Mantas Panavas aiškina, kad tiek vyrų, tiek moterų vakarinėje mityboje, nepriklausomai nuo tikslų, svarbiausia maistinė medžiaga – baltymai, o Artūras Sujeta pabrėžia, kad ir jų vartojimas turi būti saikingas.

Svorį ne mažina, o tik augina

Mitybos konsultantas, asmeninis treneris, sveikatingumo klubo savininkas Klaipėdoje M. Panavas ginčija populiarų patarimą nevalgyti po šeštos valandos vakaro. Jis teigia, kad tai nebūtinai veiksminga norint sulieknėti: „Jei įprastai vakarieniaudavote 19-20 val. ar vėliau, o dabar tą pačią vakarienę spėjate suvalgyti iki 18 valandos, tai neturės reikšmės svorio kritimui. Kita vertus, galite išbandyti, jei daugiau kaip 20 dienų tuo vadovaujatės ir svoris nemažėja, tai įrodymas, kad strategija nėra teisinga. Jeigu jums pasiteisina, tai nebent dėl to, kad apskritai suvalgote mažiau, tačiau šiaip jokie stebuklai po 18 valandos nevyksta. Esant subalansuotai mitybai galima valgyti ir 20 val. vakare, ir sėkmingai deginti riebalus.“

Mitybos specialistas A. Sujeta šiuo klausimu dar labiau kategoriškas: „Nevalgyti po šešių – absoliuti nesąmonė. Kiekvieno žmogaus dienos ritmas individualus, be to, nuolat kintantis. Jei keliatės 6 ryto, o miegoti einate 20 val., tai nevalgyti po 18 val. yra normalu. Tačiau jei savaitgalį leidžiate aktyviai, o miegoti einate 23 val., gali ištikti lėtinis maisto medžiagų badas, kuris jus prives prie persivalgymo, kuris tik augina svorį.“

A. Sujeta aiškina, kad negalima vienos taisyklės taikyti visiems, nes kiekvienas žmogus labai individualus ir dinamiškas, o tokia strategija visiškai netinka „pelėdos“ tipo žmonėms ar laisvai samdomiems darbuotojams, kurie vėlai eina miegoti ir neturi reguliaraus režimo.

Sportuojantys sukluskite: raumenims daugiau žalos, nei naudos

Klaipėdoje populiarus treneris M. Panavas pasakoja, kad žmogus pavalgęs vakarienę 18 val., o pusryčius gavęs tik 8 ryto, nevalgęs išbūna 14 valandų, o tai neigiamai paveikia virškinimo sistemą: „Per tiek laiko virškinimo fermentai skrandyje ir tulžis tulžies pūslėje dirba be „kuro“, ir taip atsiranda rizika įgyti skrandžio opą ar susirgti tulžies akmenlige. Kitaip tariant, alkanas skrandis ima virškinti save patį. Tikrai neverta atsisakyti vakarienės likus porai valandų iki miego.“

A.Sujeta taip pat kritiškai vertina tokį ilgą laiką tarp vakarienės ir pusryčių, nes, pasak specialisto, tai silpnina raumenis, o toks patarimas tinka tik tiems, kurie anksti eina miegoti ir anksti valgo pusryčius. Mitybos specialistas savo doktorantūros tyrimuose domisi kalorijų apribojimu ir jo poveikiu žmonėms ir tikina, kad du kartus per savaitę galimi tokie ilgi tarpai tarp valgymų, kokie susidarytų nevalgant nuo 18 val. vakaro iki pusryčių, bet tai netinka jeigu kūno masės indeksas per mažas, neščiosioms bei maitinančioms, vaikams. Pašnekovas pabrėžia, kad nevalgymas po šeštos valandos vakaro turi žalingą poveikį raumenims.

Galima drąsiai valgyti vakarais, bet ne bet ką

M. Panavas sako, kad savo klientams tikrai leidžia pavalgyti vakarais, tačiau svarbu – tinkamas visos dienos maitinimosi režimas: „Turėtų būti trys pagrindiniai patiekalai (pusryčiai, pietūs, vakarienė) ir 1-2 užkandžiai. Vakarienė turėtų būti valgoma likus 2-3 valandoms iki nakties miego. Valgykite natūralų mažai kaloringą ir baltymingą maistą“, - DELFI skaitytojams pataria treneris.
M. Panavas

Bent jau nakčiai išgerti stiklinę-dvi graikiško jogurto ar kefyro jis rekomenduojama kiekvienam, kadangi, mitybos konsultanto teigimu, šie pieno produktai nėra riebūs, tačiau lengvai įsisavinami ir bendrai teigiamai veikia virškinimo sistemą.

Paklaustas, kuo ypatinga vakarinė mityba, specialistas aiškina, kad vakarinis maistas skirtas papildyti vitaminų, mineralų, baltymų, angliavandenių, riebalų išeikvotas atsargas dienos metu, ir jei nepapildžius šių atsargų, užmigti seksis daug sunkiau, o prastas miegas ilgainiui pablogins mūsų atminties procesus ir daugybę kitų sveikatos rodiklių. M. Panavas labiausiai pataria vakarais rinktis baltymingą maistą.

„Siekiant atsikratyti antsvorio ar tiesiog sveikiau maitintis ir būti puikios sveikatos, reikėtų nepamiršti, kad baltymai – svarbiausia maistinė medžiaga vakarienėje. Mitybos papildymas baltymais yra paprasčiausias, efektyviausias ir skaniausias būdas atsikratyti svorio, įdedant mažiausiai pastangų. Baltymai spartina metabolizmą ir padeda sumažinti apetitą. Baltymų sudeginimui reikia energijos, todėl baltymingas mitybos režimas gali padidinti sudeginamų kalorijų kiekį nuo 80 iki 100 kalorijų per dieną. Dar viena gera žinia – baltymai yra vieni ilgiausiai sotumo jausmą suteikiančių medžiagų“, - aiškina M. Panavas.

Net ir sveikam maistui reikalingas saikas

Jis priduria, kad baltymai padeda kovoti ir su alkio priepuoliais, kurie yra pats pikčiausiais besilaikančiojo dietos priešas, kadangi, vartojant baltymus, įkyrios mintys apie valgymą tiesiog sumažėja ir mažina norą pasilepinti paprastaisiais angliavandeniais - miltiniais produktais, saldumynais ir panašiais kūnui nenaudingais užkandžiais.

Tačiau mitybos specialistas A. Sujeta pabrėžia, kad vartojant baltymingą maistą svarbu išlaikyti saiką: „Neadekvatūs mėsos, pieno produktų ar proteino papildų kiekiai ne tik apsunkina inkstų veiklą ir gali pabloginti virškinimą, bet ir nesuteikia jokio rezultato, ypač jei žmogus turi greitą medžiagų apykaitą ir liekną kūno sudėjimą.“

LSU doktorantas pataria atsižvelgti ir į lėtuosius angliavandenius: pilno grūdo makaronus, grūdines kultūras, daržoves, kadangi pakankamas jų kiekis racione toks pat svarbus, kaip ir baltymų.

Vyro ir moters vakarienė – ta pati, tačiau atkreipkite dėmesį į porcijas

Moterims A. Sujeta pataria vartoti daugiau salotų, kiaušinių, žuvies, kurioje gausu sočiųjų riebiųjų rūgščių, avokadų. Mėgstančioms vaisius nepakenks ir obuolys – toks lengvas užkandis, pasak specialisto, turi puikų vitaminų ir antioksidantų rinkinį. Norinčioms numesti svorio jis pataria labiausiai atsižvelgti į kalorijų kiekį, pamažinti porcijas ir stebėti, ar svoris ima palengva kristi: „Jei per savaitę nukrenta apie 0,5 kg, jūsų mityba teisinga, o jei dar pasportuosite - bus puiku.“

Vyrams, pasak pašnekovo, reikalingas didesnis baltymų kiekis, kadangi jie dažnai būna fiziškai aktyvesni, be to, turi didesnę raumeninę masę, todėl jiems geriausi produktai vakarais – žuvis, liesa mėsa. A. Sujeta rekomenduoja pasirūpinti ir skaidulinio maisto, tokio kaip rupi duona, grikiai, rudieji ryžiai, čijos sėklos, suvartojimu, kadangi, jo teigimu, toks maistas būtinas ne tik raumenims, bet ir geram virškinimui ir sveikam cholesterolio balansui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)