Praėjusiais metais žinią apie pirmuosius bobausius DELFI Pilietis pranešė kiek anksčiau – balandžio 11 d. Tąkart DELFI skaitytoja šiuos grybus rado Dzūkijos miškuose.

Jei radote bobausių, būkite atsargūs – kaip DELFI yra sakęs Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos darbuotojas mikologas Jonas Kasparavičius, švieži bobausiai yra laikomi sąlygiškai nuodingais.

„Bandyti jį valgyti galima tik kelis kartus nuvirus. Kiekvieną kartą tektų perplauti švariu vandeniu ir virti reiktų vis naujame vandenyje. Seną vandenį reikia išpilti. Šio vandens vartoti maistui negalima. Kitas variantas – pora kartų nuvirus pakepinti. Bobausiuose esantys nuodai pilnai ar ne visai pilnai suyra ir džiovinant. Išdžiovinus bobausius dar reikėtų 2-3 savaites palaikyti ir tik tuomet jau iš jų gaminti maistą. Nepaisant visų atsargumo priemonių, daug ar dažnai valgyti bobausius nerekomenduojama“, – sakė J. Kasparavičius.

Grybautojai, kviečiame siųsi mums miškuose aptiktų grybų nuotraukas! Aptikote jums nematytą grybą? Lauksime jo nuotraukos ir padėsime išsiaiškinti, koks ta grybas! Jūsų nuotraukų laukiame el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Grybas“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)