Vienas iš dažniausių pavojų – aspirino ir ibuprofeno duetas

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos duomenimis, 2016 m. dažniausiai vartojamas medikamentas – aspirinas. J. Valiukienė atkreipia dėmesį, jog aspirinas, vartojamas kartu su kitu dažnai naudojamu medikamentu ibuprofenu, labai padidina nukraujavimo tikimybę. Taip yra todėl, nes ibuprofenas slopina aspirino kardioprotekcinę funkciją. Norint to išvengti, siūloma vietoje ibuprofeno rinktis kitokius priešuždegiminius vaistus. Pakeitus vaistą kitu, aspirinas gali išlaikyti savo kardioprotekcinę funkciją, tačiau kraujavimo rizika panašių vaistų sąveikoje vis tiek išlieka.

Vartojant skirtingus vaistus bene svarbiausia yra paisyti tinkamo vartojimo laiko, kuris padeda išvengti šalutinio poveikio ar bent jį sumažinti. „Jei mes vartojame ibuprofeną 8 valandos iki paimant aspirino arba praėjus pusvalandžiui ar valandai po aspirino vartojimo, šalutinės reakcijos tikimybė žymiai sumažėja. Labai svarbu nedaryti tokių paprastų klaidų“, – pabrėžia šeimos gydytoja.

Vieni vaistai gali stiprinti arba silpninti kitų vaistų poveikį, o kai kuriais atvejais tai gali būti itin pavojinga žmogaus sveikatai. J. Valiukienė prisimena, jog jai pačiai vienu kartu yra tekę išrašyti ir aštuonis, o daugiausiai – dvylika skirtingų vaistų. Anot jos, norint sužinoti, kokia galima sąveika tarp tam tikrų vaistų, reikia kreiptis į gydytoją arba naudotis specialiai tam sukurtais įrankiais internete.

„Šalutinių reakcijų tikimybė žymiai didėja priklausomai nuo vartojamų vaistų skaičiaus. Padeda ir internetinėje erdvėje esančios sąveikų lentelės, nes jų visų mintinai neįmanoma išmokti. Visai neseniai „Gintarinėje vaistinėje“ atsirado programa, kuri vykdo vaistų suderinamumo patikrinimą.

Programa išanalizuoja skirtingas vaistų medžiagas ir rodo pranešimus vaistininkui, jog vaistų derinys kelia pavojų“, – teigia ji.

Šiuo principu paciento perkami vaistai nuskanuojami ir tuo pačiu patikrinama jų tarpusavio sąveika. Pastebėjęs galimą pavojų, vaistininkas gali įspėti pacientą atsargiau vartoti vaistus. „Vis dėlto sistema nėra tobula, nes neatsižvelgiama į vartojimo laiką. Kol kas ji traktuoja, jog pasirenkami vaistai yra geriami tuo pačiu metu. Kitaip net neįmanoma šiandien padaryti, bet reikėtų atsižvelgti, kad vaistų sąveika yra reikšminga“, – aiškina J. Valiukienė.

Kai kurių vaistų vartojimas priverčia visai pamiršti sultis

Šeimos gydytoja pateikia pavyzdį, jog vien vartojant 5 skirtingus medikamentus galioja 5 faktorialai, iš kurių galima išskirti netgi 120 galimų skirtingų sąveikų. „Vartojant 5 vaistus, sąveikų gali būti išties labai daug. Iš tikrųjų jau nuo 2 vaistų reikėtų pasidomėti jų sąveika. Svarbu pasižiūrėti, ar neturite 2 vaistų, kuriuos reikėtų labai atsargiai vartoti ir kaip teisingai tai daryti, kad sumažintumėte šalutinio poveikio tikimybę“, – teigia pašnekovė.
Vaistai

J. Valiukienė atkreipia dėmesį ir į skysčių, su kuriais užgeriame vaistus, pasirinkimą. „Pavyzdžiui, varfarino, kraują skytinančio medikamento, poveikį labai aktyvina greipfrutų sultys. Jų sąveika su medikamentu gali kelti pavojų net iki 12 valandų, o kartais ir visą parą po vaisto gėrimo su sultimis. Vartojantiems daug vaistų reikėtų išvis vengti tokių sulčių. Ne tik užsigėrimo su vaistu, bet ir vartojimo apskritai, nes yra didelė rizika, jog vaistas veiks per stipriai arba nesuveiks“, – perspėja šeimos gydytoja.

Vartojantiems medikamentus labai svarbu žinoti, kada ir kodėl verčiau nevartoti alkoholio. „Jei vaistai maišomi su alkoholiu, jų poveikis stiprinamas. Tačiau, jei žmogus daugiau alkoholio suvartoja jau ilgą laiką, efektas yra atvirkštinis ir vaistas veikia silpniau. Vartojant antibiotikus alkoholio išvis negalima vartoti, o jei tam tikrą vaistą vartojate ilgą laiką, taurė vyno per gimtadienį neturėtų pakenkti, jei kartu su ja nėra vartojami vaistai“, – aiškina ji.

Šeimos gydytoja pabrėžia, jog saugiausia vaistus gerti su vandeniu ir geriau nerizikuoti jų užgerti kitais gėrimais. Įprastai vartojant vaistus užtenka užsigerti puse stiklinės vandens, išskyrus specifinius atvejus vartojat tirpinamus vaistus, turinčius savitą rekomenduojamo kartu suvartoti vandens kiekį.

Kai kuriais atvejais vaistų ir vitaminų vartojimas nevalgius taip pat gali būti pavojingas. Kalbant apie vitaminus, J. Valiukienė pabrėžia, jog ant tuščio skrandžio pavojingiausia vartoti vitaminą C, nes jis labai dirgina skrandį. Nors daugumą vaistų saugiausia vartoti po valgio, esama ir išskirtinių atvejų, kuomet medikamentai turi būti vartojami nevalgius, pavyzdžiui, vaistai skrandžio rūgštingumui mažinti.

Nuotraukos iš konferencijos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)