VBE užduotys mane išties nustebino. Prisipažinsiu, kaip ir daugumai pažįstamų abiturientų egzaminas nebuvo lengvas. Drįsčiau netgi suabejoti, ar užduotys atitiko reikalavimus. Pradėsiu aptarimą nuo klausymo užduočių, kurios turbūt labiausiai pakišo koją laikiusiems egzaminą.

Pirmoji užduotis buvo iš tikrųjų lengva, antroji – kiek sudėtingesnė (man pasirodė, kad B1.2 lygio). Trečioji užduotis tikrai buvo skirta B2 lygio mokiniams ir buvo gana painoka, nes tiek kai kurie pasirinkimo variantai, tiek „pašnekovai“ buvo labai panašūs. Ketvirtoji užduotis labai nustebino, man pasirodė, kad ji neatitiko egzamino reikalavimų, nes buvo labai jau panaši į IELTS klausymo užduotis, kurios atitinka C1-C2 lygį.

Taip pat paskutinės užduoties pašnekovas buvo greitakalbis ir buvo labai sunku susigaudyti, ką jis šneką, nes tema buvo apie Švediją, tačiau dauguma, su kuo kalbėjau, apie ją nieko net ir negirdėjo, taigi atsakymus tiesiog teko „sušaudyti“. Jeigu klystu dėl užduoties nekorektiškumo, iš anksto atsiprašau egzamino sudarinėtųjų, bet tiesiog tokia mano asmeninė nuomonė.

Kita užduotis – skaitymas. Ši dalis nebūtų buvusi sunki, jeigu ne 3 dalis – tekstas apie dronus. Ši užduotis taip pat buvo labai paini ir, mano manymu, kiek aukštesnio nei B2 lygio. Ketvirtoji užduotis, kaip bebūtų keista, nebuvo labai sunki, kaip ir dvi pirmosios.

Paskutinė užduotis – rašymas. Temos buvo tikrai nesudėtingos ir netgi tas pusiau formalus laiškas manęs asmeniškai neišgąsdino. Tačiau girdėjau, kad dauguma dvyliktokų suprato laiško temą klaidingai ir parašė, kad jau yra gavę prekę ir nori ją gražinti, nors užduotyje buvo parašyta, kad ją ką tik užsisakė. Jų labui nuoširdžiai tikiuosi, kad vertintojai atsižvelgs į tai, kad daug kas klaidingai suprato ir neskirs 0 taškų.

Apibendrinant, egzaminas buvo sunkus, ypač 4 klausymo ir 3 skaitymo užduotys, kurios, manau, buvo C1 lygio.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Dvyliktokai, klausiame Jūsų – kaip sekėsi? Papasakokite, kas buvo sudėtingiausia, kas jus nustebino ar pradžiugino? Kaip manote, kiek balų pavyks surinkti? Savo mintis ir patirtį rašykite el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Egzaminas“.