Antra vertus, dėmesio susilaukė Federalinio atvirosios rinkos operacijų komiteto narių komentarai ir užuominos apie galimą sprendimą pakelti palūkanų normą šio mėnesio viduryje vyksiančio FOMC posėdžio metu.

Palūkanų normos kėlimo tikimybę jau kovą didino ir penktadienį išsakyta J. Yellen pozicija, jog, jei ekonomika augs kaip tikimasi, palūkanų normą būtų tinkama didinti jau artimiausio FOMC posėdžio metu. Tačiau tokie penktadienio vakare pateikti komentarai sutapo su JAV dolerio korekcija ir šiandien, pirmadienį, vis dar diskutuojama, kurlink turėtų judėti JAV doleris ir ar palūkanų normos kėlimo lūkesčiai jau pilnai įskaičiuoti ir į valiutos kainą. Remiantis penktadienio uždarymo kainomis, FED ateities sandoriai rodo 79,7 proc. tikimybę, jog palūkanų normą bus nuspręsta didinti kovo 14–15 d. vyksiančio FOMC posėdžio metu.

Euro ir JAV dolerio savaitės prekyba pasibaigė pakitusi +0,59 proc. Savaitės viduryje matyti pozicionavimas palūkanų normos kėlimui JAV jau sekančią savaitę vyksiančio FOMC posėdžio metu. Prastesni nei tikėtasi JAV IV ketv. BVP augimo duomenys (1,9 proc., laukta 2,1 proc. augimo) sutapo su antradienį suformuota trumpalaike aukštuma, o ketvirtadienį paskelbti euro zonos infliacijos duomenys nebuvo sutikti vieningai.

Nors vartotojų kainų indeksas per metus augo 2,0 proc. (tikėtasi 1,8 proc. augimo), visgi vartotojų kainų indeksas, apskaičiuojamas neįtraukiant maisto, energetikos produktų, alkoholio ir tabako, augo kiek ir tikėtasi, 0,9 proc.. Manoma, jog ganėtinai prastas pastarojo rodiklio augimas neleis M. Draghi pateikti aiškesnių užuominų apie monetarinės politikos skatinimo pabaigą kovo 9 d. vyksiančios ECB spaudos konferencijos metu.

Svaras praeitą savaitę pigo. Mat pralenkiantys indikatoriai, gamybos ir paslaugų sektorių pirkimų vadybininkų indeksai, neatitiko rinkos dalyvių lūkesčių. Taip pat svaro kintamumas didėja ir artėjant kovo pabaigai, iki kurios T. May yra pažadėjusi įvykdyti Lisabonos sutarties 50-tą straipsnį – pradėti oficialias derybas dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos. Svaro ir JAV dolerio savaitės prekybą pabaigė atpigusi 1,33 proc.

USD/JPY praeitą savaitę atšoko nuo 112 palaikymo zonos ir judėjo iki pat 114,50 pasipriešinimo teritorijos. Iš Japonijos sulaukėme geresnių nei tikėtasi mažmeninės prekybos duomenų antradienį ryte, penktadienį ryte paskelbti prastesni nei laukta namų ūkių išlaidų duomenys, o metinis vartotojų kainų indeksas, skaičiuojamas neįtraukiant maisto produktų kainos, kilo 0,1 proc., kai jokio pokyčio nebuvo laukta.

Kaip minėta, diskusijos apie JAV dolerio judėjimo perspektyvas didėjant palūkanų normos kėlimo kovą tikimybei tęsiasi ir manoma, jog dar aiškesnių užuominų turėtų pateikti šį penktadienį skelbiami mėnesiniai JAV darbo rinkos duomenys.

Tikimasi, jog ne žemės ūkio sektoriuje sukurta 190 tūkst. naujų darbo vietų, nedarbo lygis susitraukė iki 4,7 proc., o vidutinis valandinis atlyginimas per vasarį augo 0,3 proc.. Atkreipiamas dėmesys, jog tai patys svarbiausi su JAV ekonomika susiję makroekonominiai duomenys, kurie bus paskelbti iki kovo 14–15 d. vykstančio FOMC posėdžio. Diskusijos apie Prancūzijos prezidento rinkimus tęsiasi, kai Francois Hollande'as pareiškė savo (neigiamą) nuomonę dėl kandidatės Marine Le Pen žadamos politikos. Taip pat tikėtina, kad sulauksime ir daugiau diskusijų apie parlamento rinkimus Nyderlanduose, mat balsavimas įvyks jau kovo 15 d.

Iš kitų svarbesnių naujienų, antradienį bus paskelbti patikslinti euro zonos IV ketv. BVP augimo duomenys, trečiadienį – Japonijos BVP duomenys, JAV ADP ne žemės ūkio sektoriuje sukurtų darbo vietų skaičius. Ketvirtadienį bus paskelbti Kinijos infliacijos duomenys, kiek vėliau rinkos dalyviai lauks naujienų iš ECB posėdžio (14.45 val.), o 15.30 val. prasidės Mario Draghi spaudos konferencija. Penktadienį bus paskelbti Didžiosios Britanijos gamybos duomenys ir minėti mėnesiniai JAV darbo rinkos rodikliai.

Pagal Admiral Markets MetaTrader4 Supreme Edition 13.00 val. duomenis, 30 proc. prekiautojų EUR/USD pora turi ilgąsias pozicijas šioje poroje, 43 proc. prekiautojų USD/JPY pora turi ilgąsias pozicijas šioje poroje, 70 proc. prekiautojų GBP/USD pora turi ilgąsias pozicijas šioje poroje.

Tokie rinkos nuotaikos duomenys interpretuojami kaip prieštaringas indikatorius, todėl, remiantis jais, šią savaitę tikėtinas EUR/USD poros brangimas ir USD/JPY porų brangimas, GBP/USD poros pigimas. Pozicionavimo duomenų analizę reikia derinti su fundamentinėmis projekcijomis bei technine analize.

Šaltiniai: bloomberg.com, reuters.com, forexlive.com, Admiral Markets naujienų kalendorius, Admiral Markets MT4 Supreme Edition, fxstreet.com

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją