Keturi studentai – du lietuviai ir du turkai – stoja į ringą, kad išsiaiškintų, kuris miestas, kuri šalis ir kuris universitetas tobulesnis studijuoti ir gyventi. Kur geriau studijuoti ir studentauti? Aleksandro Stulginskio universitete (ASU) ar Izmiro ir Antalijos universitetuose? Kur gražesnės merginos ir audringesni studentų vakarėliai? Apie visa tai – įspūdžiai iš pirmų lūpų.

21 metų Ali Taskinas studijuoja Izmiro „Ege“ universitete. Pagal „Erasmus“ mainų programą turkas atvyko į ASU.

 Ali Taskinas

„Studijuoju agrokultūros technologijų inžineriją Turkijoje, tokios studijos yra ir ASU. Domiuosi agrokultūra, o Lietuvoje daug ūkininkų. Pamaniau, kad atvykęs į Lietuvą pamatysiu dar nematytų augalų rūšių, galėsiu pasikalbėti su vietos ūkininkais ir įgyti patirties,“– sako studentas iš Turkijos.

A. Taskinas nustebo, kad ASU daug praktinių užsiėmimų.

„Skirtingai nei Turkijoje, ASU yra labai daug laboratorijų, todėl kiekvienos paskaitos metu, be teorinių žinių, turėjome ir praktinių užsiėmimų. Įgijau labai naudingos patirties, domėjausi nauja technika. Puiku dar ir tai, kad dauguma dėstytojų laisvai kalba angliškai“, – sako turkas.

Iš saulėtos Turkijos atvykęs studentas Lietuvoje pirmą kartą išvydo sniegą.

„Devynis mėnesius Lietuvoje tikrai šalta, tris mėnesius karšta. Nebuvau regėjęs sniego (jis man labai panašus į ledą), teko patirti ir 30 laipsnių šaltį. Labai gerai prisimenu, kad net per Kalėdas nekišau nosies iš bendrabučio – bijojau sušalti,“ – šypsosi Ali.

„Pastebėjau, kad vyresnio amžiaus lietuviai nekalba angliškai, tačiau šios problemos nėra bendraujant su bendraamžiais. Kaune pasigedau įvairesnio maisto. Žinoma, labai patiko ir visada prisiminsiu vakarėlius su studijų draugais. Teko aplankyti Palangą, Klaipėdą, Vilnių. Iki išvykimo pasistengsiu aplankyti kuo daugiau Lietuvos miestų“, – apie Lietuvą pasakojo turkas.

A. Taskinas pastebėjo, kad ASU turi puikias erdves įvairiems renginiams.

„Mano universitete Turkijoje yra trys didelės valgyklos, o pietūs kainuoja apie 0,8 euro. ASU yra viena studentų valgykla ir viena kavinė. Taigi, skirtingai nuo Turkijos – Lietuvoje pasirinkimo mažiau.

Mano universitete visus metus organizuojami įvairiausi renginiai, turnyrai. ASU turi tam puikių vietų, tačiau renginių čia mažiau, bet ASU yra kur kas daugiau praktinės veiklos nei mano universitete, ir man tai tikrai patinka. Turkijos universitete aš jaučiuosi gana patogiai, tačiau reikia pripažinti, kad ASU komfortabiliau. Žinoma, yra kalbos barjeras – namuose aš kalbu savo gimtąja kalba, bet visa kita – puiku,“ – sako vaikinas.

A. Taskiną nustebino ir lietuvių laisvalaikis.

„Manau, kad laisvą laiką lietuviai leidžia klubuose ir prekybos centruose. Man tai keista. Prieš atvykdamas į Kauną klube lankiausi vos kartą ar du, taigi šis įprotis tikrai įgytas Lietuvoje. Turkijoje man patinka ieškoti naujų, įdomių užsiėmimų, leisti laiką su draugais, valgyti kebabus, plaukioti ir keliauti“, – sako studentas iš Turkijos.

Nustebino praktika

Kaip ir Ali, Selina Senturk į ASU atvyko pagal „Erasmus“ mainų programą iš saulėtos Turkijos.

Selina Senturk

„ASU gausu paskaitų, skirtų studentams iš užsienio. Tikėjausi, kad atvykusi į Kauną patobulinsiu anglų kalbos įgūdžius – taip ir įvyko. Dar viena priežastis – studentų miestelis. Internete peržiūrėjau ASU studentų miestelio nuotraukas – aplinka atrodė žalia, švari ir graži – viskas ir yra būtent taip.

Be to, ASU nebuvo problemų dėl apgyvendinimo, skirtingai nei Turkijoje. Čia yra tokie dideli bendrabučiai studentams! Labai džiaugiuosi, kad pasirinkau Lietuvą ir ASU“, – džiaugėsi turkė.

Šiemet S. Sentruk studijas baigė. Merginą nustebino praktinių užsiėmimų gausa.

„ASU teikiamos kokybiško mokslo sąlygos studentams čia tikrai geros. Dėstytojai mandagūs ir nori padėti. Studentams suteikiama daug praktinės patirties. Gerą įspūdį paliko Studentų atstovybės veikla – renginiai, koncertai, vakarėliai. Du viename – aukšto lygio paskaitos ir Studentų atstovybės pagalba studentams. Galima rasti pusiausvyrą tarp mokslo ir pramogų, mėgstu sportuoti ir šokti“, – pasakoja mergina.

Turkei Lietuvos orai – nauja patirtis.

„Kaunas man paliko mielo, ramaus ir taikaus miesto įspūdį. Labai patiko Senamiestis. Nustebau, kad čia tiek daug kavinių, bet mėgautis jomis galima tik pavasario pabaigoje ir vasarą. Pavasaris į Lietuvą ateina gana vėlai, bet kai jis pagaliau ateina – būna nuostabu. Žiemą aš galvojau: kaip lietuviai gali išgyventi, kai už lango 20 laipsnių šalčio? Tačiau dabar, kai vasara įsibėgėja, pradedu pasiilgti žiemos. Niekada nepamiršiu lietuviškų orų. Lietuvoje labai daug vandens telkinių. Gamta labai sužavėjo – galima pamatyti visus įmanomus žalios spalvos atspalvius“, – sako studentė.

S. Senturk pasakoja, kad jos universitete Antalijoje grupės perpildytos, todėl stinga dėstytojų dėmesio.

„Mano universitetas Turkijoje ir ASU yra ganėtinai panašūs – tiek studentų miesteliu, tiek bendrabučiais. Vienas esminis skirtumas – studentų skaičius grupėse. Turkijoje jos perpildytos, o dėstytojai tiesiog nespėja kiekvienam skirti laiko. Be to, Turkijoje mes neturime pakankamai praktinių užsiėmimų. Turkijos universitetas pranašesnis tuo, kad ten yra platesnis kalbų pasirinkimas, gali pasirinkti daugiau sporto šakų, lankyti šokių pamokas. ASU man labiau patiko dėstytojai, Studentų atstovybė. Pastebėjau, kad dėstytojai domisi, kaip sekasi studentams. Jie aukojasi dėl studentų. Asmeniškai man praktinė patirtis yra kur kas svarbesnė nei teorinė, o būtent tai aš radau ASU“, – džiaugėsi mergina.

Pastarųjų metų įvykių aidai, kai teroristai iš musulmoniškų šalių rengia teroro aktus, atsirita ir iki Lietuvos. Niekuo dėtiems studentams tenka aiškinti, kad teroristai yra nusikaltėliai.

„Turkija yra musulmoniška šalis, tačiau tik keletas iš sutiktų lietuvių siejo musulmonus su teroristais. Aš stengiausi pakeisti jų nuomonę ir pasakyti, kad ne visi musulmonai yra teroristai. Tikiu, kad man pavyko pakeisti jų požiūrį. Normalu, kad vieni žmonės mėgsta atvykėlius, kiti – ne. Lietuvoje daugelis žmonių maloniai bendrauja su užsieniečiais. Pasitaikė keletas incidentų, tačiau jie nepakeitė mano nuomonės apie Lietuvą ir lietuvius – myliu Lietuvą ir lietuvius“, – konstatuoja S. Senturk.

Dabar metas susipažinti su lietuviais, viešėjusiais Turkijoje. 23 metų Indrė Toleikytė studijuoja ASU.

„Renkantis universitetą, mane labiausiai domino matavimų studijų programos. Tokios studijų programos yra ne visuose universitetuose, todėl didelio pasirinkimo nebuvo. Galiausiai, atsižvelgdama į siūlomas studijų programas, miestą, galimybę gyventi studentų miestelyje, išsirinkau Aleksandro Stulginskio universitetą“, – pasakoja Indrė.

Penkis mėnesius I. Toleikytė viešėjo Turkijoje ir buvo maloniai nustebinta.

„Manau, kad jokių įpročių iš turkų neperėmiau. Arba to nepastebėjau. Na, galbūt pirmas savaites grįžusi iš Turkijos retkarčiais pasiklausydavau turkų atlikėjų dainų. Man atrodo, turkai nelabai klausosi vakarietiškos muzikos, nes vaikščiodama mieste girdėdavau beveik vien tik dainas turkų kalba. Prieš važiuodama į Turkiją mintyse buvau susidariusi kitokį vaizdą, nei jis iš tikrųjų yra. Turkai nėra tokie konservatyvūs žmonės, kokius juos maniau esant. Ypač jaunimas – mėgsta ir apsirengti atviriau, ir pasilinksminti baruose. Pats Izmiras labai didelis. Šilta, gražu. Gal šiek tiek tvarkos trūksta“, – pasakoja mergina.

Izmire gyvena tiek žmonių, kiek visoje Lietuvoje – apie 3 milijonai, todėl tokio dydžio miestas studentei pasirodė per didelis.

„Jei reikėtų rinktis, kuriame mieste norėčiau gyventi – Kaune ar Izmire, vis dėlto nesudvejojusi pasirinkčiau Kauną. Kaunas man mielesnis ir jaukesnis, Izmiras – per didelis. Būdama Izmire pasiilgau žalios spalvos, nes ten vietovės smėlingesnės, vyrauja krūmynai. Važinėjimas kiekvieną dieną didelius atstumus pradeda greitai varginti. Kalbant apie studijas ASU ir Turkijos universitetuose, labiausiai man trūko praktinių užduočių. Pastebėjau, kad paskaitų metu dėstytojas dažniausiai išdėsto teoriją, o darbus studentai atlieka namuose. Atliekamų darbų kiekis ASU yra didesnis, manau, tai privalumas“, – sako I. Toleikytė.

Merginą nustebino tai, kad Izmire tvarkomi studentų kambariai.

„Įdomu tai, kad kartą per savaitę ateina valytoja, kuri sutvarko studentų kambarius, todėl atitinkamai gyvenimas „Ege“ bendrabutyje yra brangesnis nei ASU bendrabutyje. Turkijoje transporto kainos pasirodė nelabai palankios studentams. Ilgalaikiai transporto bilietai, kiek teko girdėti, brangūs. Perkant vienkartinius bilietus taikoma 50 proc. nuolaida kaip ir Lietuvoje, bet kai tenka dažniau važinėti ir keisti transporto priemones, susidaro nemaža suma“, – pasakoja studentė.

Žaidė krepšinį

22 metų Justas Masaitis ASU studijuoja Želdininkystės programą. Studentas taip pat turėjo galimybę kurį laiką gyventi ir mokytis Turkijoje.

Justas Masaitis

„Tikriausiai labiausiai Turkijoje man patiko arbatos gėrimas. Įpratau ją gerti ir namie, ir kavinėse. Arbata patiekiama po bet kokio valgio, dažnai restorano šeimininkas vaišindavo ir nemokamai. Turkija man labai patiko. Pirmomis dienomis buvo šiek tiek sunku priprasti prie žmonių kultūros, jų rengimosi, įpročių, mečečių keliamo garso. Pėsčiųjų perėjos vietiniams vairuotojams tiesiog neegzistuoja. Tačiau aš esu atviras naujovėms, tad prie tokių pokyčių prisitaikiau greitai. 5 val. ryto negirdėdavau iš mečečių bokštų kylančio garso, nepastebėdavau vietinių moterų aprangos, dažnai dengiančios nuo galvos iki kojų, nekeldavo nuostabos ir tai, jog visur – balkonuose, gatvėse, kavinėse, aikštėse – pakabintos šalies vėliavos“, – pastebėjo studentas.

J. Masaitis neslėpė, kad buvo nustebintas turkų paslaugumo.

„Turkijoje praleidau beveik 5 mėnesius. Per tiek laiko turėjau puikią galimybę susipažinti su šalimi ir žmonėmis. Per šį laiką teko pakeliauti su Erasmus studentais bei vieniems, su lietuviais ir draugu turku, nuomotu automobiliu. Šios kelionės metu galėjau pamatyti, kokie turkai paslaugūs ir malonūs žmonės. Naktį, sugedus mašinai, nedirbo nei viena pakelės degalinė, tačiau nei vienas prižadintas sargas neatsisakė mums pagelbėti, o kad nebūtų šalta, mielai pasikviesdavo į vidų ir pavaišindavo karšta arbata“, – prisimena studentas.

Beje, J. Masaitis Turkijoje turėjo galimybę žaisti ir universiteto krepšinio komandoje.

„Komandoje buvau vienintelis užsienietis, tačiau nesijaučiau nejaukiai. Komandoje susiradau labai gerų draugų, su jais bendrauju iki šiol. Treneris ir komandos nariai man visada pagelbėdavo, paaiškindavo derinius, pagirdavo mane. Nors ne visi mokėjo angliškai, tačiau kiekvienas labai norėjo bendrauti. Po paskutinių varžybų atsidėkodamas treneris padovanojo universiteto krepšinio aprangą. Tad Turkijoje man labiausiai įsiminė žmonių nuoširdumas, draugiškumas. Kiekvieną kartą atėjus į paskaitą dėstytojas pasiteiraudavo, kaip man sekasi, ar nereikia padėti. Manau, jog kaip ir visur, yra visokių žmonių, tačiau per 5 mėnesius nesusidūriau nei su vienu, kuris linkėtų man blogo“, – prisimena J. Masaitis.

Apsilankęs Lietuvos turistų pamėgtoje Antalijoje J. Masaitis neslėpė susižavėjimo.

„ASU geriau dėl čia esančio studentų miestelio. Fakultetai netoli, bendrabučiai taip pat visi šalia, tad labai patogu. Turkijoje man taip pat patiko didelė universiteto teritorija. Tai – lyg atskiras miestelis, kuriame įsikūrusios kavinės, parduotuvės, kirpyklos, baseinai, stadionai. Ir Kaune, ir Antalijoje studentų labai daug. Dėl klimato ir vietos, kurioje įsikūręs Antalijos miestas, man, kaip studijų miestas, labiau patiko pastarasis. Gyvenimo sąlygos panašios ir Kaune, ir Antalijoje, tik Turkijoje maistas, pragyvenimas – šiek tiek pigesni“, – konstatuoja J. Masaitis.

Pabaigoje studentams pateikėme 10 vienodų klausimų ir paprašėme balais įvertinti miestą, vakarėlius, žmones.

Ali vertinimas:

Kaunas – 5
Studijų miestas Turkijoje – 2
Vakarėliai Kaune – 8
Vakarėliai Turkijoje – 7
Žmonės Kaune – 6
Žmonės Turkijoje – 8
Merginos Kaune – 9
Merginos Turkijoje – 7
Studijavimo ir studentavimo santykis Kaune – 20 proc. ir 80 proc.

Selinos vertinimas:

Kaunas – 7
Studijų miestas Turkijoje – 8
Vakarėliai Kaune – 7
Vakarėliai Turkijoje – 6
Žmonės Kaune – 7
Žmonės Turkijoje – 8
Vaikinai Kaune – 8
Vaikinai Turkijoje – 7
Studijavimo ir studentavimo santykis Kaune – 35 proc. ir 65 proc.

Indrės vertinimas:

Kaunas – 8
Studijų miestas Turkijoje – 7
Vakarėliai Kaune – 9
Vakarėliai Turkijoje – 8
Žmonės Kaune – 8
Žmonės Turkijoje – 10
Vaikinai Kaune – 8
Vaikinai Turkijoje – 8
Studijavimo ir studentavimo santykis Kaune – 85 proc. ir 15 proc.

Justino vertinimas:

Kaunas – 9
Studijų miestas Turkijoje – 10
Vakarėliai Kaune – 8
Vakarėliai Turkijoje – 10
Žmonės Kaune – 7
Žmonės Turkijoje – 10
Merginos Kaune – 10
Merginos Turkijoje – 9
Studijavimo ir studentavimo santykis Kaune – 85 proc. ir 15 proc.

Verdiktas

Išklausius visų studentų pasakojimus, metas apibendrinti rezultatus. Kaunas, susumavus visus balus, įvertintas 7,25 balo. Turkijos miestams teko puse balo mažesnis įvertinimas – 6,75.

Paaiškėjo, kad studentų vakarėliai smagesni Lietuvoje (8). Turkijos vakarėliams studentai rašo 7,75 balo. Vietinių žmonių paslaugumą Kaune studentai vertina 7, Turkijoje – 9.

Lietuva atsigriebia pagal studentų simpatijas merginoms ir vaikinams – lietuviai surenka net 9,25 balo, turkai – 7,75.

Visiškai aišku, kad ASU rimčiau studijuoja lietuviai, studijoms skirdami net 85 procentus laiko. Užsieniečiai Kaune leidžia sau du trečdalius laiko „studentauti“, o ne studijuoti.

Nedideli vertinimų skirtumai liudija, kad žinių, draugų ir patirties galima įgyti labai skirtingose šalyse – ir žvelgiant į snieguotą, ir į karščio išdegintą šalį.