Iniciatyvą padovanoti šiltnamius vaikų darželiams teigiamai vertina Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius. Jo teigimu, ikimokyklinio ugdymo įstaigos vaidina svarbų vaidmenį formuojant sveikos vaikų mitybos įpročius, todėl visos priemonės, kurios prisideda prie šio tikslo įgyvendinimo, yra sveikintinos, rašoma pranešime spaudai.

„Darželių pedagogai turi ugdyti ne tik sumanų ir kūrybingą, bet ir sveikiems pasirinkimams pirmenybę teikiantį žmogų, kuriam pomidoras ar morka nėra tolima ir nepažįstama daržovė. Darželiuose nuo pat mažų dienų stengiamasi vaikus pratinti valgyti sveikai, todėl tokie projektai tik sustiprina vaikų žinias ir padeda darželių auklėtojams ugdymo procese. Esu tikras, kad Vilniaus miesto vaikams ši iniciatyva yra ypač reikalinga, todėl kviečiu kiekvieną Vilniaus darželį dalyvauti konkurse“, – sako R. Šimašius.

Mažmeninės prekybos tinklą IKI valdančios bendrovės „Palink“ generalinio direktoriaus Gerard Rog teigimu, šiltnamiuose darželių darbuotojai kartu su vaikais galės auginti ir prižiūrėti daržoves, juose galės būti rengiamos pamokėlės ir įvairūs užsiėmimai. Be to, tikslas išauginti vieną ar kitą daržovę gali padėti sutelkti darželio bendruomenę, o vaikus paskatinti domėtis juos supančiu pasauliu, sveikatai naudingomis daržovėmis, leisti įgyti naudingų ir sveikam jų vystymuisi pasitarnauti galinčių žinių.
Vaikai gamina salotas

„Raktas į sveikesnę vaikų mitybą yra jų pažindinimas su vaisiais ir daržovėmis nuo pat mažų dienų. Deja, šiandieniniai vaikai vis labiau praranda ryšį su daržu ar sodu, rečiau turi progų išvysti vaisių ir daržovių auginimą iš arti, susipažinti su jais ne tik iš paveikslėlių knygose, bet ir tiesiogiai. Įrengti šiltnamius darželiuose yra vienas iš būdų priartinti vaikus prie sodo ir daržo gėrybių, padėti užmegzti ilgalaikę jų draugystę“, – sako G. Rog.

Prie „Sodinčiaus“ projekto prisidedantis vaikų psichiatras Linas Slušnys pažymi, kad viena iš priežasčių, kodėl vaikai šiandien valgo nepakankamai daržovių yra ta, kad mažieji menkai jas pažįsta, nepakankamai dažnai su jomis susiduria, todėl jų nenori ir valgyti.

„Ikimokyklinio amžiaus vaikai yra labai smalsūs ir atviri naujovėms, todėl dažnai pakanka jiems iš arti parodyti augančią daržovę, leisti pačiam ją nuskinti ar palaistyti, kad mažylio požiūris į ją pasikeistų ir jis tokį maistą pamėgtų. Galimybė vaikams būti arti augančių daržovių ir vaisų yra iš tiesų naudinga“, – sako L. Slušnys.

Konkurse norinčių dalyvauti darželių auklėtinių laukia užduotis – nupiešti savo svajonių šiltnamį ir sugalvoti jam pavadinimą. Už labiausiai patikusius piešinius savo balsą internete galės atiduoti visi gyventojai ir tokiu būdu nulemti laimėtojus.

Vaikų darželiams dovanojami šiltnamiai yra tik viena iš daugelio „Sodinčiaus“ projekto iniciatyvų. Praeitų metų pabaigoje prekybos tinklas išrinko dvidešimt vaikų darželių visose Lietuvoje, kurių auklėtiniams organizuos edukacines ekskursijas į daržovių ir vaisių ūkius. Čia vaikai galės iš arti pamatyti, kaip šios gėrybės auginamos. Tokios ekskursijos darželinukams buvo organizuojamos ir pernai, o iš viso skirtinguose šalies ūkiuose jau apsilankė per keliasdešimt vaikų.

Be to, drauge su lopšelio-darželio „Smalsučiai“ ikimokyklinio ugdymo pedagogais ir vaikų psichologu L. Slušniu pernai metais buvo parengta speciali vaikų sveikos mitybos ugdymo programa darželiams ir patarimų rinkinys tėvams, kurie buvo išsiųsti visoms šalies ikimokyklinio ugdymo įstaigoms. Taip pat buvo atliktas pirmasis vaikų žinių patikrinimas, kuris parodė, kad mažiesiems trūksta esminių žinių apie vaisius ir daržoves.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją