena iš daugelio laisvalaikio leidimo, bet vienu iš kultūros sklaidos taškų šviesesne, jaukesne ir saugesne vieta vilniečiams. Būtent baro kūrėjų iniciatyva čia bus įgyvendinami bendri projektai su jaunais meno kūrėjais, taip prisidedant prie Vilniaus, kaip kultūros miesto, augimo ir šios miesto dalies gerovės“.

Kaip buvo pabrėžiama kreipimesi, idėja nieko bendro su tamsoka šio adreso praeitimi neturi, todėl jos autoriai nesitikėjo ir nesupranta išankstinio nusistatymo.

Baras „Vingrių 17“ - Psichbaris

„Net ir plačiai papasakoję apie savo planus kardinaliai keisti vietos įvaizdį likome neišgirsti – iki šiol mūsų rodoma iniciatyva sutikta itin neigiamai, taip iš mūsų atimant svajonę, o iš miesto – galimybę turėti tvarkingą, šviesią ir jaukią vietą. Sprendimas konservuoti šią erdvę atrodo mažų mažiausiai nelogiškas ir neteisingas nei iniciatyvą rodančio jauno verslo, nei miestiečių atžvilgiu“, – buvo pabrėžiama laiške.

Verslininkai teigė, jog šis projektas nėra tiesiog potencialus išgyvenimo šaltinis: „Visus žingsnius, kaip tai įgyvendinsime, jau išsamiai pristatėme policijai, visuomenei, Vilniaus miesto savivaldybės komitetams. Taip pat pateikėme ir vizualizacijas, kaip turėtų atrodyti pats pastatas, įskaitant fasado remontą“.

Bendrijos nariai kreipėsi į merą politinio užtarimo jaunam verslui, kad „pozityvūs planai nebūtų sužlugdyti vien dėl neapgalvotų ir logiškais argumentais nepagrįstų sprendimų. Juk kažkas keistis gali tik keičiant, o ne ignoruojant ir apsimetant, kad problemos nėra“.

DELFI primena, kad baudžiamoji byla dėl tyčinio kompozitoriaus T. Dobrovolskio nužudymo vis dar nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)