„Radome įdomų pavasario augalą, nepavyko, patiems išsiaiškinti, todėl įdomu, kas tai?“, – DELFI skaitytoja Laima rašė savo laiške.

Kaip DELFI nurodė Lietuvos edukologijos universiteto Botanikos katedros vyresnioji botanikė Teresė Jokšienė, nuotraukoje užfiksuota gegužinė žvynšaknė.

DELFI apie šį augalą buvo rašyta jau anksčiau – jis yra parazitinis. Tai džioveklinių (Orobanchaceae) šeimos augalų gentis, kurios vienintelė Lietuvoje auganti rūšis – gegužinė žvynašaknė (Lathraea squamaria).

Augalas yra parazitinis, turi mėsingą šakniastiebį, apaugusį žvynais. Stiebas stačias, storas, sultingas. Lapai žvyniški. Žiedai sutelkti kekėje. Vaisius – dėžutė. Žvynašaknė apraizgo medžių bei krūmų šaknis. Jos išleidžia gausybę haustorijų, kurios įauga į maitintojo ląsteles ir iš jų ima maisto medžiagas suardydamos jas.

Nufotografavote jums nematytą gyvį, augalą ar grybą? Rašykite el. paštu pilieciai@delfi.lt ir atsiųskite nuotrauką. Padėsime išsiaiškinti, kas joje užfiksuota!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)