DELFI skaitytojai feisbuke dalijasi žibučių ir snieguolių šiųmetėmis nuotraukomis. Vos tik nutirpus sniegui, jos pasitinka pavasarį.

Gamtininkas Deividas Makavičius sako, kad ir žibutės, ir snieguolės prisitaikiusios prie temperatūrų kaitos, todėl jų staigus pasirodymas stebinti neturėtų.

„Žibučių stiebeliai apaugę plaukeliais, kurie jas apsaugo nuo šalčio. Pastaruoju metu temperatūra labai svyravo nuo teigiamos iki šiek tiek neigiamos, sniegas jau pražydusias žibutes tiesiog uždengė ir jos nenušalo. Žibutės atlaiko ir minusinę temperatūrą. Tik jei ilgą laiką dieną ir naktį būtų nemažai šalčio, tuomet pavasario pranašės nušaltų“, - aiškina gamtininkas.

Anot D. Makavičiaus, šiuo metu norintys pasiskinti žibučių turėtų jų ieškoti išretėjusiame pietiniame šlaite, ypač pietuose, nes pietinis šlaitas yra labiau šildomas saulės.

„Pirmosios pavasario pranašės pasirodo pietų - pietvakarių Lietuvoje. Vienas žiedas žydi apie dvi savaites. O jų žydėjimo laikotarpis, jei nuo dabar skaičiuojant, tai truks iki balandžio antros pusės“, - pasakoja pašnekovas.

Norintys pasidžiaugti snieguolėmis, turėtų suskubti: jos žydės iki antros kovo pusės, o jas rasti galima sodybų ir namų pietinėse pusėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)