Rekomenduoja nerafinuotą aliejų
Tarp tiek daug aliejaus rūšių galima ir pasiklysti. Todėl labai svarbu žinoti, kokį ir kada geriausia naudoti. Knygos „Maistas: ką mes darome su juo, o jis su mumis" autorė, sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė sako, kad aliejai skirstomi pagal daug kriterijų ir, renkantis, kurį naudoti, būtina į juos visus atsižvelgti. Svarbiausia žinoti, kuo skiriasi rafinuotas ir nerafinuotas aliejai.
„Svarbiausia skirti nerafinuotą (kuris yra šalto mechaninio spaudimo) nuo rafinuoto, kitaip „karštai" bei chemiškai perdirbto, kaip antai hidrinto. Jei kalbame apie naudą sveikatai, tai įdomus tik nerafinuotas aliejus“, – tvirtina G. Azguridienė.
„Bet yra nemažai niuansų. Iš tikrųjų kaitinti nereikėtų ir alyvuogių aliejaus, nes žūsta vertingieji polifenoliai, o saulėgrąžų aliejaus būna ir tokio, ant kurio kepti galima. Mat, saulėgrąža saulėgrąžai nelygi - priklauso, iš kokios rūšies spausta. Toliau skirstant, Omega 3 uždegiminius procesus slopina, Omega 6 gali skatinti, taigi reikalingas jų balansas. Tada jau kalbame ne apie atskirą aliejų, o apie konkretaus žmogaus mitybą“, – apie aliejaus savybes aiškina pašnekovė.
Kiekvienos rūšies aliejus gali būti naudingas
Taigi, geriausia rinktis nerafinuotą aliejų. O kurios rūšies? Kuris aliejus naudingiausias? Specialistė pažymi, kad apie kiekvieno aliejaus naudą reikia kalbėti atskirai.
Rapsų ir alyvuogių aliejai – išskirtiniai
Tiesa, dvi aliejų rūšis specialistė vis dėlto išskiria - rapsų ir alyvuogių. Anot G. Azguridienės, aliejus iš rapsų yra pats jauniausias iš visų aliejų. Maistui jis pradėtas naudoti dar visai neseniai. O štai alyvuogių aliejus – patikrintas ir senas produktas.
Pašnekovė tęsia, kad rapsų aliejus vertinamas dėl pigumo ir ypač rekomenduojamas tose šalyse, kur alyvmedžiai neauga, o masiškai auginamas rapsas.
„Esama painiavos dėl jo panaudojimo ir privalumų. Jis giriamas dėl retųjų Omega 3, bet tuomet ant jo nereikėtų kepti. Tuo tarpu kitas rapsų aliejaus nurodomas privalumas yra būtent atsparumas temperatūrai. Taigi rekomendacijos prieštaringos. Beje, ne visų žmonių virškinamieji traktai rapsų aliejų suvirškina“, – sako G. Azguridienė.
Naudojamas šaltas jis išsaugo savybes
Sveikos gyvensenos tyrinėtoja pažymi, kad visus aliejus geriausia naudoti šaltai, t. y. pilti ant salotų, jau pagamintų karštų patiekalų, į sriubą, košę, netgi ant kai kurių desertų, o kepant jų pilti minimaliai arba visai nenaudoti. Ekspertė pateikia mažą instrukciją, kaip ir kur sveikai panaudoti namuose turimas aliejų rūšis.
Tiesa, ji perspėja, kad jokiu būdu nereiktų aliejaus padauginti. „Šalto spaudimo aliejai yra visi vertingi, jei tik kokybiški ir nepasenę. Jei vartojame gerus šalto spaudimo aliejus, nereikia labai pergyventi dėl per didelių suvartojamų kiekių. Jų padauginti labai sunku, nes šie aliejai kupini paties augalo skonių ir medžiagų, lengvai pasotina. Ko nepasakysim apie rafinuotus ir hidrintus - šie yra tokie neutralūs, kad net nepastebime, kai juos valgome. Ypač jų nepastebime greitame maiste, desertuose“, – pataria G. Azguridienė.
Beje, apskritai reikėtų vengti visų hidrintų riebalų, tepamųjų riebalų mišinių, pramoninių riebalų ir juose pagaminto maisto. Kitaip tariant, geriausia naudoti natūralų aliejų, tačiau vengti jo kepant keptuvėje ir nebijoti aliejumi apšlakstyti desertus, košes, kepsnius ir net sriubas. Reikėtų nepadauginti šio ingrediento – juk kas per daug, tas nesveika.