Sveikiausiais produktas mūsų virtuvėje – burokėlis

Dažnai sakoma, jog tai, kas yra skanu, negali būti sveika. A. Ivanauskas nesutinka su šiuo posakiu. „Tai priklauso nuo to, kaip valgoma šeimoje. Turiu daug draugų, kurie savo vaikams duoda daug sveiko maisto, vaikai prie to pripranta ir jiems tai skanu. Kiti šeriami vien bulvytėmis fri ir negali įvertinti mango skonio. Viskas priklauso nuo to, kaip ugdai skonį nuo vaikystės, ką daro tėvai“, – įsitikinęs virtuvės mitų griovėjas.

Anot jo, lygiai tas pats būtų sakyti, jog gražūs drabužiai tik tie, kurie yra brangūs, nors visi žinome, kad tai yra netiesa. A. Ivanauskas mano, jog tai priklauso nuo stiliaus pojūčio, ir jei tėvai teigs, jog tik brangūs rūbai gali būti kokybiški ir gražūs, užaugę galvosime taip pat. Šie panašūs pavyzdžiai įrodo, jog didžiausią įtaką tam, ką vadiname skaniu maistu, turi mūsų patirtis vaikystėje ir tai, kaip esame auginami.

Pašnekovas atskleidė, koks produktas mūsų šalyje gali būti vadinamas pačiu sveikiausiu. Per pastaruosius penkerius metus virtuvėje besisukantis kulinaras pastebėjo, jog šio vardo labiausiai nusipelnę yra burokėliai. Anot jo, iš burokėlių galima pagaminti daugybę patiekalų, kurie kartais gali nuskambėti ir netikėtai – tai gali būti ledai, apkepas, salotos, pica, kokteilis.

Esama daug nesudėtingų receptų su burokėliais. Pavyzdžiui, itin lengvai galite pasigaminti tikriausiai dar neragautą desertą – burokėlių ledų. Burokėlius tereikia sutarkuoti, tuomet keptuvėje karamelizuoti cukrų ir sumaišyti su burokėliais. Palikę masę atšalti, vėliau ją sumaišome su vaniliniais ledais. Taip gauname gražiai paraudusią masę, kurią ragaujantys žmonės net negali suprasti, jog jos sudėtyje esama burokėlių.

Virtuvės mitų griovėjo teigimu, visiškai tokiu pačiu principu galime pasigaminti ir morkų ledų, kurių sudėties taip pat niekas neatpažins iki pat tos akimirkos, kai patys prisipažinsite.

Gardžioms salotoms pakaks mango, vištienos ir agurkų

A. Ivanauskas neabejoja, jog maisto gaminimas darosi vis labiau susijęs ir su menotyra. Dėl to jis kartu su Vilniaus dizaino kolegija sugalvojo naują specialybę – maisto rinkodara ir dizainas. Kulinaro teigimu, šiandien ne tik svarbu mokėti gaminti maistą, bet ir tinkamai patiekti jį lėkštėje. Pašnekovas neabejoja, kad geriausių rezultatų pasiekti padeda smalsumas.
Mangas

„Žmogus susensta, kai nebėra smalsus. Vaikai savo smalsumu ir yra kupini energijos. Kuo daugiau turėsime smalsumo, tuo ir kitiems atrodysime įdomesni. Kai žmogus praranda smalsumą, jis miršta“, – tiki virtuvės mitų griovėjas.

O kokių produktų niekada netrūksta kulinaro virtuvėje? A. Ivanauskas atviras – tai mangas, avokadas ir baklažanas. Tuo metu pačiu nereikalingiausiu produktu jis vadina miltus, kurių gali prireikti tik gaminant picą. Kulinaras negalėtų gyventi be kiaušinių. Anot jo, iš šio produkto galima pagaminti kone viską, pradedant saldumynais ir baigiant pusryčiais bei pagrindiniais patiekalais.

Tiems, kurie šiandien nori išmėginti naują, lengvai ir greitai paruošiamą receptą, kulinaras siūlo pasigaminti mango salotų su vištiena. Tam prireiks mango, šviežių agurkų ir pakeptos vištienos gabalėlių. Mango vaisių reikia sumalti su actu, galima pridėti druskos ir pipirų pagal skonį, gautą masę sumaišyti su supjaustytais kitais ingredientais. Salotas galima paskaninti kalendromis arba mėtomis.

A. Ivanauskas perspėja žmones, darbe valgančius savo gamintą maistą – baikite šildyti maistą mikrobangų krosnelėse. Pašnekovas siūlo valgyti šaltą maistą arba pasigaminti jį iš ryto taip, kad pietums jis dar išliktų šiltas. Išeitis, kaip išlaikyti maistą šiltą darbe nenaudojant mikrobangų krosnelės – dar ryte užpilti produktus verdančiu vandeniu termose, o atėjus pietų metui tiesiog nupilti vandenį ir valgyti šiltą maistą.
Elektros prietaisai

Paaiškino, kieno – vyrų ar moterų – vieta virtuvėje

Kas pastaruoju metu vyrauja kulinarinės mados pasaulyje? Yra kelios ryškiausios srovės ir kiekvienas gali pasirinkti, kuriuo keliu eiti. „Yra keli skirtingi keliai sekti kulinarinę madą. Vienas iš jų – sveikuoliškas maistas. Kita sritis – gatvės maistas, į kurį anksčiau žiūrėdavome kreivai, o pakeliavę supratome, kad norisi to autentiškumo. Kartais gatvėje atrastas vaflis ar kebabas tiesiog yra atraktyvu“, – teigia pašnekovas.

Taip pat yra kulinarija skirta stebinti – apie ją kalbant galima paminėti molekulinę virtuvę. Šiandien bare užsisakydami kokteilio žmonės neretai tikisi kažko nepaprasto: kelių neįprastų sudedamųjų dalių, netikėtai pasirodančių fejerverkų ar raštelio šalia.

Kulinarijoje iš mados nesitraukia ir mūsų regiono virtuvė, kuria, anot A. Ivanausko, didžiuotis galime jau seniai, tačiau pernelyg ilgai laikomės nuostatos, jog savi „kaimietiški“ patiekalai negali būti įdomūs. Virtuvės mitų griovėjas pastebi, jog pastaruoju metu suprantame ir įvertiname tai, ką patys turime.

Paklaustas, kas geriau gamina – vyrai ar moterys – virtuvės mitų griovėjas atsako, jog geriausiai gamina tie, kurie myli gyvenimą.

„Vyras, moteris, vaikas – nėra jokio skirtumo. Jei klaustumėte apie profesionalų darbą virtuvėje, mano nuomonė būtų pagrįsta tam tikrais argumentais. Konditerijoje didesnę pažangą gali padaryti moterys, nors mano kolegos Ali pavyzdys parodo, jog tai gali daryti ir vyrai“, – teigia pašnekovas.

Vis dėlto profesionalios kulinarijos pasaulyje galime pastebėti daugiau vyrų. A. Ivanauskas neslepia, jog tai yra beprotiškai sudėtingas darbas, kuriame nuolat reikia stovėti ir susidurti su dideliu karščiu. „Visą laiką sakau, jog man smagiau matyti moteris prie stalo restorane, o ne virtuvėje", - sakė A. Ivanauskas.

Nuotraukos iš konferencijos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)