- Pavasarį tinkamos mitybos klausimas tampa dar aktualesnis. Kaip apibrėžtumėte visavertės mitybos sąvoką?

- Sveika visavertė mityba – kuomet organizmas gauna visas reikiamas medžiagas tinkamu metu, reikiamais kiekiais, būtinas gyvybinėms funkcijoms, gerai savijautai ir sveikatai bei normaliam svoriui palaikyti.

- Kokius produktus patartumėte šiuo metu valgyti, kad nusimetus paltą netektų rausti iš gėdos dėl antsvorio?

- Išskirčiau keletą taisyklių, kurių reikėtų laikytis:
- rytą pradedame didele stikline šilto vandens, kurį visą dieną gurkšnojame, nesaldinta arbata (skysčiais laikomi tie gėrimai, kurie neturi daugiau nei 6 kcal., visa kita jau yra maistas);

- tą pačią dieną nevalgome mėsos ir žuvies;

- per dieną suvalgome ne mažiau, kaip 500 gr. vaisių ir daržovių;

- visada stengiamės išlaikyti 12 val. tarpą nuo vakarienės iki pusryčių – naktį organizmas turi ilsėtis;

- maitinti sielą lygiai taip pat svarbu kaip ir organizmą, tad renkamės aktyvų laisvalaikį, kultūrinius renginius, keliones;

- poilsis ir miegas – taip pat labai svarbus dalykas. Tinkamai nepailsėję, neišsimiegoję kenkiame ne tik savo išvaizdai, bet ir sveikatai, nuotaikai;

- mano asmeninė taisyklė: rudenį ir pavasarį valausi organizmą sulčiavimu.

Štai pagrindiniai produktai, nepriklausomai nuo metų laiko, turėtų būti: liesa mėsa, žuvis, kiaušiniai, kruopos, vaisiai, daržovės ir visi žalumynai, sėklos, riešutai.

- O ką siūlytumėte išbraukti iš valgiaraščio ir atsisakyti?

- Trumpai – paprastųjų angliavandenių (visų miltinių patiekalų, desertų, kepinių, saldumynų, gazuotų gėrimų, alkoholio, pusfabrikačių) ir blogųjų riebalų (traškučių, visų rūkytų mėsų ir žuvų, padažų, kiaulienos).

- Ar tiesa, jog viena iš pagrindinių mitybos problemų priežasčių, tapęs valgymas vos kartą per dieną dėl laiko stokos?

- Tikrai taip. Per mažos porcijos ir retas valgymas dar blogiau negu nuolatinis užkandžiavimas. Organizmas įjungia bado rėžimą ir viską kaupia, todėl mes storėjame, imame sirgti, būname depresuoti ir be energijos. Reguliarus valgymas yra labai svarbus.

- Kokios mitybos klaidos daromos dažniausiai? Kokių nusiskundimų paprastai sulaukiate iš pacientų?

- Dažnais atvejais – tai nemokėjimas derinti produktų, jų valgymas netinkamu metu.
Visgi pagrindinės klaidos būna šios: tai nepakankamas skysčių gėrimas ir nežinojimas, kas laikoma skysčiais ir, žinoma, nevalgymas visą dieną, o vakare ,,kimšimas“ visko iš eilės, nes mūsų organizmas būna tiesiog peralkęs.

- Užkandžiai tarp valgymų. Rizikinga dėl vadinamų „tuščių kalorijų“ ar visgi priimtina?

- Jei užkandžiai protingai pasirenkami, tai jie būtini, idealu, jei tai baltymai ir sudėtiniai angliavandeniai. Deja, dažniausiai žmonės renkasi tokius produktus, iš kurių mes naudos negauname, o tik kaip ir sakote – tuščias kalorijas. Taigi, labai svarbu tinkamai pasirinkti užkandžius. Be abejo, jais piktnaudžiauti negalima.

- Sakoma, pusryčiai – svarbiausias dienos valgis. Kodėl?

- Tai visiška tiesa. Geras dienos startas daugeliu atveju lemia sėkmingą dieną. Suvalgius maistingus pusryčius iš baltymų, riebalų ir angliavandenių mes puikiai užkursime savo organizmą dienai, greitinsime medžiagų apykaitą. Nebadaujant organizmas nekaups nereikalingo riebaliuko. Taip pat sumažinsime ne tik persivalgymo, bet ir apskritai netinkamų produktų pasirinkimo riziką.

- Neretai esame linkę vartoti gerokai per mažai organizmui būtinų skysčių. Kokios to pasekmės sveikatai?

- Nepakankamas skysčių kiekis veda į visas svorio ir tuštinimosi, sveikatos ir grožio problemas. Tai padidėjęs svoris, vidurių užkietėjimas, bėrimai ant veido bei kūno, silpni plaukai ir nagai. Išsibalansuoja kūno šiluma, stinga energijos, sutrinka miegas.

Medicinos specialistai perspėja, kad skysčių praradimas organizme yra kur kas pavojingesnis nei maisto trūkumas. 70 proc. viso žmogaus kūno sudaro vanduo, todėl pastarasis yra svarbus visoms organizmo funkcijoms, o ypač smegenims, kurios yra pačios jautriausios vandens trūkumui.
Visada rekomenduoju rytą pradėti šilto vandens stikline, tai taip pat svarbu kaip išsiplauti dantis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)