Bėda ta, kad mano sūnus domisi automobiliais. Vieną vakarą jis manęs paklausė: „Ar benzininis automobilis gali važiuot dyzelinu?“ Pasakiau: „Ne.“ Bet jis pareiškė, kad vadovėlyje parašyta kitaip.

Kai pradėjau domėtis, jis man atvertė matematikos standartizuotų testų uždavinyną 4 klasei, sudaryta Rasos Rugelienės. Visada galvojau, kad matematika – tikslus mokslas, bet turbūt klydau. Šis uždavinys sukelia dar daugiau klausimų:

„Automobilis 100 km nuvažiuoti sunaudoja 10 l kuro. Kiek sutaupys vairuotojas, jei 100 km nuvažiuoti vietoj benzino naudos dyzeliną.

1) 95- 1,45 euro
2) D- 1,16 euro“
Matematikos uždavinys. Foto / Dainius Dzindzalieta

Ar 10 litrų degalų 100 km sunaudojęs automobilis buvo dyzelinis ar benzininis? Jei benzininis, tai nuostolinga pilti dyzeliną, nes parašyta „vietoj benzino naudos dyzeliną“. Turbūt net uždavinio autorė suvokia kodėl.

Greičiausiai pirmas automobilis buvo benzininis, o dyzeliną pilsime į kitą. Todėl, manau, reikėtų rašyti ne „vietoj benzino“. Taip pat neparašyta, kokios dyzelino sąnaudos. Įtariu, kad sąnaudos vienodos, bet dabar galvok su kokiais automobiliais uždavinio autorė važinėja...

Man atrodo teisingiau būtų: „Kiek sunaudos automobilis, varomas dyzelinu, kurio sąnaudos tokios…, kai pirmas buvo varomas benzinu.“ Toks jausmas, kad uždavinį sudarė ne matematikas – jokio tikslumo. Tai va, dabar galvok, ko nori Rasa?

Kiek supratau, čia bandoma lavinti mąstymą, bet kuo daugiau mąstai, tuo sudėtingiau.

Manau, jei nemastytum, jokių klausimų nekiltų. Bet pradedi mąstyti:

1. Ar į tą patį automobilį pili skirtingą kurą? Parašyta: vietoj benzino – dyzeliną.
2. Jei į kitą, kokios kito automobilio dyzelino sąnaudos? Greičiausiai tiek pat litrų. Bet tegul ir parašo, kaip matematikai rašo.

Manau, šis uždavinys kaip tik neskatina mąstyti, nes jei mąstysi, tai atsiranda tik krūva klausimų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI kreipėsi į VU matematiką, dr. Dainių Dzindzalietą, kuris pakomentavo skaitytojo atsiųstą uždavinį:

„Pajuokavus, šio uždavinio sprendimas yra gana paprastas. Įsipylęs 10 l dyzelino vietoje benzino, vairuotojas sutaupys (1,45-1,16)x10 = 2,9 Eur. Automobilio savininkui remontas dėl sumaišyto kuro kainuos gerokai daugiau, bet turbūt užduoties autorius mano, kad vairuotojas nėra automobilio savininkas ir jam nuostoliai dėl remonto nėra svarbūs.

Keisčiausia šioje situacijoje yra tai, kad šį uždavinį prieš išleidžiant pratybų sąsiuvinį turėjo perskaityti bent keli specialistai, bet, matyt, net pats užduoties autorius net nebandė įsigilinti į užduoties tekstą, o kiti tam neturėjo laiko. Atrodo, kad pratybų kokybė niekam nėra įdomi.

Pastaba. Šio uždavinio autorei Rasai Rugelienei 2013 metais buvo įteikta Lietuvos metų mokytojo premija.“

Leidinio ir uždavinio autorė Rasa Rugelienė DELFI nurodė, kad sukritikuota užduotis bus patobulinta.

„Dėkoju skaitytojams už atsiliepimus ir patarimus. Šis uždavinys jau buvo aptariamas. Netikslumą lėmė praleistas žodis, kad automobilių yra ne vienas, todėl sąlyga tapo neaiški. Ruošiamame naujajame leidime uždavinys jau yra pakoreguotas. Džiugu, kad vaikai yra atidūs ir padeda tobulinti užduotis“, – rašė ji.

Pastebėjote keistą uždavinį ar faktą vadovėlyje, pratybose? Siųskite nuotrauką DELFI Piliečiui el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Užduotis“.