Europos jaunimo savaitės iniciatorė ir organizatorė Lina Lukytė kalbėjo, kad „EJS FEST'17“ – tai žinutė, įkvėpimas, galimybė, lūžis, nauja realybė mieste. Iš/si/judinimas bendruomenės, miesto socialinių erdvių ir mąstymo dekonstravimas ir perbraižymas. Toks buvo mūsų komandos iššūkis, kitokiomis formomis kalbėti apie jaunų žmonių solidarumą, kuris yra šių metų Europos jaunimo savaitės tema“. Visi suplanuoti renginiai buvo nukreipti į alkoholio prevenciją tarp jaunų žmonių, parodant, kad įmanomas pozityvus laisvalaikis.

Pirmasis iššūkis – diskusija ant Fotografijos muziejaus stogo, kur buvo aptariamos jaunų žmonių galimos vienybės formos ir jų reikšmingumas, šio vieningumo būtinybė, didinant miestiečių toleranciją ir kitaip atrodantiems, ir kitaip galvojantiems.

Antrasis iššūkis – kartu su įvairiomis socialinėmis grupėmis susikabinus su pažįstamais ir nepažįstamais solidariai nueiti 1000 žingsnių. Ėjimas išsiskyrė tuo, kad pirmą kartą sportas buvo pateikiamas kaip solidarus ir bendruomenę vienijantis elementas.

Kaip teigia organizatorius Vaidas Rusys, trečias iššūkis buvo susijęs su Šiaulių pietinio mikrorajono mitais ir stereotipais: „Daugiau nei šimtas miestiečių kartu su knygos „Pietinia kronikas“ autoriumi Rimantu Kmita slampinėjo po miegamąjį rajoną ir klausėsi autoriaus istorijų apie šį rajoną. Pagrindinis tikslas – išbalansuoti nusistovėjusias normas ir iš/į/prasminti „pietinio“ erdves ir gyventojus, kalbant apie socialines problemas, matant ir pajaučiant pietinio kultūrinius atitvarus, perėjas ir istoriją.“

Ketvirtasis organizatorių keliamas iššūkis buvo jaunimo piknikas, kurio metu miesto ežero pakrantė šurmuliavo ir kvepėjo kepiniais. Ant stogo grojo „Colours of Bubbles“. Pikniko dalyvė Paulina kalbėjo: „Kartais pagalvodavau, Šiauliai yra visiškai apleistas, nuobodus miestas. Bet vakar įsitikinau, jog klydau. Nerealus koncertas ant stogo, jaukus vakaras su užkandžiais ir draugais. Tikrai buvo nuostabi diena.“

Europos jaunimo savaitės „FEST`17“ metu dalyvavo tūkstančiai jaunų žmonių, kuriems yra svarbus Šiaulių miestas ir jo ateitis.