Kaip ir kiekvienais metais, apie atėjusį pavasarį pirmiausia praneša paukščiai. Anksti rytą jau girdime pavasarinius čiulbesius. Vėliau pastebime atgyjančią gamtą: sužaliuoja medžiai, pražysta gėlės.

Savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje Rambyno regioninio parko darbuotojai išplatino sugrįžusio baltojo gandro nuotrauką. Tai yra Bitėnų baltųjų gandrų kolonijos atstovas. Parskrendantys gandrai šiemet nelaukia gandrų sugrįžtuvių dienos, kuri švenčiama kovo 25 d.

Gamtos fotografas Marius Čepulis sako, kad į Lietuvą jau sugužėjo beveik visi į svečias šalis žiemoti išskridę paukščiai.

„Jau grįžo didžioji dalis paukščių rūšių. Ankstyvieji jau visi tėvynėje. Liko vabzdžialesiai, kurie minta vabzdžiais. Jie grįš tada, kai atsiras kuo misti. Visi strazdai, kikiliai jau gieda, liepsnelės“, - vardija ornitologas.

Kai kas nerimauja, ar sugrįžusiems gandrams mūsų šalyje dar nebus per šalta. Tačiau M. Čepulis tvirtina, kad nėra priežasties nerimauti dėl gandrų: šie sparnuočiai Lietuvoje išgyvena ir švelnias žiemas, todėl dabartinis pavasaris jiems visai nebaisus. Anot jo, šiuo metu gandrai suka lizdus, ruošiasi gausinti šeimynas.

„Niekada nebūna per anksti, ir niekada nebūna per vėlu. Jie grįžta pačiu laiku. Gandrai gali išgyventi ir prastesnėmis sąlygomis nei jos yra dabar. Šiemet gandrai grįžo jau kovo 5 dieną. Šiuo metu gandrai suka lizdus, laukia kitų gandrų grįžtančių“, - pasakoja gamtos fotografas.

Tiesa, jis pažymi, kad gervės šiemet ankstyvos. Įprastai šie paukščiai parskrenda vasario pabaigoje, o šiais metais Lietuvoje pasirodė šventinę dieną – vasario 16-ąją.

M. Čepulis tęsia, kad DELFI žurnalistų užfiksuotas gervių poravimosi šokis praneša apie tuoj prasidėsiantį gervių perėjimą.

„Gervės šiemet labai anksti pasirodė. Grįžo berods vasario 16 dieną, o šiaip jos parskrenda vasario pabaigoje. Dabar jau yra visiškai normalus laikas ir beveik visos gervės tikrai yra Lietuvoje. Jos jau kovo pabaigoje pradės perėti. Dabar yra jų tuoktuvės, jos jau dalinasi lizdavietes“, - aiškina ornitologas.

Taigi laukiant pavasario, būtina stebėti ne tik termometro stulpelį, bet ir mus supančią gamtą – ji geriausias orų pranašas.

DELFI dalinasi šią savaitę Molėtų rajone, netoli Alantos, fiksuotais gervių poravimosi šokio kadrais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)