Pasak iniciatyvos autorių, įgyvendinus šiuos žingsnius iki 2020-ųjų vidutinė alga siektų per 1000 eurų, investuotojai suneštų iki 2 mlrd. eurų, o sugrįžtančiųjų emigrantų srautas galėtų pasiekti iki 30 tūkst. kasmet.

„Lemiamo šuolio“ iniciatoriai tvirtina, kad valdžiai žengus vos keletą ekonominių žingsnių, didėtų ne tik dirbančiųjų pajamos ir plauktų investicijos, bet po penkerių metų galėtume sulaukti daugiau grįžtančiųjų, nei išvažiuojančiųjų.

„Sodros“ įmokų „lubų“ įteisinimas esą mūsų šalį padarytų ypač patrauklią investuotojams.

Mažesni darbo mokesčiai esą būtų stiprus Lietuvos pranašumas pritraukiant gerai apmokamas darbo vietas kuriančias užsienio kompanijas, kurios į Lietuvą galėtų atnešti beveik 2 mlrd. eurų investicijų.

„Sodros“ mokesčių „lubos“ būtų reikalingos dėl elementaraus sąžiningumo, nes žmonės daug sumoka, bet mažai gauna. Kitas dalykas, ką mes siūlome, tai viena „Sodros“ įmoka, reikia baigti šitą žaidimą dėl darbdavio ir darbuotojo „Sodros“ skirstymo, kurios nieko nepadaro, bet visus suklaidina, padarykime vieną „Sodros“ įmoką ir bruto atlyginimai išaugs, ir tai paskleis teigiamą žinią apie Lietuvą“, – aiškina Laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas.

Žilvinas Šilėnas

Iniciatyvos autoriai skatina sparčiau išdavinėti leidimų investiciniams projektams išdavimą, įteisinti talentų vizas, kurios leistų šalyje įdarbinti aukštos kvalifikacijos specialistus iš trečiųjų šalių. Ypač tai aktualu rinkoje trūkstant informacinių technologijų darbuotojų.

„Mūsų migracija taip išauklėta, kad ji žiūri kaip neišduoti leidimo vietoj to, kaip išduoti, tas pats dėl leidimų išdavimo paspartinimo, tai, manau, visi žino tas kliūtis“, – sako „Investuotojų forumo“ generalinė direktorė Rūta Skyrienė.

Valdžią raginant padaryti lemiamą šuolį, iniciatoriai tikina, kad šios kelios priemonės leistų per dešimtmetį sukurti iki 25 tūkst. naujų gerai apmokamų darbo vietų, žmonės galėtų gauti daugiau nei 1500 eurų siekiantį vidutinį atlyginimą jau 2020 m. Kylant algoms, jų skaičiavimu, į Lietuvą kasmet sugrįžtų iki 30 tūkst. emigrantų.

„Investuotojas yra kaip deguonis ekonomikai, kodėl pas mus tokie maži atlyginimai, nes nėra jų iš ko mokėti, ekonomika turi generuoti vertę, mokesčiai turi ateiti iš verslo, ir jei ekonomika lėtėja, jei ji neauga, tai ir mokesčių ižde nėra“, – teigia „Oxford Business Group” Azijos regiono leidinių redaktorius Paulius Kunčinas.

Skaičiuojama, kad įvedus 2,5 vidutinio atlyginimo „Sodros“ „lubas“, vidutinis atlyginimas Lietuvoje po ketverių metų gali siekti 1300–1500 eurų, tai yra 30–50 proc. daugiau, nei neįvedus „Sodros“ „lubų“.