Praėjusį rudenį 22 gimnazijos mokiniai ir du mokytojai viešėjo Palerme, lankėsi pamokose, dalyvavo sportinėse varžybose, susipažino su Sicilijos kultūra, mėgavosi sicilietišku maistu. Šiomis dienomis palermiečiai svečiuojasi Vilniaus Užupio gimnazijoje.

Draugystės dienų atidarymo ceremonijoje jie susižavėję klausėsi kanklių skambesio, lietuviškų sutartinių, Užupio Respublikos himno, mokyklos solisčių dainų, žavėjosi šokėjų pasirodymu.

„Šie mainai labai suartino mokinius, o žodis „draugystė“ įgavo ir naują reikšmę. Kadangi svečiai gyvena mūsų mokinių šeimose, tai vaikai gali pasijusti savotiškais ambasadoriais. Kita vertus, ne tik italams, bet ir mūsų vaikams pravartu dar geriau pažinti savo kultūrą ar prisiminti kokius istorinius dalykus. Grįžę į Palermą, italai tikrai žinos, kas yra kanklės, kuo Lietuvai svarbus Gedimino kalnas ar kaip gaminami cepelinai“, – šypsojosi Užupio gimnazijos direktorė Virginija Emilija Navickienė.

Svečiai susipažins su Lietuvos kultūros paveldu, geriau pažins Vilnių, lankysis Kaune, Anykščiuose, Molėtuose, kartu su mokiniais mokysis lietuviškų šokių bei dainų, dalyvaus kūrybinėse odos ir keramikos dirbtuvėse bei kitoje veikloje.

Nors dar nepasibaigė pirmasis bendradarbiavimo etapas, abi pusės neprieštarautų mainų programa keistis ir ateityje.