Nemaloni tiesa: dauguma žmonių galvą plaunasi kasdien

Grožio salono „Grožio pajėgos“ kirpėja ir plaukų priežiūros specialistė Julija Kirkliauskaitė teigia, jog tarp savo plaukų priežiūros priemonių ne mažiau svarbu įtraukti ir kaukes, balzamus, kondicionierius.

„Kiek tenka susidurti, dažniausiai žmonės plaukus plauna kiekvieną dieną. Tokiu atveju svarbu naudoti atitinkamą šampūną, skirtą kasdieninei priežiūrai. Kiekvieną kartą po šampūno reikėtų naudoti kondicionierių arba balzamą“, – aiškina kirpėja.

Kaukę specialistė rekomenduoja naudoti vieną kartą per savaitę, jei plaukai nėra balinti ir yra tamsesni. Tuo metu šviesiaplaukiams žmonėms kaukę rekomenduojama naudoti du kartus per savaitę ir būti atidesniems, kiek laiko kaukę laikyti ant plaukų.

Plaukai

Nors dažnas ar net kasdienis galvos plovimas sausina galvos odą, kirpėja J. Kirkliauskaitė tikina, jog dėl to šiandien galima nesijaudinti. „Nepamirškime, kad šampūnai taip pat tobulėja. Nors kasdien plaudami galvą atpalaiduojame plauką ir jis greičiau riebaluojasi, bet jeigu pasirenkate tinkamą, kasdienei priežiūrai skirtą šampūną, jis tausoja plauką ir jo nepažeidžia“, – aiškina specialistė.

Skaitydami etiketę nepraleiskite vieno svarbaus dalyko

Renkantis sau tinkantį šampūną, J. Kirkliauskaitė ragina nepraleisti progos pasitarti su savo kirpėju – juk papildomai specialisto patarimas nieko nekainuoja. „Kirpėjai skiria daug dėmesio tam, kad atpažintų plaukus ir galėtų parinkti jiems tinkančias priemones. Kiekvieno plaukai skirtingi, todėl reikėtų apie tai pasišnekėti su meistru. Jam nebus sunku patarti“, – tikina kirpėja.

Renkantis šampūną parduotuvėje J. Kirkliauskaitė pataria atkreipti dėmesį į etiketę. Svarbiausia, ką reikia žinoti kasdien galvą plaunantiems žmonėms – etiketėje būtinai turi būti parašyta, jog šampūnas skirtas kasdieniniam naudojimui, nes kitu atveju tiesiog žalosite savo plaukus.

J. Kirkliauskaitė pastebi, jog ne visos plaukų priežiūros priemonės yra efektyvios. Pasak jos, įvairūs naudojami aliejukai yra kone beverčiai – specialistei dar neteko matyti, jog aliejuko naudojimas atneštų teigiamų rezultatų plaukams. Pašnekovės teigimu, plaukų priežiūrai tai yra pernelyg silpna ir neefektyvi priemonė.

Plaukų kaukė

J. Kirkliauskaitė nesmerkia ir plaukų kaukių, kurias kiekvienas gali pasidaryti pats naudodamas įvairius natūralius produktus. „Manau, kad jos turi teisę gyvuoti, kol žmonės tuo užsiima ir tiki. Jei tiki, tai ir veikia. Kita vertus, tai užima daugiau laiko nei naudojant pirktą, nelabai natūralią kaukę“, – mano plaukų priežiūros specialistė.

Plaukų slinkimas ir plikimas nėra neįveikiamos problemos

Plaukų slinkimas – viena iš labiausiai neraminančių problemų, susijusių su plaukais. Žinoma, ne taip baisu, kai nuslinkę plaukai atauga, tačiau vidutinio amžiaus sulaukusieji pradeda baimintis, jog su plaukais netrukus teks atsisveikinti. Tie, kurie mano, jog nuo nuplikimo neįmanoma pabėgti, teisūs tik iš dalies – esama priemonių, kurios taip nelaukiamą plikimą gali gerokai atitolinti ir leisti plaukais pasidžiaugti ilgiau.

„Šiuo atveju labai padeda galvos masažas. Jo metu stimuliuojami svogūnėliai ir gerinama kraujo apytaka, skatinanti naujų plaukų augimą. Jei kartu naudojamos ir priemonės nuo plaukų slinkimo, rezultatai išties geri. Praktikoje teko susidurti, kuomet atlikus reikiamų priemonių kursą akivaizdžiai matosi 3-4 milimetrai ataugusių plaukų, matosi stipresnės jų šaknys. Tai nėra mitas“, – teigia pašnekovė.

Plikas vyras

Plaukai tampa stipresni ir tuomet, kai jie šukuojami skirtingomis kryptimis: tokiu būdu taip pat stimuliuojami plaukų svogūnėliai. Pasak specialistės, reguliarus galvos masažas yra itin veiksmingas ginklas kovojant su plaukų slinkimu ir nuplikimu, tačiau derinamas su specialiomis priemonėmis atneša dar geresnių rezultatų.

Ajeras veiksmingai stiprina plaukus ir stabdo jų slinkimą

Stebuklingai plaukus veikiantis augalas, kurį kalbant apie plaukų priežiūrą galima paminėti pirmiausiai – ajeras. Žolininkė Janina Danielienė teigia, jog šis augalas jau nuo seno naudojamas plaukams stiprinti ir jų slinkimui mažinti. Pasinaudoti augalo naudingomis savybėmis galima pasigaminant ajerų šaknų nuovirą: šaknis suberti į užvirusį, šiek tiek pravėsusį vandenį. Praėjus keletui minučių ajerus galima nukošti, gautu nuoviru įtrinti galvos odą, o po to persiplauti galvą vandeniu.

„Ajeras šviesina plaukus. Šio augalo nuoviras išgelbės tuos, kuriems slenka plaukai, pleiskanoja oda. Ajero nuoviras gydo, stiprina plaukų šaknis, neleidžia plaukams skilinėti ir juos pamaitina“, – gerąsias augalo savybes vardina žolininkė.

Norintiems dar stipresnio ajero poveikio plaukams, J. Danielienė rekomenduoja pasidaryti tepamos šio augalo košelės: ajerus reikia sumalti, o jei jie džiovinti – susmulkinti į miltukus kavamalėje.

Ajeras

Padarytą košelę reikia užpilti karštu vandeniu ir palaukti, kol mišinys atvės pakankamai, kad būtų galima tepti ant plaukų. Išsitepus galvą ajerų košele, galima apsivynioti galvą rankšluosčiu ar užsidėti kepuraitę ir palaikyti košelę per naktį. Vis dėlto žolininkė perspėja, jog šis ajerų panaudojimo plaukams poveikis yra kur kas stipresnis nei nuoviro, todėl negalima juo dažnai piktnaudžiauti.

Natūralaus plaukų žvilgesio suteiks beržo lapų nuoviras, kuris kartu atgaivina ir tamsina plauko spalvą. Silpnus plaukus efektyviai stiprina ąžuolo gilių tyrė – jai pasigaminti tereikės sumalti giles į miltukus, užpilti karštu vandeniu, palaukti, kol masė pravės, o tuomet ja tepti plaukus ir įtrinti galvos odą.

Šampūnas

Net ir reguliariai naudojamos kaukės ir nuovirai neturės išsvajoto poveikio, jei įprastai higienai bus naudojamas netinkamas plaukų šampūnas. J. Danielienė rekomenduoja rinktis kuo natūralesnius, sudėtyje augalų turinčius šampūnus. „Daugelyje šampūnų esama plaukus neigiamai veikiančių medžiagų, prailginančių produkto galiojimo laiką. Taip pat juose esama alkoholio ir kitų neigiamą poveikį darančių priedų“, – perspėja žolininkė ir pataria atidžiai stebėti perkamo šampūno sudėtį.

J. Danielienė įspėja, jog dažnesnis plaukų trinkimas nei kartą per savaitę alina plaukus. „Jei moterys, norėdamos būti gražios, plaunasi galvą kasdien ar kas antrą dieną, jos tik pakenkia savo plaukams. Taip darydamos išplaunate natūralų galvos apsauginį riebalų sluoksnį“, – aiškina pašnekovė.

Žolininkė pabrėžia, jog sveikatos ir grožio paslaptis – natūralumas.

Dilgėlių nuoviras – stiprių ir žvilgančių plaukų paslaptis

Žolininkė Dalė Petraitienė atkreipia dėmesį į tai, kad žmogaus plaukus stiprina ne tik stebuklingi šampūnai ir kaukės, bet geros mintys.

„Visų pirma, plauką stiprina pozityvios žmogaus mintys. Jeigu jis mąstys negatyviai, neturės nei sveikos odos, nei plaukų, greičiau atsiras nereikalingų raukšlių“, – aiškina ji.

Turintiems silpnus plaukus ir norintiems juos sustiprinti, žolininkė rekomenduoja pasidaryti dilgėlių lapų nuoviro. „Dilgėlių lapus reikia užplikyti iki 90 laipsnių atvėsusiu išvirtu vandeniu. Keletą minučių vandenyje plikytas dilgėles nukošiame ir šiuo vandeniu persiplauname galvą“, – receptu dalinasi D. Petraitienė.
Dilgėlės

Dilgėlių lapų nuoviras sustiprina plaukus, o panaudojus šį nuovirą 10 kartų galima pastebėti, jog plaukai tampa ne tik akivaizdžiai stipresni, bet ir žvilgantys.

Žolininkė prisimena, kaip vaikystėje mama jai liepdavo plautis galvą lietaus vandeniu, nes buvo tikima, jog jis turi stebuklingų galių. Vargu, ar šiandien plaukais rūpinamasi tiesiog tikint stebuklais – sveikiems ir gražiems plaukams šiandien naudojami produktai, turintys plaukų būklę gerinančių veikliųjų medžiagų, tik reikia mokėti juos tinkamai pasirinkti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)