Geriausias vaistas nuo anginos?

Internete be vargo galima rasti rupūžės antpilo receptą. Nuo ko jį geriausia vartoti ir, ar jis dar labiau nepakenks sveikatai, vieningos nuomonės nėra: žolininkai šią priemonę liaupsina, o profesionalios medicinos atstovai abejoja jos veiksmingumu. Maža to, kai kurie įsitikinę, jog rupūžė yra nuodingas gyvūnas ir jo antpilas gali būti pavojingas.

Žolininkė Dominika Balčiūnė skeptikams atrėžia, kad rupūžių užpilas yra bene veiksmingiausia priemonė nuo anginos ir pasakoja, kaip gi reikėtų jį vartoti.

„Užpilu reikia skalauti skaudančią gerklę. Ypač efektyviai užpilas gydo anginą, naikina streptokoko bakterijas. Gerti jo nerekomenduoju, bet skalauti gerklę - netgi labai“, – tvirtina pašnekovė.

D. Balčiūnė vardija, kaip patiems namuose pasigaminti šį esą stebuklingą užpilą.

„Pavasarį ar vėlyvą rudenį reikia pasigauti rupūžę. Žinoma, gaila rupūžių, bet bent vieną tikrai reikia sučiupti. Tuomet į stiklainį su lapais, žolėmis įdėti rupūžę ir užpilti vandeniu. Ją palaikyti, kad išsituštintų, nusiplautų porą dienų. Vėliau perpilti rupūžę į kitą stiklainį ir užpilti degtine. Esant reikalui, paskalauti gerklę“, – pasakoja žolininkė.

Anot jos, toks užpilas ne kartą padėjo jai ir joms giminaičiams išsigydyti anginą. Be to, žolininkė priduria, kad rupūžės antpilas naudojamas ir kitais medicininiais tikslais: kaip kompresas ant skaudančių kūno vietų.

Medikai: užpilai tik dezinfekuoja

Tradicinės medicinos ekspertai žolininkų patarimus vertina atsargiai. VUL Santariškių klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų centro vadovas prof. dr. Eugenijus Lesinskas sako, kad per jo darbo praktiką neteko susidurti su pacientais, kurie į pagalbą pasitelktų tokią gydymo priemonę. Tačiau medikas aiškina, kad toks užpilas, vargu, ar gali išgydyti anginą. Be to, jis pataria žmonėms rinktis jau žinomas ir nuolat vartojamas natūralios medicinos priemones.

„Gal prieš daug metų tai buvo vienintelė priemonė, ką galima naudoti, ji perduodama iš kartos į kartą, bet, bijau, kad tai nebus ta stebuklinga priemonė, kuri gali padėti. Geriausiu atveju, ką gali padaryti, tai tik dezinfekuoti. Tačiau yra kur kas saugesnių ir patikimesnių priemonių gerklei dezinfekuoti: medetkos, šalavijai ir kitos žolelės“, – mano gydytojas.

Jis pabrėžia, kad gerklės skalavimo natūraliomis priemonėmis tikslas yra dezinfekuoti, sunaikinti tas bakterijas, kurios yra gerklėje. Bet jeigu uždegimas yra kiek giliau, audiniuose, tuomet joks skalavimas neišgydys.

„Dėl bakterijos, tai ją žudo antibiotikas. Skalaujant bakterijos mes nepasieksime, nes, kaip minėjau, ji yra giliau audiniuose. Skysčiai tiesiog dezinfekuoja“, – aiškina E. Lesinskas.

Rupūžių užpilas šiais laikais nėra populiarus, todėl ir sunku pasakyti jo naudą ir galimą žalą. Todėl gydytojai nerekomenduoja eksperimentuoti ir pataria verčiau rinktis žoleles.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)