„Mano vyras jį geria. Perka per pažįstamus medžiotojus iš Latvijos. Geria jau antri metai, poveikis tame, kad prasivalė kraujagyslės, sustiprėjo imunitetas, susitvarkė „vyriški reikalai“, jaučiasi žvalus, energingas. Turiu giminaitį, kuriam šis gėrimas padėjo nugalėti vėžį. Ir šiaip atsiliepimų daug gerų esu apie jį girdėjusi“, – diskusijoje internete rašo viena lankytoja.

Placebo efektas

Urologas, profesorius Balys Dainys paklaustas apie bebro sruoglius, teigė, kad bebro sruoglių populiarumas šiomis dienomis atėjo iš Baltarusijos, o jo nauda nepatvirtinta jokiais klinikiniais tyrimais.
Balys Dainys

„Baikit propaguoti tokius dalykus. Tai yra absoliuti nesąmonė. Visiška nesąmonė. Ši mada atkeliavo iš Baltarusijos. Su degtine daro visokius užpilus, medžiotojai jau parduoda ir Lietuvoje. Bet naudą duoda tik tų bebrų sruoglių smarvė. Žmogui, kai išgeria ko nors dvokiančio, iškart viskas palengvėja ir pagerėja. Moksliškai (bebrų sruoglių - DELFI past.) poveikis nėra įrodytas ir Europa iš šios nesąmonės juokiasi.

Baltarusiai daro net tokias kapsules ir pardavinėja čia Lietuvoje. Tai yra absoliutus placebo efektas. Placebas veikia net iki 25 proc. Tai lygiai tas pats kaip urino terapija, gydymasis šlapimu. Turbūt girdėjot, kad geria šlapimą, daro šlapimo kompresus ir panašiai. Nenoriu žeminti Baltarusijos ir baltarusių, bet Lietuvoje nederėtų bebro sruoglių paversti vaistu nuo visų ligų, nes jis tikrai toks nėra. Visgi esam Europos Sąjungoj ir reikėtų baigti šitą isteriją dėl tų sruoglių“, – sakė prof. B. Dainys.

Pardavinėja medžiotojai

Medžiotojas Arnoldas Glušonokas skelbimuose pardavinėja bebrų sruoglius – 100 g. pas jį galima įsigyti už 30 Eur. Internete jų kainos įvairios, svyruoja nuo 10 iki 50 eur.
Sruogliai skelbimuose

„Pirma reikia surasti ir sumedžioti bebrus. Sumedžiojus bebrą reikia jį išdarinėti, nudirti kailį ir tie sruogliai būna kaip bebro organas, ten yra tokia liauka“, – aiškino A. Glušonokas.

Analinėje bebro angoje liauka išskiria tamsiai gelsvą masę, kuri yra stipraus nemalonaus kvapo, išdžiuvusi tampa kieta ir trapi – tai ir yra bebro sruoglys.

„Kuo vyresnis bebras, tuo brandesnė ta bebro liauka, taigi ir veiksmingesnė veiklioji medžiaga. Norint juos vartoti reikia daryti užpilus taip pat, kaip daromi įvairūs žolelių užpilai, taip ir su sruogliais.

Tą sruoglį susmulkini, supjaustai, patalpini į kokį nors indą, užpili alkoholiu, degtine arba spiritu, palaikai keletą savaičių ir gali pradėti vartoti tą skystį“, – sakė A. Glušonokas.
Gyvūnas neturi galimybės pasipriešinti žmogui

Medžiotojas atskleidžia, kad bebro sruoglius dažniausiai perka vyrai, kurie susiduria su įvairiomis potencijos ar prostatos problemomis, tačiau žmonės vartoja juos ir kitoms ligoms gydyti.

„Pagrinde dėl vyriškų problemų, bet keletas klientų sako, kad daug geriau jaučiasi, daug žvalesni, daug energingesni, geriau jaučiasi visą darbo dieną. Žmonėms, kuriems po sunkių sužalojimų streikuoja vidaus organai – inkstai, kepenys, kasa, šis vaistas padeda valyti kraują, dirba kaip valymo įrenginys“, – pasakoja A. Glušonokas

Pašnekovo teigimu, bebro sruoglius žmonės vartoja įvairiai, vieni valgomąjį šauktą išgeria vieną kartą per dieną, kiti – du. 100 gramų sruoglių, anot A. Glušonoko, vartojant užpilą kartą per dieną, užteks mėnesiui.

Kitas medžiotojas Egidijus komentuoti atsisakė, tačiau pasidalino lankstinuku, kuriame teigiama, kad vartoti sruoglius reiktų rytais, po 0,25 – 0,5 ml.

„Bebro sruogliai yra unikalus vaistas, kuriam nėra analogų. Bebro sruogliai susideda iš maždaug 40 organinių junginių: alkoholiai, fenoliai, natūralūs gamtiniai steroidai, rūgštys, eteriai, mineraliniai komponentai ir biologiškai aktyvios medžiagos, kurias tinkamai vartojant žmogaus organizmui gaunamas stiprus gydomasis efektas.

Ypatingos gydomosios savybės pasireiškia todėl, kad šie gyvūnai maitinasi išskirtinai tik vaistiniais augalais: dilgėlėmis, rūgštynėmis, pelkinėmis vingiorykštėmis, šventagaršvėmis, paprastomis garšvomis, nendrėmis, vandens lelijomis – visame jų racione apie 150 vaistinių augalų“, – rašoma atsiųstame lankstinuke.
Virgilijus Skirkevičius. D.Rasimavičiūtės nuotr.

Šiame lankstinuke pridėtas ir sąrašas ligų, nuo ko bebrų sruogliai esą padeda. Tai ne tik prostatos, šlapimo ar lytinės sistemos problemos, tačiau ir padidėjęs cholesterolio kiekis, nusilpęs imunitetas, onkologinės ligos ar net lūžiai.

Bebro liaukos iš tiesų yra plačiai naudojamos liaudies medicinoje. Bebrų sruogliai yra užfiksuoti ne viename vaistų recepte, kurie užregistruoti Vilniaus universiteto vaistinėje XIX amžiaus pradžioje.

Liaudies medicinos žinovas Virgilijus Skirkevičius anksčiau DELFI yra sakęs, kad jis pats savo darbo praktikoje turėjo atvejų, kai žmonės vartojo sruoglius ir sulaukė pageidautinų rezultatų.
Mindaugas Jievaltas

„Man tekę ne tik girdėti, bet ir praktikoje susidurti. Bet yra vienas niuansas, kurį reikia žinoti. Avicena rašo, kad ši liauka yra padirbinėjama ir reikia žiūrėti, kad liaukoje nebūtų prasidėjęs oksidacijos procesas – vyrai pagal taisykles turėtų paimti bebro liauką ir ją sudžiovinti veršiuko šlapimo pūslėje, kad ji išlaikytų drėgmę.

Viduje liaukos yra skystis panašus į tulžį, jis gali būti geltonas, rudas, bet negali būti juodas, jeigu tik jis juodas, žmogus gali net numirti. Muskusas nėra juokas, nes jis veikia visą žmogaus hormoninę sistemą ir dar kepenis – todėl reikia vartoti atitinkamas dozes. Kada vyrai pradeda gerti spiritu užpiltą liauką valgomais šaukštais, tai mane gąsdina – taip daryti negalima“, – pasakojo V. Skirkevičius.

Paklaustas, kodėl bebrų sruogliai turi gydomųjų savybių, V. Skirkevičius sakė, kad ši medžiaga veikia labai panašiai kaip aspirinas.

„Tai yra antiseptikas, priešuždegiminis veikimas, raminantis ir hormoninis poveikis. Pagrindinės medžiagos - hormonai ir priešuždegiminiai salicilatai. Veikimas panašus į aspirino“, – teigė V. Skirkevičius.

Medikai vartoti nerekomenduoja

Lietuvos urologų draugijos prezidentas Prof. dr. Mindaugas Jievaltas teigė, kad medikai tikrai nerekomenduoja vartoti bebrų sruoglių ir kitokių nepatikrintų preparatų.

„Dažniausiai sakome, kad nežinome, ar jie padės, bet atsargumas mums liepia sakyti, kad galimos ir šalutinės reakcijos, šalutiniai poveikiai. Nešneku konkrečiai apie bebro taukus ar zuikio tepalus, bet iš kasdieninės praktikos tikrai matome dalį jaunų žmonių, kurie vartoja visokius neaiškios kilmės medikamentus, dažnai žolinius, nupirktus kur nors internete ar juodojoje rinkoje, ir paskui gauna tokias baisias intoksikacijas.

Kelis atvejus pastaraisiais metais turėjom, kad žmonės nueina iki dializės ir tai baigiasi inkstų transplantacija. Visos šitos priemonės yra neištirtos ir, visų pirma, jų šalutiniai poveikiai yra neaiškūs, todėl mūsų medikų visuomenė sako, kad geriau būtų šitokių neištirtų ir nesaugių priemonių nevartoti“, – aiškina M. Jieltavas.

Pašnekovas priduria, kad didžiajai daliai ligų yra saugūs ir ištirti vaistai, todėl jis nelabai suprantantis, kodėl žmonės griebiasi įvairių netradicinių gydymo būdų.

„Turime daug sintetinių vaistų, kurie yra saugūs, ištyrinėti ir klinikiniais tyrimais jų veiksmingumas yra įrodytas. Dėl to man visiškai nesuprantama, kodėl reikia griebtis kažkokių neaiškių rizikingų alternatyvų, kada mes turime efektyvią patikrintą priemonę. Jei šnekame apie vyriškumą, tai erekciją gerinančių vaistų šią dieną rinkoje turime bent 4 ar 5, visi jei yra praėję klinikinius tyrimus, jie yra saugūs ir labai efektyvus vaistai“, – tikina M. Jieltavas.

Gydytojas sutinka, kad greičiausiai vartojančius bebro sruoglius veikia placebo efektas: „Iš principo, jei kas nors pradėtų teigti, kad jam tai veikia, mes sakytume, kad tai placebas. Jei kalbame apie gerybinę prostatos hiperplaziją, tai placebas lemia maždaug 30 proc. poveikio. Ir tą mes žinome iš klinikinių tyrimų. Nieko naujo.

Placebas gal ir veikia, bet mano akcentas yra saugumo parametras, ypač, jei geriat, ar, neduok dieve, naudojat injekcijas, įsivaizduokit, bus kokia nors alerginė reakcija, mes net nežinosime, kaip ją gydyti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (260)