Padėti gali žolelės

Apsinuodijus alkoholiu ir kenčiant pagirių simptomus reikia gerinti kepenų, kasos, inkstų darbą. Žolininkė duoda patarimų, kokios žolelės gali padėti, o vaistininkė išduoda mažai kam žinomą putojančio gėrimo receptą.

Biologė žolininkė Jadvyga Balvočiūtė labiausiai rekomenduoja stiprią mėtų arbatą, kuri padeda tulžiai nutekėti. Taip pat kepenų, kasos darbą bei detoksikaciją skatina margainio ar pelyno arbatos, sako pašnekovė.

Tikrojo margainio ekstraktai ne veltui skiriami gydyti kepenų ligoms. Margainis mažina cukraus kiekį kraujyje ir blogąjį cholesterolį, taip pat stiprina, valo ir atnaujina kepenis. Šio augalo sudėtyje yra apie 200 biologiškai veikliųjų medžiagų, vertingų žmogaus sveikatai: B grupės ir F, K, A, D, E vitaminų, mikro ir makroelementų: cinko, vario, mangano, boro, jodo, seleno, kalio, kalcio, geležies, magnio.

O pelynas (kietis) nuo seno buvo vartojamas virškinimui gerinti, kirminams varyti, vidurių pūtimui palengvinti. Jo arbata skatina tulžies išskyrimą, žarnyno peristaltiką, kepenų, blužnies ir skrandžio ląstelių regeneraciją bei tulžies nutekėjimą, dezinfekuoja virškinimo traktą ir žarnyną, o tai mažina pagirių sindromą. Alkoholis užteršia kraują ir odos audinius, o ši karti vaistažolė pagerina kraujo kokybę ir padeda atstatyti nualintas kepenis.

J. Balvočiūtė sako, kad po vakarėlio svarbu atstatyti nervinės sistemos pusiausvyrą. Tam puikiai tinka pelyno (kiečio), mėtų, ramunėlių arbata. Šie nuovirai ne tik nuramina, suteikia psichologinę pusiausvyrą ir pagerina nuotaiką, bet kartu ir gerina tulžies nutekėjimą, virškinimą.

Po vakarėlio savijautą pagerina ir erškėčiai: tiek lapai, tiek vaisiai. Taip pat avietės, žemuogės – vitaminų ir organinių rūgščių turinčios uogos skatina medžiagų apykaitos procesus, žmogus prablaivėja, atgauna apetitą ir pasijunta gyvybingesnis.

Per švenčių maratoną, kai suvartojama nemažai alkoholio, neretai pakyla rūgštingumas, sako žolininkė, ir pataria jį mažinti vaistinės ramunėlės arbatomis. Skrandžio sulčių rūgštingumą ir gastrito pojūčius sumažina visos gleivingos žolės, tokios kaip dedešva, ožkarožė, gaurometis bei liepos medžio žievės bei lapų nuovirai. Moterims labai tinka liepžiedžių arbata, vyrams – liepų lapų nuoviras. J. Balvočiūtė priduria, kad visada galima pridėti ir mėtų.

O esant sumažėjusiam skrandžio rūgštingumui žolininkė rekomenduoja gerti vaistinių šventagaršvių, paprastųjų kiaulpienių lapų, pipirmėčių, paprastųjų kiečių, paprastųjų kraujažolių ir paprastųjų jonažolių arbatas.

J. Balvočiūtė tikina, kad pagirių metu verta išgerti bent puslitrį arbatos. Mėtų ar vaistinės ramunės nuoviro galima ir litrą. „Tada tikrai ir smegenys, ir visas kūnas gaus pakankamai skysčio, išsivalys inkstai, kepenys, kasa, pasišalins toksinai, pagerės virškinimas, sumažės galvos skausmas ir pykinimas“, - sako natūralios medicinos ekspertė.

Nereikia bijoti ir maišyti įvairių žolių, teigia pašnekovė. Be arbatų, po išgertuvių žolininkė pataria išgerti valerijono nuoviro ar vidurių lašų, kuriuos sudaro valerijonų šaknų, pelynų žolės, pipirmėčių lapų ir šunvyšnių lapų tinktūrų mišinys. Vidurių lašai stabilizuoja nervinę sistemą, reguliuoja žarnyno mikroflorą, gerina apetitą, kasos fermentų ir tulžies gamybą. Taip pat J. Balvočiūtė primena gerti mineralinio vandens: tiems, kam padidėjęs rūgštingumas, padės negazuotas, o tiems, kam rūgštingumas sumažėjęs, tiks ir gazuotas vanduo. Skysčiai ypač svarbūs atstatant alkoholio nualintą ir dehidratuojantį kūną.

Puikiai tinka natūralios priemonės

„Gintarinės" vaistinės vaistininkė Kristina Vaičaitienė taip pat po išgertuvių siūlo gydytis natūraliomis priemonėmis: gerti daug skysčių, žolelių arbatų ir ilsėtis. Per pagirias, sako pašnekovė, svarbiausia organizmą kuo greičiau išvalyti nuo alkoholio. Tą geriausia daryti prakaitavimą skatinančiomis ir toksinus valančiomis arbatomis. Ji rekomenduoja liepžiedžių, aviečių arbatas, aviečių uogienę.

Pagirių simptomus sumažina ir medžiagų apykaitą skatina vitaminas C, todėl K. Vaičaitienė rekomenduoja į arbatą ar vandenį įspausti citrinos arba gerti natūralias obuolių sultis. Pastarosios turi dar ir daugybę antioksidantų, kurie ypač teigiamai veikia alkoholio nualintą kūną.

Mėtų, melisų arbata pagerina žarnyno veiklą, o gudobelės padeda širdies veiklai ir medžiagų apykaitai, sako vaistininkė: „Arbatų kuo daugiau, tuo geriau. Nereikia bijoti jų padauginti.“

Ji atkreipia dėmesį, kad svarbu ne arbatos stiprumas, o pakankamas kiekis, kadangi organizmas po alkoholio vartojimo kenčia nuo skysčių stygiaus.

Skysčių kiekį organizme K. Vaičaitienė rekomenduoja atstatyti geriant po trečdalį stiklinės vandens ar arbatos kas 15 minučių: „Būtent taip kūnas geriausiai įsisavina skysčius – kaip per lašelinę. Geriant didesniais kiekiais būna pernelyg apkraunami inkstai. Geriau po truputį, mažais gurgšneliais“.

Į geriamą vandenį vaistininkė siūlo įsiberti truputėlį druskos, kuri mažina apsinuodijimą.

Pašnekovė siūlo veiksmingo gėrimo nuo pagirių receptą: „Pasigaminkite putojantį gėrimą: į vandenį įberkite pusę šaukštelio sodos, druskos nuo šaukštelio galo ir išspauskite visos citrinos sultis.“

Toks gėrimas skatina medžiagų apykaitą, turi antioksidantų bei greitai išvalo organizmą nuo alkoholio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)