Neseniai parašiusi ketvirtąją knygą apie režisierę „15 metų su Galina Dauguvietyte. Kas liko nutylėta?“, žurnalistė Kalėdų eglutę papuošė režisierės dovanotais žaisliukais. Biografė papasakojo, kad eglutės žaisliukų iš savo kolekcijos Galina Dauguvietytė jai padovanojo maždaug prieš dešimt metų.

Žaisliukai pirkti sovietmečiu ir primena žurnalistei vaikystę. Eglutės papuošalų iš savo vaikystės Galina neturėjo, nes viskas dingo karo metu, jai su mama pasitraukus į Vakarus. 1947 metais sugrįžusi į Lietuvą Galina stengėsi sukaupti naują žaisliukų kolekciją.

Galinos Dauguvietytės žaisliukai

Kol buvo gyvas režisierės vyras Jurgis, jiedu kasmet puošdavo eglutę prieš Naujuosius metus, nes nei Kūčių, nei Kalėdų G. Dauguvietytė nešvęsdavo. Gyvenimo draugui iškeliavus, Galina prieš Naujuosius papuošdavo tik eglės šaką. Būtent tada didžiąją dalį žaisliukų ji nusprendė padovanoti žurnalistei norėdama, kad jie vėl puoštų eglutę, džiugintų ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų akis.

Biografė sako: „Galinai išskridus amžinybėn, jos dovanoti žaisliukai įgijo dar didesnę vertę, juk tai mano ilgametės draugės palikimas, primenantis man laikus, kai mes ne tik kartu dirbome, bet ir mylėjome viena kitą, stengėmės pradžiuginti viena kitą mažomis dovanėlėmis. Aš parveždavau lauktuvių iš kelionių, Galina man dovanodavo ne tik eglutės žaisliukų, bet ir asmeninių bei specialiai man pirktų papuošalų, kuriais puošiuosi iki šiol. Visgi geriausia jos dovana būdavo humoras ir gera nuotaika.“

Galinos Dauguvietytės žaisliukai

Žurnalistės dažnai klausia, kodėl Galina Dauguvietytė nešvęsdavo nei Kūčių, nei Kalėdų. Priežastis – dar prieškaryje. Galina sakydavo, kad Kalėdų laukimo nuotaiką prisimena tik iš vaikystės, kai mama ruošdavo Kūčių stalą, Kalėdų patiekalus. Bet netrukus Dauguviečių šeimoje ši tradicija išnyko, mat režisierius Borisas Dauguvietis kartą labai supykdė savo žmoną aktorę Nelę Vosyliūtę – Dauguvietienę.

Ji jau buvo suruošusi patiekalus Kalėdoms ir sukrovusi ant stalo. Dauguvietis išėjo parnešti eglutės, bet užstrigo krėsdamas visokias „chochmas“ Kauno centre, grįžo naktį įkaušęs ir , Galinos žodžiais, apėdė patiekalus, pirštu nubraukė tortų papuošimus. Nuo to karto nei Kūčių, nei Kalėdų Dauguvietienė neberuošdavo, jų šeimoje būdavo švenčiama vienintelė šventė – Naujieji metai.

Galina Dauguvietytė sutiktado Naujuosius pirmiausia pažiūrėdama Rusijos televiziją, išklausydavo Rusijos prezidento sveikinimo, Kremliaus kurantų dūžių, kurie, kaip mėgdavo sakyti, suteikia šventei iškilmingumo. O labiausiai su Naujaisiais jai asocijavęsis filmas buvo „Karnavalo naktis“, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Liudmila Gurčenko. Galina linksmai traukdavo posmą iš šio filmo artėjant Naujųjų metų vidurnakčiui: „Piat minut, piat minut…“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)