Tiesa, išgirdus žodį „reabilitacija“ daugeliui pirma šovusi mintis – pajūrio sanatorija, gaivus oras ir ošiančios pušys. Fizinės medicinos ir reabilitacijos, manualinės terapijos gyd., neurologas Laimutis Juozas Kacienas ir kineziterapeutė Justina Mačiūtė DELFI TV konferencijoje paaiškino, kad yra kiek kitaip.

Specialistų teigimu, reabilitacija taikoma siekiant maksimaliai atstatyti ir sugrąžinti sutrikusias funkcijas, jas kompensuoti ir palaikyti pasiektą funkcinio pajėgumo lygį. Apie reabilitacijos reikalingumą sprendžia gydantysis gydytojas, remdamasis fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo rekomendacijomis.

„Gydytojas reabilitologas įvertinta žmogaus funkcinį pajėgumą. Mano praktikoje buvęs toks atvejis. Pamenate, kai būdavo nemokamos procedūros su masažinėmis lovomis? Garbaus amžiaus pacientei turėti nugaros skausmai po šių procedūrų paūmėjo. Atlikę tyrimus nustatėme, kad pacientei įvyko lūžis – ji sirgo osteoporoze ir jai stipresnis masažas, manualinė terapija gali sukelti savaiminį lūžimą. Todėl konsultacijų metu reikia nusistatyti reabilitacijos tikslus bei tai, kokią funkciją norime atstatyti“, - pasakojo Medicinos diagnostikos ir gydymo centro, įsikūrusio V. Grybo g. Vilniuje, gydytojas.

Laimutis Juozas Kacienas

Viena svarbiausių reabilitacijos priemonių – gydymas judesiu - pagrįsta tuo, kad tinkami kūno judesiai padeda atnaujinti, pagerinti ir išlaikyti kaulų, raumenų, širdies-kraujagyslių bei kitų sistemų funkcinę būklę, sužadinti organizmo atkuriamąsias reakcijas. Tokiems pacientams kaip gydytojo pavyzdyje nupasakota garbaus amžiaus moteris, nėščiosioms, vaikams vis patrauklesnė ir hidroterapija, t. y. gydymas vandeniu.

„Vandens terapija taikoma, pavyzdžiui, pacientams po klubo, kelio ar peties sąnario operacijų, esant kontraktūroms. Kadangi vandens temperatūra siekia apie 33 laipsnius, raumenys geriau atsipalaiduoja, padaromi didesnės amplitudės judesiai. Be to, dėl mažesnio slėgio mažėja apkrova sąnariams, tad vandens procedūros tinka ir žmonėms, turintiems bėdų su antsvoriu“, - pasakojo J. Mačiūtė.

Justina Mačiūtė

Vanduo per odos receptorius pagerina hemodinamiką (kraujo tekėjimą širdies ir kraujagyslių sistemos organais) ir kartu kraujotaką. Vandenyje kur kas lengviau ir dažnai be skausmo atliekami aktyvūs bei pasyvūs gydomieji pratimai, taigi stiprėja raumenys, didėja sąnarių, stuburo paslankumas, geriau toleruojamas fizinis krūvis, gerėja ištvermė, mažėja skausmas. Vandens procedūros gerina organizmo adaptacines reakcijas, medžiagų apykaitą, imunitetą. Ką jau kalbėti apie tai, kad po procedūros stresas dings it numotas ranka.

Gydomoji reabilitacija Lietuvoje dar labiau suvešėjo atgavus Nepriklausomybę. L. Kacieno teigimu, tapo vis aiškiau, kad investicijos į reabilitacinį gydymą neša didelę finansinę naudą sveikatos sistemai.
Abu specialistai pabrėžė, kad didesnis dėmesys sportinei veiklai – t. y. ligų prevencijai – turėtų būti skiriamas mokyklose, tačiau priminė, kad kiekvieno vaiko sportinės galimybės yra skirtingos.

Atsakymai į skaitytojų klausimus, pastebėjimai dėl nugaros, kaklo juostos skausmų ir patarimai, kaip jų išvengti – konferencijos vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)