„Labai dažnai sveikatintis pradeda kritiniu momentu, kai liga jau parklupdė – skalauti nosį šaltu vandeniu, ryte maudytis šaltame duše, tačiau taip nusilpęs imunitetas sulaukia tik dar daugiau nereikalingo streso“, - kolegei antrino ir Fizinės medicinos ir reabilitacijos, manualinės terapijos gyd., neurologas Laimutis Juozas Kacienas.

Ne laiku pradėtos paprasčiausios gydomosios procedūros gali padaryti daugiau žalos, nei naudos. Apie tai, kuo gali padėti vanduo, masažas ar mankšta – gydytojų specialistų komentarai.

Sprendimas dėl reabilitacijos – gydytojo rankose

Tiesioginėje konferencijoje Medicinos diagnostikos ir gydymo centro, įsikūrusio V. Grybo g. Vilniuje, gydytojai atsakė į skaitytojų atsiųstus jiems aktualius klausimus. Pirmiausia, L. J. Kacieno teigimu, reikia suprasti, kad reabilitacija nėra tapati sanatoriniam gydymui.

„Anksčiau vaikai, sergantys bronchine astma, būdavo kasmet siunčiami į sanatorijas ir tai buvo tapę norma – tarsi kompensacija už ligą. Tačiau būna negrįžtamų pokyčių, kuriems ir reabilitacija nebegali padėti. <...> Tai gali atsakyti tik jus gydantis gydytojas“, - pabrėžė jis.

Tad tvarka, trumpai tariant, yra tokia: gydantis gydytojas, matydamas poreikį, pacientą siunčia reabilitologo konsultacijai. Pastarasis, įvertinęs funkcinę būklę, gali rekomenduoti paviences procedūras, ambulatorinę arba stacionarią reabilitaciją (tretinio lygio gydymo įstaigose).

„Jei nematome funkcijos sutrikimo, „popieriaus“ mes negydome“, - sakė gydytojas neurologas.

Jo teigimu, reabilitacija gali žmogų „prikelti antram gyvenimui“, pagerinti gyvenimo kokybę. Tačiau tam reikia nebijoti gydytojų ir laiku kreiptis.

Daugelį skaitytojų domino, ar reabilitacija gali padėti išgydyti dažniausius – nugaros, kaklo skausmus. Apie tai – antrajame vaizdo konferencijos įraše:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)