EUR/USD praeitą savaitę svyravo šių metų aukštumose. Euras šovė viršun paaiškėjus, jog antrame Prancūzijos prezidento rinkimų ture varžysis F. Macronas ir M. Le Penas. Praeitą pirmadienį taip pat paskelbti kiek geresni nei tikėtasi Vokietijos IFO verslo klimato duomenys, o ketvirtadienį vykusio Europos centrinio banko posėdžio metu apie jokius pokyčius monetarinėje politikoje nepaskelbta (tačiau paminėta, jog euro zonoje bazinės infliacijos, apskaičiuojamos neįtraukiant maisto ir alkoholio, tabako ir energetikos produkcijos, augimas vis dar per žemas). Penktadienį paskelbti euro zonos preliminarūs infliacijos duomenys: 1,9 proc. metinės infliacijos augimas ir 1,2 proc. bazinės infliacijos augimas. Iš JAV sulaukėme naujienų apie prastesnį nei tikėtasi preliminarų I ketv. BVP augimą (0,7 proc.), taip pat buvo pateikta aiškesnių užuominų apie galimą mokesčių reformos paketą, tačiau aiškiai nenumatyta, kokiais šaltiniais bus finansuojamas minėtas mokesčių mažinimas. Populiariausia valiutų pora savaitės prekybą pabaigė pakilusi 1,60 proc.

USD/JPY savaitės prekybą pabaigė pakilusi 2,24 proc. Praėjusios savaitės judėjimas kompensavo didžiąją dalį balandžio mėnesį vykusio smukimo. Bulių grįžimą į šią porą daugiausiai sąlygojo naujienos iš JAV, kai iš ketvirtadienį vykusio Japonijos centrinio banko posėdžio (be sumažintų infliacijos augimo prognozių) nieko naujo nesužinojome apie centrinio banko vykdomos monetarinės politikos perspektyvas.

GBP/USD paskutinės balandžio savaitės prekybą pabaigė siekdama praėjusių metų rugsėjo pabaigos kainas. Nors paskelbti prastesni nei tikėtasi I ketv. preliminarūs BVP augimo duomenys (+0,3 proc.), svaras buvo linkęs brangti pagal bendrą ganėtinai optimistinę nuotaiką rinkoje ir įsibėgėjančias derybas dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos. GBP/USD praeitą savaitę brango 1,09 proc.

Nors vakar, pirmadienį, prekyba valiutų rinkoje buvo kiek ramesnė, sulaukėme ne itin gerų naujienų iš JAV. Pranešti kiek mažesni nei tikėtasi asmeninių išlaidų duomenys, taip pat mažesnis nei tikėtasi buvo ir mėnesinis ISM gamybos sektoriaus pirkimų vadybininkų indeksas, jis susitraukė iki 54,8 punkto. Antra vertus, prekiautojai JAV doleriu į šias naujienas buvo linkę reaguoti reikšmingai.

Šiandien, antradienį, jau sulaukėme ženkliai geresnių nei prognozuota Didžiosios Britanijos gamybos sektoriaus pirkimų vadybininkų indekso duomenų, rytoj ir ketvirtadienį bus paskelbti analogiški statybos ir paslaugų sektorių duomenys.

Rytoj bus paskelbti preliminarūs euro zonos I ketv. bendrojo vidaus produkto augimo duomenys (laukiama 0,5 proc. augimo, 1,7 proc. augimo met./met.), popiet bus laukiama ADP bendrovės skaičiuojamų mėnesinių JAV darbo rinkos duomenų, ISM ne gamybos sektoriaus pirkimų vadybininkų indekso duomenų. Vakare bus pateiktas JAV Federalinio atvirosios rinkos operacijų komiteto (FOMC) sprendimas dėl palūkanų normos (jokio pokyčio nesitikima), tačiau FOMC ataskaita gali paskatinti aštresnes diskusijas dėl birželį vyksiančio FOMC posėdžio, po kurio bus numatyta ir spaudos konferencija.

Ketvirtadienį, be aukščiau minėtų naujienų iš Didžiosios Britanijos, svarbesnių makroekonominių duomenų neturėtume sulaukti, o penktadienį, kaip ir kiekvieną mėnesį, rinkos dalyviai lauks oficialių mėnesinių JAV darbo rinkos duomenų: nedarbo lygio, vidutinio valandinio atlyginimo indekso ir ne žemės ūkio sektoriuje sukurtų darbo vietų skaičiaus duomenų.

Pagal Admiral Markets MetaTrader4 Supreme Edition 13:10 val. duomenis, 24 proc. prekiautojų EUR/USD pora turi ilgąsias pozicijas šioje poroje, 47 proc. prekiautojų USD/JPY pora turi ilgąsias pozicijas šioje poroje, 19 proc. prekiautojų GBP/USD pora turi ilgąsias pozicijas šioje poroje. Tokie rinkos nuotaikos duomenys interpretuojami kaip prieštaringas indikatorius. Būtent todėl, remiantis jais, šią savaitę tikėtinas EUR/USD ir GBP/USD porų brangimas. Pozicionavimo duomenų analizę reikia derinti su fundamentinėmis projekcijomis bei technine analize.

Šaltiniai: bloomberg.com, reuters.com, forexlive.com, Admiral Markets naujienų kalendorius, Admiral Markets MT4 Supreme Edition, fxstreet.com

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją