Garstyčios aktyvina kraujotaką

Internetiniuose forumuose jaunos mamos dalijasi patarimais, kaip alternatyviais būdais įveikti peršalimo simptomus. Minimi ir garstyčių kompresai. Žaliojo sveikatos klubo vadovė, sveikuolė Danutė Kunčienė pasakoja, kad garstyčių kompresai buvo naudojami net ligoninėse ir yra labai veiksmingi.

„Garstyčių kompresai gerina, suaktyvina kraujotaką. Jeigu suaktyvėja kraujotaka, vadinasi, toje vietoje pagerėja procesas ir esant uždegimui jis mažėja“, – sako D. Kunčienė.

Veiksmingiausia, kai dedama ant pėdų

Moteris aiškina, kad kompresas veiksmingiausias, kai dedamas ant pėdų, nes čia yra visos vidaus organų zonos. Per pėdas galima greitai įveikti peršalimo ligas, nes gydomi kvėpavimo takai, gerklės skausmas, sloga. Anot jos, kompresus galima dėti tiek kūdikiams, tiek suaugusiems. Žinoma, nuo amžiaus skiriasi procedūros trukmė: kūdikiams kompresą galima laikyti nuo 2 iki 5 minučių, o suaugusiems – iki 15 minučių. Žaliojo sveikatos klubo vadovė vardija, ko reikia, kad kiekvienas namuose galėtų pasigaminti garstyčių kompresą.

„Kompreso paruošimas nesunkus: reikia suvilgyti garstyčių lapelius ir galima juos tiesiogiai dėti ant pėdų, krūtinės ar nugaros. Jeigu neturime garstyčių lapelių, tinka garstyčių milteliai. Iš jų su šiltu vandeniu padarius košytę uždėti ant audeklo ir, pavyzdžiui, aprišti koją. Garstyčias dedant ant pėdų, riebalais patepti suaugusiams nebūtina, vaikams – patartina, tačiau jei ketinama kompresus palikti ant nugaros ar krūtinės – reikėtų nepamiršti aliejaus ar riebesnio kremo“, – pabrėžia D. Kunčienė.

Naudojimu reiktų nepiktnaudžiauti

Tačiau pašnekovė perspėja, kad reiktų neperžengti ribos naudojant garstyčių kompresus, nes galima sulaukti ne tik alerginės reakcijos, bet ir nudeginti odą. Toks poveikis gali būti, jei kompresą laikysime ilgiau nei rekomenduojama. Kai, tarkim, nuo krūtinės nuimame kompresą, ta vieta turi būti švelniai paraudonavusi. Jei labai raudona, tai yra tikimybė, kad kompresas buvo palaikytas per ilgai ir nudegino odą. Patikrinti, ar nesame alergiški garstyčių kompresams, galima jį palaikius ant riešo.

Be to, D. Kunčienė primena, kad garstyčios yra naudingas sveikatai prieskonis ir jį galim naudoti maisto gamyboje.

„Gerai ir valgyti garstyčias. Jos turi šildomąjį poveikį, todėl tokiu šaltu oru naudinga valgyti ne tik vienas garstyčias, bet ir iš jų gaminti padažus. Vieną tokį galima pasigaminti iš garstyčių miltelių, medaus, obuolių acto, trupučio mineralinio. Visus produktus sumaišyti ir jau turime padažą, kurį galime pilti ant salotų“, – receptu dalijasi pašnekovė.

Pataria pasitarti su šeimos gydytoju

Šiuolaikinės medicinos atstovai apie gydymą garstyčių kompresais kalba nedrąsiai ir dvejoja jų naudingumu. Jaunųjų gydytojų asociacijos valdybos pirmininkė, Klinikinės farmakologijos rezidentė Simona Stankevičiūtė sako, kad klinikinių įrodymų, kad garstyčių kompresai gali būti naudojami gydymui, nėra.

„Garstyčių kompresai, pleistrai gali sąlygoti nudegimą, alergines reakcijas, kontaktinį dermatitą, todėl jų nereikėtų vartoti nepasitarus su šeimos gydytoju, kuris ir turėtų įvertinti, ar juos būtų efektyvu panaudoti“, – rekomenduoja S. Stankevičiūtė.

Nors garstyčių kompresai yra patikrinti daugelio kartų, prieš juos naudojant reiktų išsiaiškinti, ar nekils alerginių reakcijų, ar naudojamas kiekis nenudegins odos. O geriausia, kaip rekomenduoja medikai, pasitarti su šeimos gydytoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)