Masažuotojo atsakymas tiems, kurie ieško stebuklingo taško

Kuo masažas gali būti naudingas tiek sveikam, tiek sergančiam žmogui? „East Island SPA“ masažo specialisto Dmitrij Žemčiugov teigimu, atsakymą į šį klausimą rasime sužinoję, kaip masažas veikia žmogaus organizmą.

„Masažas gali būti naudingas raumenų ir emocinės įtampos mažinimui ir šalinimui, įvairių skausmų šalinimui ir negalavimų prevencijai. Masažas padeda reguliuoti nervų ir endokrininę sistemas, skatinti imuninę sistemą bei bioenergijos cirkuliaciją. Taigi, sergantis žmogus taip gali gydyti savo negalavimus, o sveikas žmogus gali prižiūrėti savo organizmą laiku atliekant prevenciją“, – aiškina specialistas.

Nepaisant to, koks stiprus ir sveikas žmogus bebūtų, sunkus darbas, fizinė ir emocinė įtampa, nevisad tinkama mityba ir subalansuotas režimas neigiamai veikia kiekvieną. D. Žemčiugov pabrėžia, jog teisingai pasirinktas masažas gali padėti išvengti rimtesnių sveikatos problemų ateityje.

Masažas

Masažuotojas prisipažįsta, jog dažnai jam užduoda klausimą – ar galite paspausti kokį stebuklingą tašką, kad negalavimas ir liga praeitų visam laikui? Į šį klausimą masažuotojas atsako, jog tokio taško tiesiog nėra.

„Į stebuklus žiūriu skeptiškai. Ne dėl to, kad netikiu, o manau, kad pats stebuklas – tai sąveika daugelio veiksnių, o ne kažkoks mistinis reiškinys. Kodėl kartais vienam žmogui padeda vienas gydymo būdas, o kitam žmogui tuo pačiu atveju reikia kito gydymo būdo? Pirmiausiai pati liga ar negalavimas yra įvairių veiksnių sąveika. Žmogaus organizme viskas sąveikauja, viskas yra surišta“, – teigia D. Žemčiugov.

Kaip pavyzdį masažuotojas pateikia nugaros skausmą – dažną reiškinį, kurio priežastimi gali būti ne vienas ir ne du veiksniai. Tai gali būti susikaupusi pieno rūgštis, raumenų ir fascijos įtampa, vienas raumuo gali būti pailgėjęs, kitas sutrumpėjęs. Tai turi įtakos laikysenai, o neteisinga laikysena gali turėti įtakos virškinimo bei kvėpavimo procesams, o šie gali lemti skrandžio ir žarnyno negalavimus ir bendrą žmogaus savijautą.

Žmonių klaidos, kurios paverčia masažą beverčiu

Masažus galima suskirstyti į gydomuosius (medicininėse įstaigose atliekami masažai) ir profilaktinius (atpalaiduojantys, stimuliuojantys, aromaterapiniai, vakuuminiai, akmenų, refleksoginiai ir kiti masažai). Pastaruosius atlieka SPA, masažo kabinetai ir centrai. Vadinamieji gražinantys masažai – anticeliulitiniai, limfodrenažiniai. Juos galima priskirti ir prie gydomųjų ir profilaktinių masažų.

Dmitrij Žemčiugov

Renkantis masažą sau visada reikia atsižvelgti į tikslą. „Jeigu žmogus serga, gerai būtų iš pradžių pasikonsultuoti su savo terapeutu arba nueiti į kliniką. Jeigu žmogus nori įveikti nuovargį, bendrą įtampą, sureguliuoti miegą, kraujo apytaką – jis gali kreiptis į SPA ir masažo centrus. Žmogus turi nebijoti pasikonsultuoti ir prieš pasirenkant masažą papasakoti apie savo negalavimus, problemas, darbo ir poilsio režimą bei ko tikisi iš masažo“, – aiškina D. Žemčiugov.

Pašnekovas perspėja, jog kai kuriais atvejais masažas gali būti draudžiamas. Apie tai negali būti nė minties, jei turite išsiplėtusias venas (varikozę), sergate odos, vidaus organų ligomis. Taip pat masažo negalima taikyti menstruaciniu periodu, pirmaisiais ir paskutiniaisiais nėštumo mėnesiais, draudžiama prieš masažą vartoti alkoholį ir kvaišalus.

„Žmonės dažnai skuba, nevengia gerti kavos prieš masažą ar po jo, ateiti į procedūrą visiškai tuščiu skrandžiu ar prisivalgius, o po masažo dar skuba į verslo susitikimą. Visa tai perpus mažina atliktą masažo specialisto darbo naudą“, – perspėja pašnekovas.

Sunkią akimirką galime patys sau padėti: savimasažas

Keletą paprastų masažų galima pasidaryti ir patiems. D. Žemčiugov teigimu, savimasažas yra vienas iš mūsų įgytų refleksų. Labai paprastas pavyzdys – susitrenkęs vaikas iš karto pradeda trinti skaudamą vietą. Savimasažas – tai priemonė pagelbėti pačiam sau, kuri visada yra su mumis.

Anticeliulitinis masažas

Vidurių užkietėjimas ar pilvo išsipūtimas. Prieš einant pietauti arba jaučiant vidurių užkietėjimą, pilvo išsipūtimą, galima pasimasažuoti pilvą. Atpalaiduokite pilvo raumenis, rankas padėkite ant pilvo vieną ant kitos ir lengvu paspaudimu masažuokite pilvą: 10 kartų pagal laikrodžio rodyklę, 10 prieš, o tada dar kartą 10 pagal laikrodžio rodyklę.

Mieguistumas. Norint greičiau pabusti ar pasijusti žvaliam – švelniai šiltais delnais pamasažuokite savo veidą nuo nosies į šonus, o po to nuo kaktos link pakaušio. Ausis galima masažuoti stipriau.
Galvos skausmas. Esant lengvam galvos skausmui, masažuokite smilkinius delnais ar pirštais sukdami ratus nuo antakių kraštų link ausų ir žemyn.

Pavargusios kojos ir rankos. Kojų nuovargiui malšinti ir pėdų kraujo apytakai pagerinti galite masažuoti pėdas – nebūtina net žinoti taškų, tiesiog maigykite ir stipriai trinkite jas. Tą patį galima daryti su plaštakomis.

Celiulitą visiškai išnaikina jau po pirmo kurso

„Masažo klinikos“ masažuotojos Alvydos Kievinės teigimu, masažas yra ypač reikalingas sportuojančiam žmogui, nes raumenys nuo intensyvios fizinės veiklos pavargsta, įsitempia, todėl juos reikia nuraminti ir atpalaiduoti. Taip pat dažnai masažai rekomenduojami žmonėms, patyrusiems traumas, pavyzdžiui, rankos ar kojos lūžį. Masažas padeda ir tiems, kurie serga plaučių, kvėpavimo takų ligomis, tokiomis kaip lėtinis ir ūminis bronchitas. Tiems, kuriems sunku atsikosėti, skiriami antibronchitiniai vibraciniai masažai.

Masažas padeda dirbantiems sėdimą darbą, kurio metu įsitempia ir įsiskausta kaklo, nugaros raumenys, ypač apatinės dalies, todėl juos reikia atpalaiduoti. Kartu nuimama ir įtampa, numalšinamas stresas.

Stresas darbe

Visi svajoja apie greitą ir efektyvų rezultatą – specialistė išskiria masažus, kurių poveikis yra greičiausias ir matomiausias. Anot jos, efektyviausiai veikia anticeliulitinis masažas. Dažnai užtenka vos vieno kurso, kad problema būtų visiškai pašalinta. Po dešimties masažų visiškai išnyksta negilus, pirmos ir antros stadijos celiulitas, o trečios ir ketvirtos stadijos celiulitas žymiai sumažėja, todėl jo poveikį masažuotoja vadina stebuklingu.

Antroje vietoje pagal efektyvumą masažuotoja išskiria veido procedūras, kurios kelia raumenų tonusą, padaro veidą stangresnį, padeda atsikratyti negilių, jaunų raukšlių ir sugrąžina, ištiesina veido ovalą. Jei po smakru pastebima pakritusi oda, veido masažai gali išspręsti ir šią problemą.

Visam kūnui atpalaiduoti. A. Kievinė rekamenduoja dviem pirštais, rodomuoju ir viduriniu, pamasažuoti smilkinius. Dauguma tai daro tam, kad praeitų galvos skausmas, tačiau tai atpalaiduoja ir visą kūną.

Dirbantiems sėdimą darbą. Jaučiant įtampą nugaroje ir kakle nuo sėdimo darbo, raumenis galima atpalaiduoti braukiant nykščiais iš abiejų stuburo juostos pusių žemyn.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)