Žiemos metu prarandame svarbaus vitamino šaltinį

Dietologė Jūratė Dobrovolskienė atkreipia dėmesį į tai, kad tamsiuoju metų laiku, nuo lapkričio vidurio iki vasario pabaigos, prarandame labai svarbų vitamino D šaltinį – saulę. Dėl saulės tam tikro spindulių spektro stygiaus odoje nesigaminant vitaminui D, turime galvoti apie kitus jo šaltinius, kuriais gali tapti tam tikri maisto produktai.

Žiemos laikotarpiu reikėtų pagalvoti ir apie daržovių, šakniagumbių ir šakniavaisių nuvertėjimo problemą. J. Dobrovolskienė tikina, kad bulvė yra puikus vitamino C šaltinis, bet tik iki Kalėdų, todėl bulves gausiai naudinga vartoti tik iki gruodžio pabaigos. Daugiausia šio vitamino randama po luobele, todėl žiemą rekomenduojama bulves virti neskustas. Verdant jas su lupynomis, išsaugojama net dvigubai daugiau vitamino C nei verdant be jų. Pavasariop savo kasdienio maisto racione bulves kartais galite pakeisti grūdinėmis kultūromis, įvairių kruopų garnyru.

Padažai

„Visada primenu, kad imunitetas labiausiai priklauso ne nuo citrinos ir nuo imbiero, o nuo žarnyno veiklos – tai didžiausias imuninis organas. Pusiausvyrą žarnyne užtikrina gerųjų bakterijų barjeras, kuris neleidžia toksiškai ir nešvariai masei pereiti į sterilų kraujo ciklą“, – teigia dietologė.

Anot pašnekovės, pagrindiniais vitamino D šaltiniais žiemos metu turėtų tapti riebūs pieno produktai, aliejai. „Tai nereiškia, kad turėtume valgyti grietinę šaukštais. Nedideliais kiekiais vartojamų įvairių produktų, tokių kaip sviestas, grietinė, aliejus, visiškai užtenka tam, kad gautume pakankamai vitaminų A ir D“, – aiškina J. Dobrovolskienė.

Pataria visiškai nežiūrėti į tai, ką daro kiti

Dietologė pabrėžia daržovių ir vaisių pusiausvyros ir įvairovės svarbą. Nusprendus maitintis sveikai, vietoje kilogramo obuolių kur kas geriau rinktis, pavyzdžiui, du obuolius ir apelsiną. Tokia pusiausvyra yra būtina tinkamo žarnyno funkcionavimo sąlyga.

„Taip pat žiemos metu svarbus šiltas maistas prieš šaltą užkandį – tai sriuba ir karštas antras patiekalas. Jeigu mes, neduok Dieve, dirbame kokiame nors šaltame gamybos ceche ar net lauke, galima valgyti riebesnį maistą, naudoti daugiau sviesto, aliejaus. Žmonės, dirbantys tokiose situacijose, greitai išeikvoja energiją vien kūno temperatūros palaikymui“, – teigia dietologė.

Bulvės

Nors dažnai girdime, kad žiemą galima valgyti daugiau riebesnio maisto, daugelis baiminasi, kad ši taisyklė gali pridėti keletą nepageidaujamų kilogramų svorio. Artėjant šiltesniems orams, dėl riebesnės žiemos laikotarpio mitybos padarinių nedrąsu apsivilkti daugiau kūno apnuoginančius rūbus, pradedama domėtis įvairiomis dietomis, bandoma prisiversti sportuoti. O ką daryti, kad mityba žiemos metu nesukeltų tokių problemų?

„Svarbiausia yra nežiūrėti į tai, ką daro kiti, o sužinoti, kas darosi mumyse. Yra įvairios skaičiuoklės, kuriomis galima pasinaudoti atsižvelgiant į savo amžiaus grupę, ūgį, svorį. Galima paklausti šeimos gydytojo, kaip ir kur sužinoti bazinius savo medžiagų apykaitos poreikius, kokia energija reikalinga gyvybei palaikyti ir tuo pačiu atlikti tam tikrą fizinę veiklą“, – pataria J. Dobrovolskienė.

Sakoma, jog žiemos metu galima valgyti daugiau: neapsirikite

Dažnai išgirstame, jog žiemos metu galime valgyti daugiau ir riebiau – tai skamba lyg niekada nesibaigianti šventė, tačiau mitybos terapeutas Gediminas Čižauskas įspėja pernelyg neįsijausti. „Žiemos metu visada reikia daugiau kalorijų, tačiau per daug nesidžiaukite. Tai nereiškia, kad turite pradėti valgyti labai kaloringą ir nesveiką maistą. Tiesiog reikia suvalgyti daugiau sveiko maisto arba kaloringesnių daržovių ar vaisių“, – aiškina jis.

Trinta sriuba

Pasak mitybos terapeuto, žiemą mūsų kūnai reikalauja daugiau kalorijų, nes organizmui reikia sušilti ir išlaikyti šilumą. „Galima pritaikyti pavyzdį, kaip kūrenti židinį. Kai norime, kad būtų šilčiau, turime naudoti daugiau malkų. Taip pat reikia atkreipti dėmesį į tai, kiek iš maisto gauname įvairių vitaminų ir mineralų“, – tikina pašnekovas.

Žinoma, šviežių vaisių ir daržovių pasirinkimas žiemą yra mažesnis, tačiau pasirinkti vis dar yra iš ko. Reikėtų rinktis kuo įvairesnius produktus, kad gauti kuo daugiau įvairių naudingų medžiagų.

„Svarbu yra gauti pakankamai vitamino C, kuris padėtų stiprinti ir išlaikyti stiprų mūsų imunitetą. Tokiu būdu mūsų organizmas galės pasipriešinti įvairioms peršalimo ligoms, taip pat ir greičiau pasveikti susirgus jomis“, – pabrėžia G. Čižauskas.

Mitybos terapeutas rekomenduoja žiemos metu naudoti daug energijos suteikiančio „švaraus” maisto, tokio kaip įvairūs vaisiai, daržovės, riešutai. „Tarkime, iš daržovių dažniau galime valgyti kopūstų, svogūnų, česnakų, porų, bulvių, moliūgų, morkų. Esant galimybei naudokite krienus ir garstyčias. Iš vaisių, jeigu randate, vartokite obuolius, apelsinus, mandarinus, citrinas, kivius, bananus ir kitus. Verta įtraukti tokių produktų kaip grikiai, avinžirniai, lęšiai, sorų kruopos“, – vardina jis.
Vaisiai

Ne mažiau svarbu yra pasirūpinti ir tinkamais prieskoniais. Specialistas pataria naudoti sveikus, natūralius prieskonius, tokius kaip pipirai, čili milteliai, ciberžolė, kurie ne tik pagardins maistą, bet ir suteiks jam daugiau maistingumo.

Tam, kad žiemos metu nepriaugtume nepageidaujamo svorio, mitybos terapeutas dalinasi keturiomis vertingomis taisyklėmis:

1. Nenaudoti riebių padažų ir ruošiant maistą nenaudoti daug aliejaus. Geriau maistą ruošti tokiu būdu, kuris nereikalautų daug aliejaus;

2. Mažiau valgyti perdirbto maisto bei saldumynų. Su tokiu maistu gausime tik daug „blogų” kalorijų;

3. Per daug neprisivalgyti prieš miegą. Organizmui naktį reikia ilsėtis, jis sumažina medžiagų apykaitą, todėl bus sunku virškinti ir panaudoti visas kalorijas tinkamai. Taip mes galime prikaupti nereikalingų kilogramų;

4. Sportuokite. Tai yra vienas iš geriausių būdų palaikyti stiprų imunitetą, pasigaminti laimės hormonų ir išlikti aktyviems bei tausoti figūrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)