Iš protestų vaizdo įrašų mačiau, kad mokinių argumentai, kodėl nereiktų ilginti mokslo metų, yra tokie: mokykloje vasarą per karšta, mokytis vasarą niekas nebenori, krūviai ir taip dideli – nusipelnėme atostogų. Žinoma, vasarą Lietuvoje karščiau, tačiau tose šalyse, kur amžina vasara, gal iš viso į mokyklą nebeeiti? Man atrodo, kad visi tie, kurie protestuoja, ir taip nelabai nori mokytis ir verkia iš džiaugsmo, kad mokytoja parašė 4 ir nedavė papildomų darbų vasarai.

Sakote, krūviai ir taip dideli? Vienas pagrindinių ministrės argumentų buvo toks, kad būtent dėl per didelių krūvių būtų labai naudinga paskirti dar porą savaičių, kad šie krūviai bent minimaliai sumažėtų.

O mokytojai? Tikrai nesuprantu, kodėl jie taip verkia. Juk jiems ir taip birželio mėnesį reikia eiti į darbą, tai argi ne geriau būtų bent likusį pusę mėnesio praleisti produktyviai ir vaikus dar kažko išmokyti ar užpildyti moksleivių spragas ir prieš vasarą dar pakartoti visą kursą, kad moksleiviai geriau viską atsimintų?

Taip, suprantu, kad Lietuvos švietimo sistema nėra tobula ir kad reikėtų pakeisti dar daug dalykų, tačiau manau, kad mokslo metų pailginimas būtų bent mažas žingsnelis į priekį. Be to, kaip buvo rašyta ir buvusio ministro D. Pavalkio laiške, per 10 metų mokslo metai Lietuvoje sutrumpėjo. Net nesuprantu, kodėl jie prasidėjo, tačiau dabar ne apie tai. Grįžtant prie metų ilginimo, manau, kad dauguma Lietuvos mokyklų susiduria su dar viena problema, kad mokyklos nori paruošti visas ataskaitas jau birželio pirmai dienai, todėl likusios vasaros dienos būna leidžiamos visiškai netikslingai. Jeigu ataskaitos būtų daromos paskutinę mokslo metų dieną, situacija bent šiek tiek pagerėtų.

Manau, kad mokslo metų ilginimas yra privalomas Lietuvos visuomenei, reiktų juos bent paankstinti, kad mokslo metai prasidėtų rugpjūčio pabaigoje. Moksleiviai ir mokytojai turi suprasti, kad ne tik metų laikai turi parodyti, kada mums turi prasidėti ir baigtis atostogos. Visi turime suprasti, kad nors Lietuvos švietimo sistema yra sunki, tačiau tingėdami ir niurgzdami apie visokius ilginimus Lietuvos ateities nepakeisime. Tai galime padaryti tik su išsilavinimu, motyvacija ir geru nusiteikimu.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo mintimis? Rašykite el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Mokykla“ ir išreikškite savo nuomonę!