Ilgą laiką nežinojo, kokį gyvenimo kelią pasirinkti

Europos kultūrizmo čempionas teigia, jog nei vaikystėje, nei jaunystėje nežinojo, kokiu keliu pasisuks jo gyvenimas ir kiek daug jam reikš sportas.

„Augau Ignalinoje, mažame miestelyje, tuo metu, kai Lietuva dar buvo Sovietų Sąjungos sudėtyje. Mokykloje mokiausi nežinodamas nei apie sporto klubus, nei apie tai, kad yra tokia profesija, kokia dabar užsiimu. Būdamas vaikas, paauglys ar net studentas negalėjau to net įsivaizduoti. Kai atvažiavau iš Ignalinos į Vilnių, į paskaitas važiuodavau pro Antakalnį, kuriame pirmąkart pamačiau sporto klubą. Narystė jame kainavo 40 litų – tuo metu man tai buvo kosminiai pinigai“, – atskleidžia pašnekovas.

Ilgą laiką nesitikėjęs, kad taps sportininku ir šioje srityje galės taip toli nueiti, būdamas 20-ies A. Pauliukevičius pradėjo dalyvauti varžybose. Labiau gilintis į sportą jis pradėjo palyginti visai neseniai – tik perkopęs 30 metų ribą.

Į trenerį dažnai kreipiasi norintys padailinti kūno linijas – o ką pats čempionas laiko savo pavyzdžiu ir idealu? „Mane labiausiai žavi, kai net būdami profesionaliais sportininkais žmonės daug pasiekia ir kitose srityse. Pirmoje vietoje – Arnoldas Schwarzeneggeris, nes jis yra tas žmogus, kuris trijose skirtingose srityse faktiškai yra pasiekęs aukščiausias viršūnes. Vienu metu jis buvo geriausias kultūristas pasaulyje, geriausiai apmokamas aktorius Holivude bei Kalifornijos gubernatorius“, – tikina treneris.

Taip pat A. Pauliukevičių žavi Sylvesteris Stallone, nors pašnekovas atkreipia dėmesį į tai, jog šis žmogus iš tiesų net nėra profesionalus sportininkas nepaisant to, kad puikiai atrodė ir boksavosi. Iš Lietuvos sportininkų jis išskiria Žydrūną Savicką, kuris yra ne tik viešas asmuo, bet ir tituluojamas stipriausiu žmogumi kada nors gyvenusiu žemėje. Treneris pamini ir Ramūną Vyšniauską, kuris pirmasis geležinį sportą, t. y. štangų kilnojimą, iškėlė į viešumą.

Daugeliui žmonių trūksta motyvacijos sportuoti

Dažnai sau prisižadame, kad kitais metais, kitą mėnesį ar kitą savaitę pradėsime sportuoti, tačiau dažnai to taip ir nepadarome. A. Pauliukevičius tiki, jog šiuo atveju dėl visko kalta motyvacijos stoka.

„Jeigu žmogus nėra nei labai sveikas, nei labai stiprus, nei labai gražiai atrodantis, kūnas yra apleistas, bet jo gyvenimas nuo to nenukenčia, tai jis ir neturi motyvacijos sportuoti. Jei žmogus turi antrą pusę, kuri yra patenkinta tuo, kaip žmogus atrodo, jis taip pat neturės motyvacijos keistis“, – aiškina Europos kultūrizmo čempionas.

Tiesa, motyvacijos stinga ne tik tuomet, kai žmonių santykiuose nėra postūmio vienas kitam. Esama tokių profesijų, kuriose gera išvaizda yra būtina tam, kad susilauktume sėkmės karjeroje. Taip pat yra profesijų, kuriose nesvarbu, kaip dirbantis žmogus atrodo, nes nuo to nei jo karjeros galimybės, nei atlyginimas nekinta.

Jauni žmonės, neturintys problemų su sveikata, taip pat gali neturėti motyvacijos sportuoti net ir tuomet, kai netinkamai maitinasi ar turi viršsvorį, nes jauno žmogaus organizmas su tuo pajėgia susitvarkyti be jokių didesnių nesklandumų.

„Jei nedaryčiau to, ką darau, bet sėdėčiau ir kalbėčiau turėdamas tas pačias žinias, kurias turiu, tai neatrodytų įtikinamai. Turiu stiprią vidinę ir išorinę motyvaciją, nes jei to nedarysiu, man neišeis padaryti daugelio dalykų, kuriuos veikiu gyvenime“, – prisipažįsta A. Pauliukevičius.

Sportiška figūra

Smerkia greitus ir paprastus lieknėjimo būdus

Dauguma pasiryžusių svorio ir išvaizdos pokyčiams ieško greitų, paprastų ir veiksmingų būdų sulieknėti. Europos kultūrizmo čempionas perspėja, jog tai, kas greita, nėra veiksminga. „Yra du skirtingi dalykai: numesti svorio ir sudeginti riebalus. Numesti svorio tikrai galima per labai trumpą laiką, bet tokiu atveju dažniausiai iš organizmo yra tiesiog pašalinamas vanduo ir sudeginti raumenys“, – įspėja treneris.

A. Pauliukevičius pastebi, jog dažniausiai su šia bėda susiduria merginos. Jos neturėtų mesti daugiau nei 1 proc. kūno masės per savaitę. Pavyzdžiui, jei mergina sveria 65 kilogramus ir norėtų numesti svorio iki penkiasdešimt kelių kilogramų, per savaitę ji turėtų numesti ne daugiau kaip 600-650 gramų, t. y. 1 proc. savo kūno masės.

Tokiu atveju, kai svoris metamas pernelyg greitai, sudeginami ne riebalai, o raumenys. „Nepaisant to, kad svarstyklės rodo mažiau, apimtys atrodo mažesnės ir su drabužiais atrodo liekniau, toks žmogus be drabužių atrodo labai prastai: oda suglebusi, kūnas nėra tvirtas ir standus. Kai mesdamas riebalus žmogus numeta raumenis, jo medžiagų apykaita sulėtėja , o numetęs svorio jis priauga tiek svorio, kiek buvo numesta, ir dar daugiau“, – perspėja kultūrizmo čempionas.

Treneris pastebi, jog žmonės lengvai pasiduoda įvairiems šarlataniškiems riebalų degintojams ir tampa reklaminėmis aukomis. „Sporto klube, kuriame treniruojuosi, administratorė papasakojo, kad ėjo pirkti kvepalų ir šalia jų gavo 5 pakelius vienkartinių sriubų, kurias reikia užpilti karštu vandeniu. Tuos 5 pakelius valgai visą dieną ir per tris savaites turėtum numesti svorio. Tokiu atveju taip pat sudeginami raumenys, o ne riebalai, o taip pavalgius norėsis daugiau pavalgyti ir svoris vėl išaugs“, – perspėja jis.

Svarstyklės

Pasak pašnekovo, svorio metimas turi būti kaip lėktuvo nusileidimas – lėtas ir tolygus. Kuo lėčiau ir tolygiau tai daroma, tuo saugiau sveikatai.

Treniruočių skausmui išvengti tereikia keleto sekundžių

Deginant riebalus reikia sekti savo pulsą. „Tai galima palyginti su automobilio važiavimu. Kai važiuojame, yra tam tikras ekonomiškas greitis, kuris dažniausiai yra tarp 90-100 km/ val. Jei greičiau važiuosime, kuro bus išnaudojama daugiau, o jei lėčiau, taip pat daugiau, nepaisant to, kaip kontraversiškai tai skambėtų. Lygiai taip pat yra su širdies darbu – yra tam tikras pulso diapozonas, kuris yra optimalus deginant riebalus. Įprastai jis nėra aukštas, daugeliui tai 110-130 kartai per minutę“, – aiškina treneris.

Optimalus pulsas gali skirtis priklausomai nuo žmogaus amžiaus. 35-erių A. Pauliukevičius stebi, kad jo pulsas būtų 110-120 kartų per minutę. Tai neintensyvus krūvis, kuriam esant optimaliausia deginti riebalus. Jei bus dirbama intensyviau, bus sudeginama daugiau kalorijų, tačiau atsiranda didelė tikimybė, kad dalis sudegintų kalorijų bus ne sudeginti riebalai, bet sudeginti raumenys.

Raumeningas vyras

Neseniai pradėjusieji sportuoti ir net tie, kurie tuo užsiima jau ilgesnį laiką, susiduria su raumenų skausmu po treniruotės. „Jei treniruotė buvo daryta po ilgesnės pertraukos, teko neįprastas krūvis, daryti nauji pratimai – raumenų skausmas yra normalus dalykas. Tam, kad jį sumažinti, reikia švelniai atlikti tempimo pratimus, 10 sekundžių po kiekvienos serijos. Po visos treniruotės reikia dar pratempti visas grupes, nes tai padeda iš raumenų pasišalinti pieno rūgštims. Jos susidaro raumenyse treniruotės metu ir sukelia tą skausmą“, – aiškina A. Pauliukevičius.

Sportuojančių vyrų ir moterų daromos klaidos skiriasi

Sportas gali ne tik padėti, bet ir pakenkti. Europos kultūrizmo čempionas pastebi, kad sportuojant daromos klaidos labai priklauso nuo lyties. „Kalbant apie dažniausiai pasitaikančius merginų modelius, jų tikslas įprastai yra numesti svorio. Dažniausia klaida yra ta, kad jos nepakankamai valgo, o tuomet vis dar jaučia alkį, silpnumą, pradeda užkandžiauti ir taip suvalgo blogų dalykų. Nors sausainių prie kavos dažnai neskaičiuojame, tačiau iš jų susidaro labai daug kalorijų ir dėl to svorio nepavyksta numesti“, – aiškina A. Pauliukevičius.

Pašnekovas pastebi, kad dažnai merginos būna sau pernelyg žiaurios ir dėl įvairių dietų sutrinka jų sveikata. „Merginos bijo, kad valgydamos riebalus ir pačios bus riebios. Iš tiesų reikėtų riboti angliavandenius, cukrų, o riebalai yra vienas iš esminių ir žmogaus sveikatai būtinų elementų“, – tikina A. Pauliukevičius.

Treneris pastebi, kad žmonės dažnai atlikdami kardio treniruotes galvoja, jog kuo ilgiau bėgs ant takelio, tuo daugiau kalorijų sudegins ir dėl to perlenkia lazdą. Jei tai daroma pernelyg intensyviai ir pernelyg ilgai, riebalų deginimas vėlgi persijungia į raumenų deginimą.

„Dažniausia vaikinų daroma klaida – norėdami priaugti raumenų masės, jie treniruojasi per daug ir valgo per mažai. Toks jaunatviškas entuziazmas iš tiesų pakiša koją“, – perspėja pašnekovas. A. Pauliukevičius tokiems vaikinams rekomenduoja treniruotis šiek tiek rečiau ir daugiau valgyti – kita vertus, juk tai net yra lengviau padaryti, tačiau daug kam sunku tuo patikėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)