Pakako vos kelių vasariškai šiltų dienų, kad Vytauto Didžiojo universiteto botanikos sodo parke Kaune viena po kitos pražystų per dvi dešimtis ankstyviausiųjų tulpių rūšių ir veislių.

Veržlia ryškių spalvų banga prasideda bene lankomiausias ne tik kauniečių, bet ir svečių iš visos Lietuvos tulpių žydėjimas: šiemet jų romantiškoje, dar grafo J. Godlevskio laikais suformuotoje, Aukštosios Fredos dvaro parko saloje prisodinta kaip niekad daug – per 9 arų plote puikuojasi visų 15 grupių tulpių, netoli pusės tūkstančio rūšių ir veislių.

VDU Kauno botanikos sodo komunikacijos koordinatorė Živilė Bilotaitė-Jokubauskienė pasakoja, kad sode auginamos tulpės iš visos Europos: pradedant Olandija, iš kur ir kilę daugiausiai tulpių veislių, Prancūzija, Vokietija ir baigiant Rusija, Baltarusija, Čekija, Didžiąja Britanija ir, žinoma, Lietuvos tulpių rūšimis.

„Dažnai įsivaizduojama, kad tulpių žydėjimas - tai viena - dvi savaitės gegužės pradžioje, kai sužydi pačių stambiausių žiedų tulpės, tačiau iš tiesų tulpių žydėjimas prasideda jau balandžio pirmomis savaitėmis - ir būtent nuo ankstyvųjų bei laukinių tulpių rūšių. Sunku pasakyti, kodėl šios ankstyvosios mažylės nėra tokios populiarios - gal ne tokios pompastiškos, kaip vėlyvesnės, kitų grupių jų gentainės. Tuo tarpu jų botanikos sode Kaune - kelios dešimtys veislių ir rūšių, nuo dažnesnių, iki pačių rečiausių, kurias mūsų specialistai tiesiog medžioja ir kruopščiai daugina metai iš metų. Beje, net ir padauginti šias ankstyvąsias tulpes nėra paprasta: kartais per penkerius metus iš viso svogūnėlio tepavyksta padauginti vos tris keturis. Tad matyti vienoje vietoje tokią įvairovę šių nedažnų ankstyviausiųjų pavasario simboliu tapusių tulpių - retas atvejis ir vaizdas, kurį praleidus bus galima išvysti tik po metų, kitą pavasarį", - pasakoja Ž. Bilotaitė-Jokubauskienė.

VDU Kauno botanikos sodas dalinasi jau žydinčių retų tulpių rūšių nuotraukomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)