Įgyvendinus pirmąjį planą – teigiami pokyčiai

2011 metais susikūrus tarptautinei iniciatyvai „Atviros Vyriausybės partnerystės“ (toliau AVP), kurią inicijavo JAV ir Brazilija, o įsteigti padėjo ir Filipinai, Indonezija, Jungtinė Karalystė, Meksika, Norvegija ir Pietų Afrika, prie iniciatyvos vėliau prisijungė ir Lietuva. Projektas šiuo metu apima 75 valstybes, o jame dalyvaujantys viešojo valdymo reformų kūrėjai ir diegėjai bendradarbiauja bei siekia atviresnių, piliečių poreikius labiau atitinkančių vyriausybių kūrimo.

Lietuva prie AVP prisijungė siekdama, kad viešasis politinis ir administracinis aparatas mūsų šalyje taptų dar efektyvesnis. Lietuvai buvo suteiktos reikiamos priemonės ir pagrindas numatytoms veiklos kryptims įgyvendinti.

Dalyvaudama šioje iniciatyvoje, Lietuva siekia užtikrinti viešojo administravimo institucijų veiklos skaidrumą, supaprastinant ir plėtojant naujus visuomenės įtraukimo į viešąjį administravimą būdus. Negana to, siekiama didinti tiesioginių visuomeninių paslaugų naudingumą pasinaudojant visa turima ir nauja informacija, komunikacinėmis technologijomis.

Skaidrumas

Pirmasis nacionalinis 2 metų veiksmų planas buvo patvirtintas 2012 m., kurio dėmesio centre atsidūrė elektroninių paslaugų plėtra, viešojo valdymo institucijų veiklos viešumas ir visuomenės dalyvavimas valdymo procesuose.

Pastebimi veiksmų plano įgyvendinimo rezultatai, pavyzdžiui, 2013 m. įdiegta nauja valstybės tarnautojų atranka, o interneto svetainės, teikiančios elektronines paslaugas www.epaslaugos.lt, lankomumas išaugo nuo 695 tūkst. lankytojų 2012 m. iki daugiau nei milijono lankytojų 2013 m.

Pasiryžo kovoti su korupcija viešajame sektoriuje

Praėjusiais metais, vykdant jau antrąjį AVP veiksmų planą, pagrindiniai tikslai išliko tokie patys ir buvo papildyti – šįkart dėmesys buvo sutelktas ne tik į viešojo valdymo institucijų veiklos atvirumą ir visuomenės dalyvavimą viešojo valdymo procese, bet ir į kovą su korupcija viešajame sektoriuje.

Šis veiksmų planas parengtas Vyriausybės kanclerio 2014 m. vasario 21 d. įsakymu Nr. V-18 patvirtintos darbo grupės, sudarytos iš suinteresuotų institucijų – Susisiekimo ministerijos, Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Susisiekimo ministerijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Švietimo ir mokslo ministerijos ir Vidaus reikalų ministerijos – atstovų.

Vyriausybės rūmai

2016 m. gegužės 30 d. Vyriausybė pritarė jau trečiajam veiksmų planui. Veiksmų planas parengtas Vyriausybės kanclerio 2016 m. kovo 7 d. įsakymu Nr. V-34 patvirtintos, sudarytos iš suinteresuotų institucijų: Susisiekimo ministerijos, Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Susisiekimo ministerijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Švietimo ir mokslo ministerijos ir Vidaus reikalų ministerijos atstovų ir nevyriausybinio sektoriaus atstovų – Pilietinės visuomenės instituto, „Transparency International“ Lietuvos skyriaus, Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centro.

Siekė parodyti, kad mokesčių mokėtojų pinigų nešvaisto veltui

Projektą inicijavus JAV, tuometiniam jos prezidentui Barakui Obamai AVP tapo svarbiu prioritetu. Prezidentas pabrėžė visiems piliečiams atviros Vyriausybės veiklos svarbą ir teigė, jog AVP svarbu palaikyti dėl to, nes atviros Vyriausybės atskaitingumas piliečiams gerina jos veiklos kokybę, o skaidrumas suteikia galimybę žmonėms rasti pasiekiamą ir lengvai naudojamą informaciją.

Barackas Obama

Viena iš pirmųjų prie AVP aktyviai prisidėjusių valstybių – Didžioji Britanija, kuri šių metų gegužės 12 d. pristatė trečiąjį veiksmų planą. Jame apibrėžiama 13 įsipareigojimų, tarp kurių yra aktyvesnis visuomenės dalyvavimas valdyme, Vyriausybės veiklos viešinimas ir patogus informacijos apie ją pasiekiamumas bei kova su korupcija.

Šiemet Didžioji Britanija taip pat pristatė jau trečiąjį „Atviros Vyriausybės partnerystės“ veiksmų planą, kuriame iškeltus tikslus įgyvendins per 2016-2018 metų laikotarpį. Vyriausybei skirtas planas nebuvo parengtas vien pačios Vyriausybės – šį planą padėjo parengti ir savo pasiūlymus teikė aktyvūs Didžiosios Britanijos piliečiai.

Didžiosios Britanijos AVP veiksmų plano centre – visiems lengvai pasiekiama informacija apie tai, kam Vyriausybė leidžia pinigus, kova su korupcija ir investavimas į valstybės informacinę infrastruktūrą. Atviri duomenys leidžia mokesčių mokėtojams žinoti, kad jų pinigai nešvaistomi veltui, o panaudojami tinkamai.

Pinigai

Vos prisijungusi prie iniciatyvos, viena iš AVP įsteigėjų Norvegija nusprendė pasidalinti įgytomis žiniomis ir patirtimi vystant atvirą, efektyvų ir kokybišką viešąjį sektorių. Kurdama pirmąjį AVP planą, Norvegija susitelkė į tris tikslus: atviri viešojo sektoriaus duomenys, skaidri ekonomika bei lyčių lygybė ir moterų įsitraukimas į politinį gyvenimą, privatųjį sektorių ir viešąjį administravimą. 2013-ųjų rudenį buvo pristatytas antrasis Norvegijos AVP planas, kuriame buvo toliau rūpinamasi anksčiau išsikeltais tikslais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)