Neatsiejamas pavasario simbolis – sakuros – šiais metais verčia nekantrauti. Vilniuje prie Baltojo tilto esantis sakurų parkas pastaruoju metu vis labiau traukia praeivių akį. Ant arčiau Neries esančių medelių žiedai jau sukrauti, o kai kurie jau ir prasiskleidę.

Tačiau likę medeliai vis dar delsia pradžiuginti vilniečius ir miesto svečius. Dekoratyvinių medelių specialistas Kęstutis Ptakauskas sako, kad tikrojo sakurų žydėjimo dar reiks palaukti kelias savaites. Jis priduria, jog dėl to nereikėtų kaltinti netikėtai iškritusio sniego.

„Visos kitos, manau, žydės tik po mėnesio. Maždaug gegužės viduryje. Ir tai yra normalu, tokia rūšis, pražysta truputį vėliau. Jos nėra labai atsparios šalčiui, tačiau per tiek metų augimo Lietuvoje, jos jau prisitaikė prie gamtinių sąlygų ir orų kitimo. Dar nėra ir toks didelis šaltis, kad joms pakenktų. Be to, šaltos tik naktys, dieną temperatūra teigiama, dar ir saulė jas pašildo“, – pasakoja specialistas.

Jis paaiškina, kodėl link Neries augančios japoniškos vyšnios jau skleidžia pirmuosius žiedus, o esančios ant kalno – delsia.

„Prie Baltojo tilto esančių sakurų veislės skiriasi. Arčiau upės esančios sakuros pražysta vienos pirmųjų, tai Jeruzalės žiedai. Jų pumpurai sprogsta anksčiau, nes nebijo šalčio. Jų žydėjimas būna tada, kada dar niekas nežydi. Mano namuose šios sakuros žydi jau apie savaitę“, – sako pašnekovas.

DELFI dalinasi pirmųjų sakurų žiedų vaizdais.

Anot K. Ptakausko, sakuros gali nepražysti tik tuo atveju, jei nušals jų žiedai, tačiau stebėdamas dabartinius orus mano, jog tam pavojaus būti neturėtų. Kiek šiais metais žiedai žydės, specialistas tik spėlioja.

„Kiek laiko šiais metais žydės sakuros, priklauso nuo oro. Pas mus dar būna šalčio ir gegužės mėnesį. Tai jei jos pražydės ir ateis šalčiai, tuomet žydėjimas gali būti trumpesnis. Viskas priklauso nuo oro temperatūros, kokia yra saulė, vėjas, tai paprastai žydi nuo 2 savaičių iki mėnesio“, – mano dekoratyvinių medelių ekspertas.

DELFI primena, kad 2016 metais sakuros pražydo balandžio 19 dieną, 2015 m. - balandžio 22 d., 2014 m. sakuros pražydėjo balandžio 11-ąją, 2013-aisiais ir 2012-aisiais – gegužę, o 2011 m. - balandžio pabaigoje.

Sakurų sodas Vilniuje įkurtas 2001 m. minint Japonijos diplomato Čijunės Sugiharos, rezidavusio Kaune ir karo metais išsaugojusio maždaug 10 tūkst. Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos žydų gyvybių, 100-ąsias gimimo metines.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)