Jūsų dėmesiui – antrasis vaizdo reportažas, kurio metu apžiūrime Vilniaus senamiestyje esantį dviejų kambarių (53 kv. m.) butą. Butas – antrame aukšte. Namas, kuriame yra lankomas butas – statytas dar 1730 – 1780 metais. Namas nerenovuotas. Buto šeimininkai pasakoja, kad ne taip seniai, vos prieš mėnesį, vonios kambaryje teko atlikti remontą: dėl jų kaltės buvo užlieti pirmo aukšto kaimynai. Anot specialistų, įrenginėjant dušo kabiną buvo padaryta esminė klaida - klijuojant plyteles meistrai neįrengė hidroizoliacijos. Gyventojai skundžiasi, kad kartais girdi burbuliuojantį vandenį namo vamzdžiuose. Taip pat dažnai dingsta elektra – permušinėja elektros saugikliai.

Pirmasis bute apsilankęs energijos taupymo specialistas Šarūnas Šetikas pastebėjo, kad namas yra senos statybos ir nerenovuotas, tačiau buto šeimininkams siūlė ir patiems kuo anksčiau pradėti galvoti apie energijos taupymą ir efektyvų vartojimą. Pavyzdžiui, pasikeisti seną ir jau neefektyvų vandens šildymo katilą ar atnaujinti nusidėvėjusias lango tarpines, nes, anot specialisto, naujas langas ne visada reiškia sandarų langą.

Antrasis butą apžiūrėjo priešgaisrinės apsaugos specialistas Aurimas Gudžiauskas. Čia jis pastebėjo ketaus krosnelę, kuri įrengta toli gražu ne pagal visus reikalavimus. „Neteisingai įrengtos krosnelės – dažna gaisrų priežastis“, – DELFI komentavo specialistas ir siūlo tiek šeimininkams, tiek skaitytojams į tai atkreipti dėmesį.

Mažiausiai priekaištų buto šeimininkams turėjo būsto saugos specialistas Gediminas Jankauskas. Atsižvelgdamas į tai, kad butas yra Vilniaus senamiestyje, o čia nuolat zuja miestiečiai ir miesto svečiai, jis patarė tik labiau pasirūpinti įėjimu į namo vidinį kiemelį ir įsirengti saugesnę laiptinės durų kodinę spyną.

Ekspertai vertina senamiesčio butą

Paskutinis apžiūrėjęs butą meistras Ramūnas Miškinis juokėsi, kad šis butas jam gerai pažįstamas ir ne taip seniai jis būtų įvardinęs kur kas daugiau problematiškų vietų: bute prieš mėnesį atliktas kapitalinis vonios kambario remontas. „Prieš gerą mėnesį čia teko spręsti dideles problemas. Kaimynė iš apačios skundėsi, kad ją nuolat užpilinėja iš šio buto. Buvo diagnozuota nesandari dušo kabina ir teko ją keisti, nes leido vandenį per rėmą. Ir plytelės paklijuotos taip, kad yra nuolydis į sieną ir visas vandenukas, kuris bėgdavo iš dušo kabinos, nubėgdavo į sieną, pro plyšį, nes prieš klijuodami plyteles meistrai čia neįrengė hidroizoliacijos”, – buvusias buto problemas apibūdino pašnekovas.

Ką dar pamatė profesionalai ir kokie jų vertinimai, patarimai bei didžiausios buto šeimininkų daromos klaidos paaiškės pažiūrėjus reportažą.

Jei norite, kad profesionalų komanda aplankytų ir jūsų būstą, parašykite naujienų portalo DELFI redakcijai el. paštu projektai@delfi.lt ir netrukus su jumis susisieksime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)