Dėlės išvadavo iš skausmų

Nugaros ir kojų skausmus, aukštą kraujospūdį dėlėmis išsigydžiusi Elena pasakoja, jog sveikatos sutrikimus ji kentusi 20 metų, kai galų gale atrado išeitį. Nors jai teko lankytis ne vienoje brangioje procedūroje, Elena sako, kad pinigų visiškai negaila.

„Turėjau problemų su nugara. Kenčiau skausmus gal 20 metų. Gydytojai skirdavo tabletes, injekcijas, fizioterapijas, masažus, bet, deja, nepadėjo niekas. Todėl ieškojau alternatyvos ir taip suradau dėles. Iš pradžių nenorėjau, bijojau, bet kadangi skausmai buvo stipresni už baimę, tai ryžausi ir be galo padėjo. Vieno karto neužteko. Lankiausi kokius 3 – 4 kartus, bet štai daugiau kaip metai man nereikia jokių tepalų, tablečių. Dar šiandien aš gerai jaučiuosi”, – patirtimi dalijasi moteris.

Elena pasakoja, kad apie gydymą dėlėmis sužinojo iš draugės, kuri taip pat likusi be galo patenkinta šiuo alternatyviu gydymo būdu. Pasak jos, viešojoje erdvėje labai trūksta informacijos apie dėles.

„Daug žmonių kankinasi dėl įvairių dalykų ir nežino, kad yra toks alternatyvus būdas, kaip galima išsigydyti. Apie dėles trūksta informacijos. Be to, norėtųsi, kad kažkaip būtų suderinta, šalia vienas kito eitų tradicinė ir netradicinė medicina. Aišku, tai yra brangi procedūra”, – sako pašnekovė.

Dėlėmis gydomos įvairios ligos

Tačiau užsiimti gydymu dėlėmis gali tik kvalifikuoti specialistai: norint tinkamai atlikti procedūrą būtina žinoti, kuriuose taškuose reikalingos dėlės. Kitu atveju, galima dar labiau pabloginti sveikatą.

Kvalifikuota biopunktūrinės diagnostikos specialistė Aiva Vaivarienė aiškina, jog dėlėmis gydomi beveik visi susirgimai, kuriuos sukelia kraujotakos sutrikimai: odos susirgimai, chroniškas bronchitas ar alergija, širdies-kraujagyslių susirgimai, pilvo organų susirgimai, neurologiniai susirgimai, ginekologiniai susirgimai, endokrininės sistemos ligos, įvairūs sumušimai ir panašiai.

Aktyvina kraujotaką

Tačiau, anot specialistės, visus šiuos susirgimus ir negalavimus gydo tik tos dėlės, kurių sekrecijose yra plečiančių preparatų savybių. A. Vaivarienė sutinka, kad procedūros brangios, o dažniausiai įvairiais susirgimais skundžiasi vyresnio amžiaus žmonės, negalintys sau leisti gydymo dėlėmis. Bet besistengiančių dėles išbandyti nors vieną kartą daugėja. Be to, gydytoja pabrėžia, kad šiomis dienomis pastebimas kvalifikuotų hirudologų (išmanančių gydymą dėlėmis) bei vietų, kur teikiamas toks gydymas, trūkumas. Dėl šios priežasties gydymas dėlėmis ir yra toks brangus.

„Riboja finansinės galimybės. Anksčiau buvo tai pigu, tačiau dabar viskas brangsta, be to, mažėja galimybių gauti šią procedūrą, nes mažėja vietų, kur teikia profesionalų gydymą”, – mano A. Vaivarienė.

Specialistė dar kartą pabrėžia, jog būtina žinoti, kur padėti dėlę, nes yra taškai, kur reikia taikyti terapiją.

„Jos aktyvina kraujotaką, todėl galima dar blogiau pasidaryti. Jei žmogui aukštas spaudimas, galvojama, kad reikia dėles dėti ant pakaušio, bet iš tikro tai ne tiesa: tokiu atveju dėlė dedama ant juosmens. Tiesiog, šiam gydymo būdui reikia žinių, suvokimo kaip gydyti”, – sako specialistė.

Gydytojai dėlių terapijos nenuvertina

Vis dėlto tradicinės medicinos atstovai dėlių terapijos nenuvertina. Šeimos gydytoja Rasa Vaičiulienė sako, kad medicina yra tiek menas, tiek mokslas ir kiekvienas pacientas renkasi, jo galva, geriausią gydymo būdą. Dėlių terapija, pasak gydytojos, yra vienas seniausių gydymo būdų ir jo nuvertinti tikrai nereiktų.

„Kiekvienam pacientui yra savas gydymas. Kalbant apie dėlių terapiją, šitas gydymo būdas yra žinomas jau daug metų ir jo populiarumas anksčiau buvo daug didesnis. Po to vis mažiau žmonių rinkosi gydymą dėlėmis ir štai dabar vėl kuriasi nauji centrai, kuriuose taikoma dėlių terapija”, – įžvalgomis dalijasi R. Vaičiulienė.

Svarbu nebijoti kirmėlių

Tačiau gydytoja akcentuoja, jog dėlių terapija gali būti veiksminga tik tuomet, kai pacientas tiki šio gydymo veiksmingumu ir nebijo ne pačių gražiausių kirmėlių – dėlių. Be to, šiais laikais yra įvairių preparatų, gydančių daugelį ligų, ir dėlės tapo tik kaip alternatyvi gydymo priemonė.

„Įsivaizduokime, kad pacientui, kuris paniškai bijo gyvačių, kirmėlių, paskiriamas gydymas dėlėmis. Jis vien pamatęs dėles išsigąs ir nebus jokio efekto. Organizmas išskirs tiek streso hormonų, kad visa terapija bus be rezultatų. Aišku, buvo laikas, kai reanimacijoje pacientus, tarkim, nuo trombozės, gydydavo apdedant kojas dėlėmis. Jų būdavo pirkti net vaistinėse. Bet taip buvo todėl, kad nebuvo kitų priemonių, kaip gydyti tokias ligas”, – mano R. Vaičiulienė.

Specialistė vardija atvejus, kuriais tradicinė medicina vis dar negali padėti ir tenka rinktis ne tik dėlių terapiją, bet ir kitą gerai žinomą alternatyvios medicinos praktiką – akupunktūrą.

„Tačiau yra lėtinių ligų, nuo kurių nėra vaistų, pavyzdžiui, ūžimas ausyse. Tai tokiais atvejais jau žmonėms siūloma išbandyti dėlių terapiją. Dažnai ji kombinuojasi su akupunktūros gydymo principais. Jas taip pat deda į tam tikras vietas ir jos įsisiurbdamos veikia kaip adatėlės akupunktūroje”, – aiškina gydytoja.

Ji pabrėžia, kad kol kas nė viena farmacinė kompanija dar nepagamino kažkokių vaistų, kurių sudėtyje būtų dėlių sekrecijų, kad veikimas būtų panašus kaip gydymo dėlėmis metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)