Dėmesį nuo makroekonominių naujienų atitraukė ir D. Trumpo komentaras apie „aukštą“ dolerio kainą, praėjusį trečiadienį nustūmęs didžiausios pasaulio ekonomikos valiutą žemyn, kitų pagrindinių valiutų atžvilgiu.

EUR/USD praeitą savaitę brango 0,20 proc. Balandžio 10-ą vykusios kalbos metu J. Yellen nepateikė aiškių užuominų apie FED balanso mažinimo perspektyvas, ženkliai geresni nei prognozuota Vokietijos ZEW ekonomikos lūkesčių indekso duomenys nesulaukė prekiautojų dėmesio. Ženklesnių svyravimų nesulaukta ir penktadienį, kuomet buvo paskelbti prastesni nei tikėtasi mėnesiniai JAV infliacijos duomenys, kovo mėnesį pirmą kartą smukę per vienerius metus. Antra vertus, metinė infliacija augo 2,4 proc., o infliacijos rodiklis, apskaičiuotas neįtraukiant maisto ir energetikos produkcijos kainų pokyčių, kilo 2,0 proc.

GBP/USD praeitą savaitę buvo linkusi brangti (+1,21 proc.). Prie gerų naujienų tono prisidėjo geresni nei tikėtasi infliacijos augimo duomenys, rodę 2,3 proc. vartotojų krepšelio kainų augimą per metus (o tai jau viršija centrinio banko išsikeltą tikslą), taip pat buvo paskelbti geresni nei tikėtasi vidutinio 3 mėn. atlyginimo indekso duomenys, o nedarbo lygis išliko nepakitęs – 4,7 proc. Kiek nustebino prastesni nei tikėtasi bedarbių paraiškų skaičiaus duomenys, tačiau valiutų rinkos dalyviai į juos ypatingo dėmesio nekreipė.

USD/JPY buvo linkusi svyruoti pagal diskusijas dėl geopolitinės rizikos. Aukščiau minėti įvykiai skatino saugią valiutą tęsti brangimą ir antra pagal populiarumą valiutų pora savaitės prekybą pabaigė naujose šių metų žemumose, nors svarbių makroekonominių naujienų Japonijoje nebuvo paskelbta. USD/JPY per savaitę atpigo -2.23 proc.

Šios savaitės pirmadienį jau sulaukėme svarbių naujienų iš Kinijos: šalies BVP auga kiek sparčiau nei prognozuota, taip pat pirmadienį Japonijos centrinio banko vadovas H. Kuroda savo kalboje užsiminė, jog siekiant įgyvendinti išsikeltą infliacijos tikslą, šalies centrinis bankas turi tęsti ekonomikos skatinimo programą . Vakar, antradienį, žiniasklaidoje buvo kalbama apie Japonijos ir Š. Korėjos politinius santykius. JAV iždo sekretorius S. Mnuchinas užsiminė, kad brangus JAV doleris ilguoju laikotarpiu yra teigiamas veiksnys JAV ekonomikai. Taip pat diskutuojama ir apie šį sekmadienį vykstantį pirmąjį Prancūzijos prezidento rinkimų turą. Pastebimas ir ženklus svaro pigimas prieš netikėtą T. May kalbą.

Iš makroekonominių naujienų pusės, šiandien bus kreipiamas dėmesys į galutinius euro zonos infliacijos duomenis. Rinkos dalyviai jau pamiršo apie diskusijas dėl depozitų, laikomų Europos centriniame banke, palūkanų normos didinimo dar prieš kiekybinio skatinimo programos pabaigą, mat ankstesni optimistiškai nuteikę infliacijos duomenys rodė, jog vartotojų krepšelio kainų indeksas jau pasiekė 2 proc. augimo tikslą. Tuo tarpu vėlesniais preliminariais duomenimis infliacija teaugo 1,5 proc. Trečiadienį skelbiami galutiniai infliacijos duomenys arba patvirtins, arba paneigs preliminarių duomenų sukeltas diskusijas, jog euro zonoje infliacijos augimas yra ganėtinai žemas.

Žinant prekiautojų JAV doleriu reakciją į komentarus apie šios valiutos kainą, tikėtina, jog dėmesys bus kreipiamas į ketvirtadienį vakare vyksiančią S. Mnuchino kalbą, iš kurios bus tikimasi daugiau užuominų apie JAV dolerio kursą. To paties renginio metu pasisakys ir Didžiosios Britanijos centrinio banko vadovas M.Carney.

Penktadienį bus paskelbti preliminarūs euro zonos gamybos ir paslaugų sektorių pirkimų vadybininkų indeksai ir, kiek vėliau, Didžiosios Britanijos mažmeninių pardavimų duomenys. Tačiau, kaip minėta, penktadienį ir galimai kitomis savaitės dienomis euro zonos valiuta turėtų svyruoti labiau. Svyravimas galimas dėl sekmadienį vyksiančio pirmojo Prancūzijos prezidento rinkimų turo, o ne dėl su euro zona susijusių makroekonominių naujienų.

Pagal Admiral Markets MetaTrader4 Supreme Edition 13:10 val. duomenis, 43 proc. prekiautojų EUR/USD pora turi ilgąsias pozicijas šioje poroje, 77 proc. prekiautojų USD/JPY pora turi ilgąsias pozicijas šioje poroje, 21 proc. prekiautojų GBP/USD pora turi ilgąsias pozicijas šioje poroje. Tokie rinkos nuotaikos duomenys interpretuojami kaip prieštaringas indikatorius. Todėl, remiantis jais, šią savaitę tikėtinas EUR/USD ir GBP/USD porų brangimas, USD/JPY poros pigimas. Pozicionavimo duomenų analizę reikia derinti su fundamentinėmis projekcijomis bei technine analize.

Šaltiniai: bloomberg.com, reuters.com, forexlive.com, Admiral Markets naujienų kalendorius, Admiral Markets MT4 Supreme Edition, fxstreet.com.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją