Trys ingredientai – sveikatos, stiprybės ir žvalumo šaltinis

Ypač pažeidžiami tampame šaltuoju metų laiku, kurio metu sveikuolė ir Žolinčių akademijos prezidentė Danutė Kunčienė rekomenduoja prisiminti stebuklingus, nuo seno išbandytus ir pamėgtus, tačiau šiandien kiek pamirštus liaudies medicinos receptus.

Nors pastaruoju metu organizmą stiprinantys žmonės dažnai renkasi vartoti imbierą, D. Kunčienė siūlo vietoje šio prieskonio naudoti krieną. Imbiero niekada anksčiau Lietuvoje net nesame turėję – mūsų senoliai turėjo tik krieną, tačiau jau nuo seno pastebėjo ypatingas jo savybes ir pritaikė jas savo naudai.

Sveikatos, stiprybės ir žvalumo šaltinio receptui tereikės trijų ingredientų: krienų, medaus ir spanguolių. Šias sudedamąsias dalis reikia sumaišyti tokiu santykiu: viena dalis spanguolių, viena dalis medaus ir pusė dalies sutarkuoto krieno. Krienas išties vertingas prieskonis. Anot D. Kunčienės, jis toks pat veiksmingas, kaip antibiotikas.
Krienai

Medaus, imbiero ir spanguolių derinys pasižymi gausybe gerą savijautą ir sveikatą užtikrinančių savybių. Visų pirma, tokiu būdu stiprinamas imunitetas, taip pat galima šį receptą naudoti profilaktiškai nuo peršalimo ir gripo.

Krienas ne tik naudojamas kaip priešuždegiminis vaistas, bet kartu ir gerina virškinimą bei gelbsti nuo nemalonių pilvo pūtimo pojūčių. Spanguolės veikia kaip vitaminas C ir gerina šlapimo takų veiklą, o daug mineralinių medžiagų turintis medus sujungia visas sudedamąsias recepto dalis.

Akivaizdūs pokyčiai pajaučiami jau po savaitės

Netiesa, jog patys geriausi vaistai turi būti neskanūs. Žolinčių akademijos prezidentė rekomenduoja išbandyti ir obuolių gėrimą ir jo veiksmingumu įsitikinti patiems. „Obuolius, kurie jau nebėra gražūs valgyti, galime susipjaustyti, užpilti šiltu vandeniu ir laikyti termose. Obuolių gėrimas palengvina kvėpavimą, kosulį ir yra puikus organizmo stiprintojas“, – teigia pašnekovė.

Obuolių gėrimo pokyčiams pajusti prireiks savaitės. Žolininkė siūlo vadovautis ne nustatytu gėrimo laiku, kaip mėgstama nurodyti sveikatai naudingų gėrimų receptuose, o obuolių gėrimą gerti tik tuomet, kai jo užsinorima – svarbu nejausti nereikalingo spaudimo, kada galima gerti, o kada ne.

Obuoliai

Daugelio šaldytuve galima rasti uogienių ir šaldytų uogų, tačiau vieną sveikatai ir bendrai savijautai vertingą jų panaudojimo būdą esame pamiršę. Dar vieno stebuklus darančio gėrimo receptas – uogas reikia suplakti smulkintuvu arba sutrinti, o tada užpilti drungnu vandeniu.

Šermukšnių gėrimas taip pat daro stebuklus. Šermukšnius reikia sutrinti, sumaišyti su medumi, šiek tiek laiko palikti išbrinkti ir užpilti šiltu vandeniu. Vietoje šermukšnių galima naudoti ir erškėtrožių vaisius. „Šiame gėrime gausu vitaminų – jame galima rasti visą Mendelejevo lentelę, todėl stiprinamas visas organizmas, reguliuojamas virškinimas, gerinama žarnyno veikla. Šermukšnio gėrimas yra senas, pamirštas, tačiau puikiai padeda“, – teigia Žolinčių akademijos prezidentė.

Tiems, kam gėrimas gali pasirodyti neskanus, jį galima pagardinti įmaišant obuolių arba įberiant cinamono, kuris turi ir šildomąjį poveikį, ypač praversiantį šaltomis žiemos dienomis. Tokiu pat poveikiu pasižymi ir krienai, kuriuos žolininkė dėl daugybės naudingų savybių ragina naudoti dažniau.

Kelionė sveikos savijautos link tęsiasi pasivaikščiojimu miške, kuriame prireiks pasilaužyti senų, dvimečių aviečių stagarų, iš kurių galima išsivirti arbatos. „Tai tikras sveikatos užtaisas, kurio ir spalva graži, ir malonus aviečių skonis. Geriant šį gėrimą 10 dienų, organizmas taps žymiai stipresnis“, – tikina sveikuolė.

Avietės šakelė

Paprastas imunitetą stiprinantis gėrimas tiesiai iš miško

Stebuklingo gėrimo receptu taip pat dalinasi vaistininkas ir žolininkas Marius Lasinskas – pagrindines šio recepto sudedamąsias dalis taip pat rasite ne kur kitur, o miške.

„Prisirinkite eglių, pušų arba kadagių spyglių, užpilkite juos karštu vandeniu ir laikykite termose per naktį. Prieš geriant įmaišykite medaus – šį mišinį galima gerti ir šiltą, ir vėsesnį. Tai galingas, imunitetą stiprinantis gėrimas“, – tikina vaistininkas ir žolininkas.

Norintiems būti sveikiems, spyglių gėrimą teks gerti tris kartus per dieną prieš valgį. Visi šio meto pavojai – silpnumas, peršalimas, sloga, anot M. Lasinsko, turėtų negąsdinti. Visa tai sutvarko spygliuočiai, o medus pagerina jų teigiamų savybių įsisavinimą nuo 20 iki 70 proc.

Spanguolės

Pateikiame dviejų gėrimų, kurie labai naudingi mūsų organizmui, receptus.

Medaus, spanguolių ir krienų gėrimo receptas

2 valgomieji šaukštai medaus

2 valgomieji šaukštai spanguolių

1 valgomasis šaukštas krienų

Nepilnas puodelis karšto (virinto, bet šiek tiek pravėsusio) vandens

Paruošimas: 2 valgomuosius šaukštus medaus sumaišyti puodelyje su 2 valgomaisiais šaukštais spanguolių. Krieną sutarkuoti ir įmaišyti į medaus ir spanguolių masę. Medų, spanguoles ir krienus užpilti nepilna stikline užvirinto, tačiau šiek tiek pravėsusio vandens.

Poveikis: Gėrimas gerina virškinimą, saugo nuo pilvo pūtimo, veikia kaip priešuždegiminis vaistas ir yra vitamino C šaltinis, gerina šlapimo takų veiklą ir praturtina organizmą mineralinėmis medžiagomis, stiprina imunitetą ir saugo nuo peršalimo, gripo.

Spygliai

Spyglių gėrimo receptas

Keletas pušies spyglių

Keletas eglės spyglių

Keletas kadagio spyglių

1 litras karšto (virinto, bet šiek tiek pravėsusio) vandens

2 valgomieji šaukštai medaus

Paruošimas: pušies, eglės ir kadagio sudėti lygiomis dalimis į didesnės talpos indą ir užpilti litru virinto, bet šiek tiek pravėsusio vandens. Įmaišyti 2 valgomuosius šaukštus medaus ir gautą mišinį palikti termose per naktį. Gautą gėrimą gerti tris kartus per dieną, prieš valgį, įsipylus jo į stiklinę ir nukošus spyglius.

Poveikis: šis tonizuojantis gėrimas stiprina imunitetą, įveikia silpnumo, mieguistumo jausmą, pažadina energiją, saugo nuo peršalimo ir gripo

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)