Tikriausiai nieko keisto, jog dėl neįprastai uždelsusio sakurų žydėjimo kaltinamas permainingas oras ir netikėtu metu pasirodęs sniegas. Vis dėlto dekoratyvinių medelių specialistas Vytautas Ptakauskas sako, kad tai jokia naujiena, panašių situacijų yra buvę ir anksčiau.

„Apskritai šiemet visoje Lietuvoje augalų žydėjimas prasidėjo žymiai vėliau nei įprastai. Visko gali būti. Buvę ir anksčiau tokių atvejų, jog sakuros sužydi pavėluotaii“, – tikina V. Ptakauskas.

Dekoratyvinių medelių specialistui gaila, jog šiemet žydėjimo nepavyko sulaukti. „Gaila, nes žmonės labai to laukia. Juolab tas žydėjimas trunka labai trumpai ir būna tik kartą metuose. Žydėjimas ir yra pavasaris. Žinoma, Japonijoje yra regionų, kuriuose sakuros pražysta vėliau“, – viliasi pašnekovas.

O kaip jaučiasi vilniečiai, šiemet nesulaukę sakurų sužydėjimo? Artūras Jonkus, studijuojantis ir dirbantis Vilniuje, tikina, jog sakuros jam niekada didelės reikšmės neturėjo, todėl šiemet jų net nepasigedo. „Daugybė gėlių gražiai žydi, ne išimtis ir šių medžių žydėjimas. Ir nors unikalios jos, mane erzina pernelyg didelis kasmetinis jų sureikšminimas“, – prisipažįsta jis.

Vilniuje dirbantis Darius Grėbliūnas taip pat šiemet nepasigedo sakurų. „Visiškai reikšmės neturi, kadangi fotografuotis prie jų nei ruošiausi, nei fotografavausi kažkada, tai nelabai jaudina. Beje, trešnės ir paprastosios vyšnios jau sužydėjo gimtinėj, o tai kur kas gražiau mano akiai, jeigu neliečiant simbolikos tų sakurų“, – aiškina jis.

Tuo metu abiturientei Akvilei liūdna kasdien grįžtant iš mokyklos nematyti žydinčių sakurų. „Kadangi pro šią Vilniaus pusę dažnai grįžtu namo, žydinčios sakuros man buvo tikras pavasario ir artėjančių vasaros atostogų ženklas. Šiemet nei pavasario, nei artėjančių atostogų taip ir nepajutau. Sunku patikėt, kad jos dar galėtų pražysti – juk dar vakar snigo ir šitaip šalta lauke“, – mano pašnekovė.

Dėl permainingų orų vilniečiai praktiškai neturėjo sakurų žydėjimo šventės – šiandien dar galima išvysti vos tris menkais žiedais pasipuošusius medelius, visi kiti jau nužydėję. Anksčiau daugybę žmonių suburdavęs sodas šiemet atrodo tarsi negyvas, jame vaikštinėja vos vienas kitas žmogus.

DELFI primena, kad 2016 m. sakuros pražydo balandžio 19 d., 2015 m. – balandžio 22 d., 2014 m. sakuros pražydėjo balandžio 11-ąją, 2013-aisiais ir 2012-aisiais – gegužę, o 2011 m. – balandžio pabaigoje.

Sakurų sodas Vilniuje įkurtas 2001 m. minint Japonijos diplomato Čijunės Sugiharos, rezidavusio Kaune ir karo metais išsaugojusio maždaug 10 tūkst. Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos žydų gyvybių, 100-ąsias gimimo metines.

Sakurų sodas šiandien:
Sakurų sodas praėjusiais metais:
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)