Pirmas signalas, kad jūsų namuose yra problemos su elektros instaliacija – nuolat iššokantys saugikliai. Įmonės „Sprendimų gausa“ direktoriaus Kęstučio Skystimo teigimu, saugikliai paprastai išmušami dėl trijų priežasčių: perkrovos tinkle, pasenusio saugiklio ir netinkamai prisuktų arba surūdijusių kontaktų.

„Jeigu saugiklis išmuštas dėl perkrovos, grėsmės nebus. Jį įjungei, jį vėl išmuš. Saugiklis neleidžia įvykdyti perkrovos. Tu jo tiesiog neįjungsi.

Antras atvejis, jei saugiklis išmušinėja dėl to, kad kontaktai apdegę ir jis susidėvėjęs, jis viduje kaista ir nebegali dirbti, vėlgi, nieko nebus, nes saugiklis automatiškai atsijungs.

Bet jeigu saugiklis turi prastą kontaktą su laidine sistema, kontaktas yra oksidavęsis, toje vietoje vyksta kaitimas, saugiklis sudirba pavėluotai, tada pasireiškia gaisro židinys, o jei yra daugiau drėgmės, dulkių, riebalų, įvyksta gaisras“, – tikina ekspertas.

Tuo tarpu statybų bendrovės „Astana“ vadovas Mindaugas Lizūnas teigia, kad jei saugikliai išmušinėjami nuolat, reikia aiškintis problemos priežastis, nes tai bet kokiu atveju signalizuoja problemą.

„Jei tai vyksta dažnai, kažkas yra netvarkoje. Reikia turėti prietaisus, pasitikrinti, kurioje vietoje yra problema ir pašalinti gedimą. Bet ar pats tą pasidarytum?“, – klausia M. Lizūnas.

Pasikeisti gali tik lemputę

K. Skystimas paaiškina, kad paprastas buitinis vartotojas pagal elektros įrenginių įrengimo taisykles gali dirbti tik esant saugiai įtampai.

„Saugi įtampa yra iki 50 voltų. Jei buities vartotojas turi savo prietaisus ir lenda prie 230 voltų arba aukštesnės įtampos, jis tų darbų atlikti tiesiog negali. Jei jis perka kad ir šviestuvą, instrukcijoje visada parašyta: kvieskite profesionalų elektriką, kad jis jums jį sumontuotų.

Yra kitas punktas: buities vartotojas gali aptarnauti savo elektros įrenginius. Kaip jis tą gali padaryti? Laikantis elektros įrenginių įrengimo taisyklių. Jis turi atjungti įvadą, tai apsaugo nuo bet kokio prisilietimo. Kai įtampa atjungta, reikia pasitikrinti, ar ji tikrai atjungta ir įrenginius galima aptarnauti“, – aiškina K. Skystimas.

Pašnekovo pasiteiravus, kas laikoma įrenginių aptarnavimu ir kokius darbus gali atlikti paprastas žmogus, ekspertas teigia, kad vienintelis saugus dalykas – lemputės pakeitimas.
Suprasti lempučių pardavėjų gudrybes kai kada yra labai sudėtinga

„Jei jis nori pasikeisti šviestuvą, keisti turėtų profesionalas. Nuimti šviestuvą buitinis vartotojas gal ir gali, bet sumontuoti naują šviestuvą – jau nelabai. Reikia žinoti žymėjimus, o paprastas vartotojas, sakykim, kirpėjas, kuris visiškai nesusijęs su elektra, iš kur jis gali žinoti, ką reiškia N, L, W1 ar W2 raidės. Jis nežino. Kaip jis gali pasikeisti šviestuvą? Logiškai mąstant, jis to daryti negali“, – sako K. Skystimas.

Grėsmės rimtos

M. Lizūnas aiškina, kad žmonės, kurie nežino elementarių reikalavimų ir darbų saugos, prie elektros lysti negali, nes pasekmės bus tragiškos.

„Realiai, prie elektros gali tik lysti žmogus, turintis kvalifikaciją, kuris žino, kas tai yra, kaip patikrinti ir panašiai. Jei jis turi kažkokį išsilavinimą, kas liečia elektrą, jis žinos, ką patikrinti ir kaip patikrinti. Pažiūrėkite, kiek būna mirtinų buitinių įvykių, kai žmogų nukrečia, nes jis tiesiog nežino.

Be to, pavyzdžiui, jei įsidėsi pats rozetę, ji laisvai gali užsidegti. Yra tokie niuansai – sujungi varinį laidą su aliuminiu, jis pradeda oksiduotis. Kontakto nesuverži gerai, jis kibirkščiuoja. O kai kibirkščiuoja, pažiūrėkit, kiek būna gaisrų surištų su instaliacija. Geriausia yra kviesti elektriką, kuris žino, kaip daryti, ką daryti. Juk kalbame apie žmogaus gyvybę“, – ragina M. Lizūnas.

Pašnekovo teigimu, žmonės dažnai nesupranta, kad jei jie lenda prie elektros, rizikuoja ne tik žūti, bet įvykus nelaimei greičiausiai liks be jokios pagalbos.

„Jeigu instaliacija padaryta elektriko, o žmogus po to lindo pats ir namai užsidegė, kaip manot, tai bus draudiminis įvykis ar ne? Tai bus nedraudiminis įvykis. Kas liečia žalą, kurią gali padaryti daiktas dėl smulkmenos, dėl 50 Eur, kurių pagailėjai elektrikai, nevertas šitas reikalas to, kas gali įvykti.

Įsivaizduokit, sudegė namas, jei atras, kad tu pats kišai nagus, tai tampa nedraudiminiu įvykiu. Arba dar geriau, jūsų butas užsidegė, atvažiavo gaisrininkai, jį užgesino ir apačioje užpylė dar 11 butų. Tai irgi tada būtų pačio žmogaus atsakomybė“, – tikina M. Lizūnas.

Kada atkreipti dėmesį?

DELFI jau anksčiau rašė, kad be iššokančių saugiklių egzistuoja ir kiti signalai, kurie reiškia, kad metas į namus kviesti elektrą:

Elektros šokas

Jei prisilietus prie elektros įrenginio Jus lengvai nukrečia, tai dar nereiškia, kad sugedęs būtent įrenginys. Elektros laidumą gali padidinti po prietaisu esantys kilimai arba drėgmė. Taip pat gan dažnai pasitaikanti problema – netinkamas elektros įžeminimas. Ši problema gali būti tiek pačiame elektros prietaise, tiek elektros instaliacijoje. Pastebėjus šią problemą, patartina ją išspręsti kuo greičiau, nes delsiant ji gali tapti dar opesne.

Kaistantys šviestuvai

Visi savo namuose naudojame šviestuvus. Ekspertai pataria karts nuo karto patikrinti šviestuvų temperatūrą, ypatingai tų, kurie yra įmontuoti prie lubų. Taip pat visados naudokite tokio stiprumo lemputes, kokios yra nurodytos šviestuvo rekomendacijose, nes jei nuspręsite naudoti lemputes, turinčias daugiau vatų, yra didelė tikimybė, kad šviestuvas pradės kaisti. Norint išvengti gaisro ar kitų nutikimų, rekomenduojama kaitrines – volframines lemputes keisti LED lemputėmis, kurios gamina mažiau šilumos ir naudoja ne tiek daug energijos.

Mirganti šviesa

Dažniausiai mirganti šviesa nurodo būtent lemputės, kuri yra įsukta į šviestuvą, problemą, tačiau jei net ir pakeitus lemputę mirgėjimas nenustoja, patartina kviesti kvalifikuotą specialistą, nes bėda gali būti šviestuvo transformatoriuje ar netgi pačios elektros instaliacijos sistemose.

Neveikiantys jungikliai

Jei staiga nustoja veikti dažnai naudojami jungikliai, jų neveikimo priežastis gali būti lengvai pašalinama arba pašalinama šiek tiek sudėtingiau. Dažniausiai pasitaikančios tokio gedimo problemos: iš vidaus sulūžęs pats jungiklis arba nutrūkęs laidas. Jei susidūrėte su pastarąja problema, visų pirma, specialias prietaisais reikia aptikti problemą. Kadangi prietaisai nėra pigūs ir jei nuspręsite juos įsigyti pats, jums tikrai jie negreitai atsipirks. Pigesnis variantas būtų pasikviesti elektriką.

Degėsių kvapas

Jei savo namuose pajautėte degėsių kvapą, kuris pasklido ne nuo pridegusio pyrago, tai nieko nelaukdami išjunkite elektros maitinimą iš skydinės. Degėsių kvapas nurodo kelias galimas problemas: elektros instaliacijos, prietaiso arba perkrovos. Pajutę šį kvapą nedelsiant ieškokite problemos ir ją spręskite, nes kitu atveju gali kilti gaisras.

Kibirkštys

Jei jungdami elektros prietaiso kištuką į rozetę pirmą kartą pamatote kibirkštį tai normalu, tačiau jei tai kartojasi nuolat, o kibirkštys matosi ne tik įjungimo metu, bet ir kištukui esant rozetėje – tai jau problema. Jei kartu su kibirkštimi išgirstate ir pokštelėjimą, tai ženklas, kad Jūsų rozetės laidai netvarkingi. Dažnai šią problemą pavyksta išspręsti pakeitus senąją rozetę nauja, tačiau net jei pakeitus rozetę problema kartojasi, gedimo teks ieškoti giliau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)