Kontaktas gali baigtis liūdnai

Lietuvoje auga tik viena žalčialunkio rūšis – paprastasis žalčialunkis, o pasaulyje galima rasti dar bent 15 rūšių. Paprastasis žalčialunkis nelabai šakotas, 40-150 cm aukščio krūmas, jo žievė gelsvai pilka, šakos plikos. Paprastojo žalčialunkio lapai auga tik šakučių galuose, krūmas žydi kovo–balandžio mėnesiais, dar prieš pradedant skleistis medžių lapams, žiedai rožinės spalvos, kvapnūs. Paprastasis žalčialunkis veda raudonas mažas uogas.

Šis krūmas – labai gražus, bet ir labai nuodingas. Visos paprastojo žalčialunkio dalys yra pavojingos, tačiau didžiausią grėsmę kelia krūmo sultys ir uogos.

Pasak Ekstremalių sveikatai situacijų centro, Apsinuodijimų informacijos biuro vedėjos Laimos Gruzdytės, paprastasis žalčialunkis gali sudirginti ar nugedinti odą, ant jos gali atsirasti pūslės, pradėti irti audiniai, nurijus ar pakramčius augalo gali deginti gerklę, iššokti pūslės, tokiu atveju gali iškristi dantys. Augalo sultys gali pažeisti virškinamąjį traktą, kitus vidaus organus, kraujotaką, nervų sistemą.
Žalčialunkis

Lietuvos edukologijos universiteto Botanikos katedros vyresnioji botanikė Teresė Jokšienė pataria šio augalo neauginti kieme, jei namuose gyvena mažamečiai vaikai. Pastarieji pagraužę šakelės ar suvalgę uogų gali smarkiai apsinuodyti.

„Augalai nepuola, jie saugojasi, todėl turime išmokti ir žinoti kaip su jais elgtis. Žmogus yra sumaniausias gyvūnas, tad mums tiesiog reikia žinoti, kad šis augalas nuodingas ir jo nevalgyti“, – teigė T. Jokšienė.

Botanikė pažymėjo, jog tam tikrais atvejais ir valgomi augalai gali tapti nuodingi. „Jeigu mes šviesioje vietoje pasidėsime bulvę, per dvi dienas ji pažaliuos ir, jei mes ją tokią suvalgysime, apsinuodysime, – primena T.Jokšienė. – Yra daržovės, kurios yra valgomos ir yra gėlės, kurios skirtos gerėjimuisi. Auginkite paprastąjį žalčialunkį kaip gėlę – gerėkitės juo, bet neskinkite ir nevalgykite. Žalčialunkis gamtoje yra reikalingas, jei jis yra – juo maitinasi kiti organizmai. Jis tiesiog ginasi nuo kitų, kurie per daug nori jį padraskyti.“

Ką daryti, jei pastebite, kad apsinuodijote paprastuoju žalčialunkiu?

Pataria Apsinuodijimų informacijos biuro vedėja L. Gruzdytė:

Jei paprastojo žalčialunkio sulčių pateko ant odos, tą vietą kuo greičiau plaukite dideliu kiekiu tekančio vandens, plaudami stenkitės pakelti akių vokus. Jei pažeistas nedidelis odos plotas, reikėtų stebėti, ar neatsiranda nemalonių pojūčių. Nedidelis paprastojo žalčialunkio sulčių kiekis ant odos gali nepridaryti didelių problemų. Tačiau, jei jaučiate, kad oda paraudo, ją degina, atsidaro pūslių, skubiai vykite į gydymo įstaigą.
Žalčialunkis

Jei krūmo sulčių pateko į akis, nedelsdami pralaukite jas dideliu kiekiu vandens ir bet kuriuo atveju vykite į gydymo įstaigą.

Jei netyčia pakramtėte paprastojo žalčialunkio šakelės ar suvalgėte uogų, skubiai skalaukite burną vandeniu, išgerkite stiklinę vandens, jei apsinuodijo vaikas, duokite jam išgerti 5 ml vandens kilogramui kūno masės, ir vykite į gydymo įstaigą.

Sunkaus apsinuodijimo paprastuoju žalčialunkiu atveju gali ištikti mirtis. Vis dėlto Lietuvoje tokių atvejų nėra užregistruota. Ekstremalių sveikatai situacijų centras, Apsinuodijimų informacijos biuras yra užregistravęs tik dvi konsultacijas, kai skambino žmonės dėl apsinuodijimo paprastuoju žalčialunkiu: 2015 metais telefonu konsultuota mergina, kuri, norėjusi atsilaužti žalčialunkio šakelės, ją pakramtė. Merginai degino gerklę, jai buvo bloga. 2013 m. 7 metų vaikas prisivalgė įvairių uogų ir buvo įtariama, kad tarp jų galėjo būti ir paprastojo žalčialunkio uogų. Mirties atvejų neužfiksuota.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)