Kada verta susirūpinti savo sveikata, kokie simptomai išduoda, kad laukti nebegalima, ir kaip gydyti gyventi trukdančius sutrikimus pasakojo Grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara“ estetinės ir gydomosios ginekologijos gydytoja Inesa Žeimė.

Estetinė ginekologija, anot gydytojos, nėra vien moters lytinių organų išvaizda. I. Žeimė palygino tai su odontologija: „Jei žmogus neturi dantų, jie sugedę, tai tik estetinė ar ir sveikatos problema? Turbūt aiškus atsakymas, kad tai ir estetiškai nėra gražu, bet ir kenkia sveikatos būklei. Tai ginekologija yra panašu. Jei dėl gimdymo, senėjimo, svorio kitimo ir kitų problemų moters makštis išplatėja, dėl to daugėja išskyrų, kurios dirgina išorinius lytinius organus, sukelia niežulį, diskomfortą, plonėja vaginoanalinės srities oda, ji gali įtrūkti. Taip pat, kai yra atviresnis įėjimas į makštį, tai didėja prieiga pateikti įvairioms infekcijoms“.

Estetinės ir gydomosios ginekologijos gydytoja Inesa Žeimė

Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos apibrėžimą, sveikas žmogus yra tas, kuris yra fiziologiškai, psichologiškai ir socialiai sveikas. „Įvairios ginekologinės problemos gali pabloginti lytinius santykius, tarkime, dėl krūvio šlapimo nelaikymo moterys vengia socializuotis, gėdijasi, dėl to nukenčia ir moters psichologija, savivertė. Taigi estetinė ginekologija yra labai arti gydomosios“, - tikina ginekologė.

Šlapimo nelaikymas kamuoja ir jaunas moteris

Viena iš dažniausių moteris kamuojančių problemų yra šlapimo nelaikymas. Gydytoja sako, kad ji dažnesnė nei širdies ir kraujagyslių ligos. „Tačiau tai tyli liga, nekelianti didesnės grėsmės sveikatai ar gyvybei, dėl to dažnai moteris net nesikreipia pagalbos, bando tvarkytis savarankiškai. Tačiau jei pastebite, kad ir keletą lašiukų kelis kartus, verta kreiptis į gydytoją. Šią problemą gali turėti ir jaunos moterys – ypač gimdžiusios. Taip pat įrodyta, kad įtaką daro ir paveldimumas“, - pasakojo I. Žeimė.

Gydytoja pasakojo, kad nors gimdymas ir svarbi kontraindikacija krūvio šlapimo nelaikymui, tačiau vienos moterys net pagimdžiusios penkis vaikus nesiskundžia, o kitoms ši bėda kartojasi: „Yra moterų, kurioms ši problema atsinaujina net po operacijos, ją reikia pakartoti. Buvo ištirta, kad tokių moterų kolagenas yra nepilnavertis – jo yra mažiau, jis retesnis. Šios problemos didėja ir su amžiumi, po gimdymų. Moters makšties sienelė, ypač po gimdymų, pasmunka, šlapimo pūslė įlinksta į makštį. Dėl nusileidusios šlapimo pūslės pakinta slėgis šlapimo pūslėje ir pakanka tokio veiksmo kaip kosėjimas, čiaudėjimas, lytiniai santykiai, kad šlapimas pratekėtų“, - rodydama vizualinį modelį aiškino gydytoja.

Anot I. Žeimės, reikėtų kreiptis pagalbos pastebėjus pirmuosius simptomus, nes pirmo ant antro lygio krūvio šlapimo nelaikymą galima gydyti lazeriu, tai yra neskausminga ir gana nesudėtinga procedūra. Jei problema įsisenėjusi, gali būti, kad lazeris nebepadės – vienintelė išeitis liks operacija.

„Lazeris veikia makšties sienelių audinį, paskatina kolageno sintezę, audinys sutvirtėja, įsitempia ir pakelia šlapimo pūslę“, - lazerio veikimą aiškino gydytoja.

Remdamasi moksliniais tyrimais I. Žeimė sakė, kad procedūrą reikėtų kartoti kas 1,5-2 metus, kadangi tiek laiko kolagenas išsilaiko audiniuose, vėliau jis pamažu pradeda nykti. „Tai nereiškia, kad tiek laiko praėjus vėl pasikartos tos bėdos. Į pradinį lygį simptomai negrįš, bet po truputį jie vėl gali atsirasti, dėl to procedūrą reikia kartoti“, - aiškino ginekologė.

Norint užbėgti problemoms už akių, gydytoja siūlo atlikti Kėgelio pratimus. I. Žeimė sako, kad juos reikia atlikti visada – prieš nėštumą, per nėštumą ir po jo. Tačiau įvardija kelias problemas: „Apie 30 proc. net po mokymų nemoka jų atlikti teisingai. Dalis moterų atkrinta, kadangi tai yra laiko ir motyvacijos klausimas. Juos reikia atlikti nuolat“.

Pirmieji simtomai, išduodantys gimdos nusileidimą

I. Žeimė sako, kad daugelis ginekologinių bėdų siejamos su gimdymu, ypač vyresniame amžiuje, stambiu vaisiu, taip pat su paveldėjimo problemomis. Ji pabrėžia, kad svarbu reaguoti į savo kūną. Viena iš šlapimo nelaikymo priežasčių yra gimdos nusileidimas. Tačiau šis sutrikimas gali sukelti ir daugiau problemų, todėl reikėtų kuo anksčiau pastebėti simptomus.

„Ne tik šlapimo nelaikymas gali perspėti dėl nusileidusios gimdos. Vieni iš požymių yra įvairūs garsai iš makšties lytinių santykių metu. Taip pat po baseino ar vonios moteris gali pastebėti, kad iš makšties išteka nedidelis kiekis vandens – tai ne šlapimas, o užsilaikęs makštyje vanduo. Gali būti skausmų nugaros srityje, diskomfortas makštyje, kuris praeina pagulėjus“, - simptomus, įspėjančius apie galimą gimdos nusileidimą, vardijo gydytoja.

Ši problema apie save praneša įvairiais nemaloniais simptomais, tad gydytoja siūlo įtariančioms turint šią problemą pasidaryti paprastą pasitikrinimą: „Atsigulus ant nugaros, sulenkus kojas, veidrodėliu pažiūrėkite į makštį – jei viskas gerai, ji turėtų būti uždara, neturėtume matyti atviros makšties. Jei gimda yra kiek nusileidusi, mes tai galime pamatyti, makštis bus atviresnė. Tai gali būti vienas pirmųjų šios problemos simptomų“.

Gydytoja ir čia skatina nedelsti, kadangi nepastebėjus laiku gimda gali nusileisti tiek, kad prireiks chirurgo pagalbos. „Kas penkta ginekologinė operacija yra būtent gimdos pakėlimas. Tačiau anksti pastebėjus pasikeitimus, galima išvengti operacijos. Pirmojo A lygio rekomendacija yra lazerinis gydymas pro makštį. Akcentuoju, kad svarbu kuo anksčiau susirūpinti sveikata, kadangi operacija taikoma ne visoms moterims, tarkime, toms, kurios dar planuoja turėti vaikų, jos niekas nesiūlys“, - sako gydytoja.

Bėdos lovoje - išsprendžiamos

Dar viena moteris dažnai kamuojanti problema - makšties išsausėjimas. „Kalbant apie moterų makšties išsausėjimą, tai yra gana liūdna situacija. Daug moterų vargsta dėl šios problemos, nes ji nėra diagnozuojama ir gydoma. Apie 75 proc. menopauzę išgyvenančių moterų jaučia makšties išsausėjimą. Moters lytiniuose organuose ir makštyje yra labai daug estrogeno receptorių, pasibaigus mėnesinėms, mažėja estrogeno, gleivinė plonėja, ji tampa sausa, po lytinių santykių gali įtrūkti, moteriai peršti, niežti, sunku arba net neįmanoma turėti lytinių santykių, jie tampa skausmingi“, - varginančius simptomus vardijo pašnekovė.

Galimi gydymo būdai, anot gydytojos, yra keli. „Yra įvairių vadinamųjų žvakučių, dedamų į makštį. Kai kurios moterys naudoja tepalus su estrogenu. Tai yra tikrai nebloga priemonė, tačiau ji efektyvi tik tada, kai jį naudoji. Kai nenaudoji, efektas dingsta. Taip pat ne visoms damoms galima naudoti šiuos tepalus, pavyzdžiui, po krūties vėžio gydymo. Makšties sausumas tokioms moterims yra didelė problema ir, deja, gydyti hormonais to negalima“, - pasakojo ginekologė.

I. Žeimė sakė, kad tokiais atvejais taip pat galima taikyti gydymą lazeriu: „Po procedūros gleivinė sustorėja, sužadinama kolageno, hialurono sintezė, taigi audiniai tampa elastingesni, labiau atsparūs mechaniniam poveikiui, kas vyksta lytinių santykių metu. Ir kas yra tikrai tobula, ko nepadaro hormonai, įaugina naujas kraujagysles“, - sakė gydytoja.

Tačiau gydytoja dar kartą pridūrė, kad nors lazeris ir gali būti išeitis moterims, reikia kreiptis laiku. „Kartais matome tokių močiučių, kurios yra taip nuvargusios, kad į makštį nebeįmanoma įkišti piršto. Tai tokiais atvejais tu gali tik įsivaizduoti, kaip ta moteris kažkada vargo, kaip jai skaudėjo, perštėjo“, - apie laiku negydomus atvejus kalbėjo gydytoja.

Makšties išsausėjimas yra viena iš priežasčių, dėl kurios moterys negali patirti pasitenkinimo lytinių santykių metu. Joms seksas dažnai teikia skausmą. Tačiau problemų intymiajame gyvenime gali sukelti ir kiti sutrikimai: „Po gimdymo moterų makštis neretai išplatėja ir dėl to jos patiria mažesnį pasitenkinimą lytinių santykių metu. Kita, itin delikati situacija, kai moteris sutinka gyvenimo partnerį, nori su juo kurti šeimą, tačiau seksas netenkina dėl paprastų fiziologinių priežasčių – vyro varpa plonesnė nei buvusio partnerio. Moteris tiesiog nepatiria orgazmo. Bet santykių dėl to nutraukti nesinori. Tokiais atvejais galima daryti makšties siaurinimo procedūrą, kai makšties sienelės veikiamos lazeriu, jos sustangrėja ir susitraukia. Tai iš tiesų padeda išspręsti daug problemų lovoje. “, - tikino gydytoja.

Daugiau apie moteris kankinančias nemalonias problemas ir jų gydymo būdus žiūrėkite tiesioginės konferencijos su gydytoja ginekologe Inesa Žeime įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)