Mobiliųjų technologijų, interneto žaidimų, e-komercijos, laisvalaikio organizavimo bei kitose srityse Vilniuje kuriantys startuoliai iš Lietuvos, JAV ir Baltarusijos pasidalijo mintimis, kas padėtų jų verslo idėjoms veržtis į priekį, pritraukti lėšų ir plėstis.

„Norėdami, kad vilniečiai turėtų daugiau gerai apmokamų darbo vietų, siekiame, kad Vilnius būtų atviras verslo naujokams, investuotojams ir profesionalams, o potencialo ir ambicijų tam mes tikrai turime,” – sako Vilniaus meras R. Šimašius.

Meras taip pat pristatė planus tapti pirmuoju atvirų duomenų miestu Lietuvoje – viešinti visą savo veiklą per atvirų duomenų prizmę bei kvietė startuolius bendradarbiauti vystant šį ambicingą projektą, kad kuo toliau, tuo daugiau savivaldybės ir jos kontroliuojamų įmonių duomenų taptų visiškai atviri miestui.

Idėjų nestokojantys verslininkai savivaldybei pasiūlė tapti ta platforma, kuri padėtų startuoliams būti labiau matomiems ir girdimiems – populiarinti jų idėjas, testuoti ir nemokamai naudotis sukuriamais produktais bei paslaugomis. Miestas taptų „smėlio dėže“ produktų ir paslaugų testavimui, taip pritrauktų daugiau tarptautinių produktų, skleistų vietines sėkmės istorijas ir taip atvertų startuoliams langą į tarptautinę rinką.

Aptartas savivaldybės kartu su startuolių akseleratoriumi „StartUp Highway“, rizikos kapitalo fondais „Practica Capital“, „BaltCap“, TEO ir kitais privačiais partneriais kuriamas miestelis „Vilnius Tech Park”, kuriame bus sukurta apie 900 darbo vietų. Pasak mero, tokių darbo erdvių atsiradimas Vilniaus centre būtinas, kad startuoliai turėtų erdvės bendrauti ir bendradarbiauti, sparčiau vystytųsi startuolių ekosistema.

Pradedantieji verslininkai buvo pasigedę atvirų diskusijų savivaldybėje ir pastebėjo, jog pastaruoju metu vyksta daugybė svarbių mero susitikimų su verslininkais, investuotojais, kuriuose dalijamasi vizijomis ir planais, kaip kurti inovacijoms palankią aplinką, todėl pasiūlė į šiuos pasitarimus aktyviai įtraukti ir startuolių bendruomenės atstovus.

Pagrindine problema ir rūpesčiu, pritraukiant kompanijas ir talentus į Vilnių, išlieka migracijos politika. Iš JAV į Vilnių persikėlę startuoliai pasidalijo problemomis, su kuriomis susidūrė vos atvykę čia dirbti ir gyventi: dėl eilių migracijos tarnyboje, komunikacijos trūkumo ir itin ilgai trunkančių procesų, šiuo metu jiems lengviau registruotis Latvijoje, kad verslą galėtų vystyti Lietuvoje. Meras patikino, kad šis Vilniaus ateičiai itin svarbus klausimas sprendžiamas: inicijuojami susitikimai su Vidaus reikalų ministerijos atstovais, kad migracijos tvarka taptų lankstesnė, procedūros paprastesnės ir pritrauktų į Vilnių kuo daugiau puikių specialistų iš užsienio.

Pateikdami Tel Avive bei kituose pasaulio miestuose vykstančių populiarių inovacijų festivalių pavyzdžius, startuoliai pastebėjo, kad Vilnius, rengdamas tokias konferencijas kaip „Login“, galėtų suteikti galimybę konferencijos svečiams ir dalyviams renginių metu nemokamai naudotis viešuoju transportu, suteikti vizų lengvatų atvykstantiems į konferencijas iš kaimyninių šalių.

Su bendruomene susitarta susitikinėti reguliariai ir diskusiją pratęsti vienoje iš veikiančių startuolių platformų sostinėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją